Terug

Columns

Watchlist

Aandelen net zo duur als in 2000

Door Arend Jan Kamp
op 3 juni 2020 09:00

(AJK) In mijn morning call gaf ik al de wereldindex, maar dit ding interesseert u wellicht meer. De AEX dus. Bij deze. Al is het maar, mocht bijvoorbeeld de index over een maand zomaar weer met een drie beginnen, opdat ik niet het verwijt krijg dat ik u niet bij de les heb gehouden. Of erger.

Hier hebt u die wereldindex.

Kleine moeite om dan ook nog de S&P 500...

...en de Euro Stoxx 50 te geven. Allemaal hetzelfde beeld, maar de AEX is nu het dichtst in de buurt van de waarderingstoppen uit 2000.

Dit is de AEX in 2000. Zie die enorme candles, ook toen ging het er dagelijks stevig aan toe. Beleggen was toen volkssport, iedereen deed het. Ik zie nog op mijn werk overal bij iedereen de koersen aanstaan en er was maar één gespreksonderwerp tijdens lunch en bij koffie-automaat: aandelen. En die konden alleen maar hoger.

Aandelen is een onderwerp waar u bij die generatie nu nooit meer mee moet aankomen... Gedecimeerd in de bear market 2000-2003. Ho, ik zeg niet dat 2020 2000 is, maar als koersen zo hard tegen de winsten in stijgen, is het verstandig goed na te denken wat u doet als de boel weer in elkaar klettert. 

Of, eigenlijk erger nog, als er weer zo'n sluipkrach van toen drie jaar komt. Want wie loopt daar niet op leeg en stuk? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen21:59:58

  AEX
568,63
-2,12
-0,37%