Terug

Columns

Watchlist

De nare consequenties van een Rabobank-besluit

Door IEX in Actie
op 3 juni 2020 10:20

Als er al een bank in de problemen komt door de coronacrisis, dan niet de Rabobank. Alle reden om onze actie voor certificaathouders voort te zetten.

Het hoogtepunt van de COVID-19 crisis ligt inmiddels al bijna twee maanden achter ons. Gelukkig maar! Eind maart werden er in Nederland nog 175 doden gerapporteerd op één dag, 611 nieuwe ziekenhuisopnames en op 6 april het record van 1313 corona-patiënten op de intensive care.

Sindsdien is een gestage daling ingezet en het gedeeltelijk versoepelen van de COVID-maatregelen heeft niet tot een opleving geleid. En dus gaan kinderen weer naar school, gaan de terrassen weer open en reizen steeds meer mensen weer naar hun werk. Nederland herpakt zich.

Hoe doorstaat Rabobank de crisis?

Ook de Rabobank geeft beeld bij de effecten van de crisis. Dat is natuurlijk relevant voor de houders van de Rabobank Certificaten, waarop Rabobank plotseling geen rente (of vergoeding) meer uitkeerde.

IEX in Actie gaf destijds al aan dat de motivering van Rabobank – Rabobank volgt de aanbeveling om geen dividend uit te keren – niet deugdelijk is. Rabobank heeft als coöperatie geen aandelen (een gegeven dat jarenlang als marketinginstrument is ingezet), Rabobank keert geen dividend uit volgens de definitie van ECB en hoeft dividend-aanbevelingen van de ECB dan ook niet te volgen.

Inmiddels blijkt hoe Rabobank de gevolgen inschat.

  1. Rabobank ziet nog geen stijging van het aantal wanbetalers: in het afgelopen kwartaal was sprake van een daling van 3 naar 2,7 procent.
  2. Een stijging van het aantal wanbetalers wordt als onvermijdelijk gezien. “We verwachten een stijging in de komende periode, al is dat wel afhankelijk van het succes van de verschillende overheidsregelingen.”
  3. Voor de economie ziet Rabobank een krimp van 5% in 2020 en een herstel van 4,9 procent in 2021.
  4. De toevoeging aan de stroppenpot gaat dit jaar waarschijnlijk omhoog van 1 naar 2 miljard euro.
  5. Rabobank stelt de afgelopen jaren flink wat risicovolle activiteiten te hebben afgebouwd, zoals particuliere klanten in de Verenigde Staten. CFO Brouwers: „We zijn met een schone lei aan deze crisis begonnen.”
  6. CFO Brouwers benadrukte dat de Rabobank ondanks de crisis nog steeds financieel gezond is. De kapitaalratio – de verhouding tussen eigen vermogen en uitstaande leningen – ligt met 16,7 procent ruim boven de vereiste 10 procent. „Dat stelt ons in staat onze klanten te blijven helpen, maar geeft ons ook voldoende ruimte om mogelijke verliezen op te vangen.”

De conclusie is dat de Rabobank een flinke impact voorziet van de coronacrisis. In eerste instantie op de economie, maar ook op de resultaten van de Rabobank. Dat is natuurlijk niets nieuws. Rabobank is een bank en geen onderneming zoals Amazon of Zoom.

Maar het tweede deel van bovenstaande opsomming is in lijn met de optimistische en positieve toonzetting van Wiebe Draijer op de dag voor de stopzetting van de rentebetalingen. De Rabobank staat er goed voor, heeft zijn risico’s op tijd afgebouwd en beschikt over een zeer sterke kapitaalratio.

Niet onoverkomelijk

Als er al een bank in de problemen komt, dan niet de Rabobank. Een verdubbeling van de dotatie aan de stroppenpot voor crisisjaar 2020 is ook niet onoverkomelijk. De winst voor belasting bedroeg in 2019 €3,041 miljard en daar zou dan een derde afgaan. Dan is Rabobank nog steeds duidelijk winstgevend.

Brouwer ging ook nog in op de stopzetting van de rentebetaling op de Rabobank-certificaten. Dat was “een nare consequentie van de coronacrisis”. Hij noemde de aanbeveling van de ECB niet vrijblijvend. Dat zijn mooie woorden die de lading niet dekken.

De stopzetting is niet een consequentie, maar een besluit dat Rabobank heeft genomen op een aanbeveling (geen dividend) die niet op de Rabocertificaten van toepassing is. Ofwel: alle reden om met IEX in Actie door te gaan. Hier vindt u meer informatie over de huidige stand van zaken.

Lees ook: Veel gestelde vragen over de IEX-actie voor Rabobank Certificaathouders

 

Meld u nu aan voor de IEX-actie


IEX in Actie is een stichting (i/o) die namens groepen beleggers actie onderneemt. Op dit moment treden wij op namens een groot aantal houders van Rabobank Certificaten, die zijn gedupeerd door het stopzetten van de rentevergoedingen op deze producten.