Terug

Columns

Watchlist

TA: AEX-index ontbeert vitaliteit

Door Royce Tostrams
op 1 juni 2020 09:16

De AEX-indicatoren signaleren ontbrekende kracht. De beurs strompelt verder.

De aandelenbeurzen gaan de nieuwe week met spanning van start. Beleggers zijn voorzichtig door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Hongkong. Toch heeft president Donald Trump in een langverwachte speech de Amerikaanse handelsdeal met China intact gelaten.

Tweedeling

De AEX-index deed eind vorige week een stapje terug. Hiermee moet een eerste hoger bodem gevormd worden. Ik loop de belangrijkste technische indicatoren van de Nederlandse index langs. Opvallend is dat er sprake is van een tweedeling tussen enerzijds het positieve koersverloop van de AEX en anderszijds de krachteloze indicatoren.

Wilt u indicatoren van bijvoorbeeld de Nederlandse markt zien, klik dan op de onderstaande banner. Het totaaloverzicht met alle indicatoren van 500 Nederlandse en internationale aandelen zit in het Tostrams-abonnement. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Hogere bodem noodzakelijk

De huidige dip van Nederlandse beurs zou een nieuwe hogere bodem moeten opleveren boven de voormalige weerstand rond 528,68 punten.

Het positieve technische plaatje krijgt een nieuwe impuls indien daarna de laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien en wordt 562,26 (gevormd op 5 maart) het volgende opwaartse koersdoel.

 

Moving Average Convergence Divergence

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) van de AEX verbetert op korte termijn wat. De MACD stijgt en beweegt net boven de 0-lijn.


/grafieken/10-macd.gif


Relative Strength Index

De Relative Strength Index (RSI) geeft op korte termijn een neutraal verloop aan. Deze indicator laat al wekenlang gelijke toppen zien. Dit signaleert dat de kracht uit het technische plaatje loopt.

/grafieken/10-rsi.gif


Stochastics

De Stochastics geeft op korte termijn een overbought conditie (overgekocht) aan. Met de stochastics op het huidige niveau rond 87, is de AEX eerder steeds getopt.

De stochastic RSI is een technische analyse-indicator die wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold indicator en voor haar divergenties. Het is een oscillator, wat inhoudt dat deze fluctueert tussen 0 en 100.

Hoge waarden (bijvoorbeeld boven 80) worden beschouwd als overgekocht (overbought). Bij de interpretatie van de stochastic is een combinatie van beide signalen het meest betrouwbaar.

Een negatieve divergentie ontstaat bijvoorbeeld als het aandeel een nieuwe hogere top neerzet terwijl de stochastic een lagere top noteert. Dit is een waarschuwingssignaal. Als in een later stadium het aandeel neerwaarts onder de vorige top breekt, dan is er sprake van een trendbreuk en wordt het eerdere waarschuwingssignaal bevestigd.

Let op dat de stochastic ook relatief veel onjuiste signalen afgeeft, wat bij consequent volgen leidt tot een slecht resultaat. Tostrams past overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de overboughtzone breekt.


/grafieken/10-stochastics.gif


Rate of Change

Het momentum (rate of change) tendeert op korte termijn zijwaarts. Ook dat is een teken dat het ontbreekt aan kracht. Deze indicator geeft de mate van verandering weer.


/grafieken/10-roc.gif

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde

Deze grafiek geeft aan dat de AEX onder de 200-dagenlijn noteert. De horizotale zwarte lijn in deze grafiek geeft de 200-dagenlijn weer, die op deze grafiek is strakgetrokken.

De beweeglijke zwarte lijn geeft het verloop van de AEX weer aan de hand van slotkoersen. De cijfers aan de rechterkant geven de procentuele afwijking aan van de AEX ten opzichte van haar 200-dagenlijn. Dus op dit moment noteert de AEX 2,35% onder haar 200-dagenlijn.


Relatieve sterkte

De relatieve sterktelijn, die het koersverloop van de AEX vergelijkt met andere aandelenbeurzen, neigt opwaarts. Maar de stijging neemt in kracht af. Dit geeft aan dat de Nederlandse beurs, relatief bezien, minder slecht heeft gepresteerd ten opzichte van andere beurzen.

Maar deze zogenaamde ouperformance neemt de afgelopen dagen wel af.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.