Terug

Columns

Watchlist

TA: Engelse beurs oogt zwak

Door Royce Tostrams
op 26 maart 2020 07:30

De aandelenbeurzen wisten de afgelopen dagen wat te herstellen op de hoop dat er een coronadeal zou komen in de VS voor een pakket aan steunmaatregelen. Nu de deal er is, lijkt de euforie onder beleggers alweer wat af te nemen. Buy the rumor, sell ...

Het blijft erg volatiel op de financiële markten, wat aangeeft dat er weinig vertrouwen is onder beleggers dat we het ergste al achter de rug zouden hebben. Duidelijke signalen van langetermijn-bodemvorming zie ik dan ook nog niet.

De AEX-index test de eerste weerstand

De Nederlandse beurs is de afgelopen dagen hard opgeveerd. De steile dalende fase is afgebroken en het eerste koersdoel, het koersgat van medio maart is bereikt. Aan de bovenkant van dit koersgat, rond 482 punten, is de index op nieuwe verkoopdruk gestuit.

Om ruimte vrij te maken voor een groter herstel dient deze weerstand te worden gebroken. Rond 528 punten ligt het volgende koersgat, wat dan het nieuwe richtpunt wordt. De kans acht ik echter groot dat we voorlopig nog even zoekende blijven tussen 400 en 480 punten.

FTSE 100-index

Het coronavirus lijkt in sommige landen harder toe te slaan dan in andere. Zo is de situatie in zowel Italië als in Spanje erg zorgelijk, en lijkt het nu ook in het Verenigd Koninkrijk die richting op te gaan.

Beleggers op de Engelse beurs hebben de afgelopen weken al een voorschot genomen op de recente ontwikkelingen, want de FTSE 100-index heeft flink wat terrein moeten prijsgeven. Om de schade goed te kunnen zien, pak ik de grafiek van de afgelopen 10 jaar erbij.

De stijgende fase vanaf 2009 is duidelijk afgebroken en meerdere steunniveaus zijn gesneuveld. De koers is nu aanbeland bij de oude bodems van 2010 en 2011 rond 5000 punten waar de index wat steun lijkt te vinden.

De kans is groot dat een eventueel herstel een nieuwe lagere koerstop op zal leveren onder het 200-daags gemiddelde. De dalende fase zal hiermee meer vorm krijgen waardoor lagere koersen op termijn niet zijn uit te sluiten.

Korte termijn

Ook op korte termijn oogt het technisch plaatje nog erg zwak. Ondanks het herstel van de afgelopen dagen zie ik nog geen aanknopingspunten die een trenddraai op lange termijn signaleren.

Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De huidige opleving vindt vooralsnog plaats binnen de dalende fase en lijkt een nieuwe lagere top op te gaan leveren. Ik verwacht dat de steun rond 5.000 punten binnenkort opnieuw kan worden getest.

 

ONTVANG TA KOOPTIPS   >>

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.