Terug

Columns

Watchlist

TA: Bodemvorming AEX

Door Royce Tostrams
op 25 maart 2020 08:30

Hoewel alles erop duidt dat de Europese economie tot stilstand komt, vormt de AEX technisch een bodem.

De Europese inkoopmanagersindexen (PMI's) hebben de grootste daling ooit doorgemaakt. Deze graadmeters geven aan dat de economische activiteit in de Europese Unie instort.

Hoop

Desondanks leggen beurzen een bodem aan, van waaruit een sprong opwaarts zou kunnen plaatsvinden. De gigantische financiële hulppakketten geven beleggers weer wat hoop, maar de bodem in aandelenmarkten zal tijdelijk zijn.

Het Amerikaanse Congres is het eens geworden over een economisch steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar. Ook in Europa komt een enorme financiële steun aan noodlijdende landen op gang.

AEX stabiliseert

De AEX-index springt heen en weer en wist daarbij boven eerdere dieptepunten te blijven. Echt solide is de bodem nog niet, maar de steun in de zone tussen 389,60 en 409,23 punten wordt door het vele testen wel steeds sterker.

Vooralsnog blijft de beurs trampolinespringen, met grote uitslagen zowel naar boven als naar beneden. Maar de Nederlandse beurs stampt hiermee de bodem aan, mogelijk voor een eerste herstel.

Gezien het verzwakte lange termijn technische beeld van de AEX, schat ik in dat dit herstel niet duurzaam zal zijn. Rond 482,05 punten (de gap van 10 maart) mag al eerste verkoopdruk verwacht worden.


Steeds meer individuele fondsen dragen het herstel van de AEX. Ik noemde onlangs ING, dat na een duikvlucht van 60% en het testen van cruciale steun, een tussentijdse opleving doormaakt.

Andere belangrijke dragers van het herstel zijn onder andere Royal Dutch Shell, Arcelor Mittal, Fugro, Aegon en Altice.

FOMO

Veel beleggers zijn bang zijn de boot te missen, Fear of Missing Out.

Bedenk wel dat in de afgelopen weken stevige technische verzwakkingen zijn opgetreden. Technisch bezien is het opwaarts potentieel van dergelijke aandelen niet riant.

Op de Tostrams site bespreken we 80 Nederlandse aandelen op basis van potentieel, risico en koopwaardigheid. Wellicht wilt u Tostrams eens uitproberen? Meld u aan via deze website

 

ONTVANG TA KOOPTIPS   >>


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.