Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: ASMI en snellestijgersdinsdag

Door Arend Jan Kamp
op 14 januari 2020 18:50

Update 18:50: Asjemenou ASMI

ASMI meldt nabeurs met droge ogen dat de nieuwe order-intake in Q4 op meer dan €370 miljoen uitkwam. Afhankelijk van hoe u rekent is dat 12% à dik 27% meer dan de guidance bij de Q3-cijfers. Is weer eens wat anders dan een omzet- of winstwaarschuwing, maar zó'n meevaller ziet u echt zelden voorbij komen.

All time high maar weer morgen?

Ik kijk nog even naar de SOX (Philadelphia Semiconductor Index) of daar impact te zien is. Zeker! Maar de headlines van ASMI waren al om 17:45 uur. Handelsverdrag soms? Geen idee, maar we gaan snel vandaag met veel actie. 

 


Update 16:50: En Alfen ook nog even

Het kan niet op met snelle stijgers vandaag, Alfen gaat nu ook hoe langer hoe harder. Berenberg verhoogde voorbeurs al het advies. Dat verklaart die bull run van vanmiddag niet, met weer een flinke partij omzet in één keer. Gaat hard sinds Amerika open is, roept u? Dat klopt, maar of u zo moet denken? 

 


Update 16:15: Gehaktdag bij Beyond Meat

Nog zo'n hip en hot en vooral crowded trade: geen idee wat er bij Beyond Meat aan de hand is, maar er wordt letterlijk niet op een tientje gekeken. Gisteren al +19% en nu dit. Net drie kwartier onderweg. 

 


Update 15:50: De harrrdste stijgers

Gewoon even voor de gein tussen door, omdat het kan: wie gaat er dit jaar het hardst? Tesla, bitcoin, of, inderdaad, Vivoryon (alles in dollars).

 


Update 15:00: Wat staat er in het handelsverdrag?

Poeh, raad maar waar die €200 miljard aan Chinese uitgaven in de VS neerslaan. Intussen wordt hoe langer hoe meer bekend over het handelsverdrag dat VS en China morgen sluiten. Dat is bijna exact twee jaar nadat de handelsoorlog op 24 januari 2018 begon. Dit zijn de cijfers die ik uit het stuk pluk:

  • Landbouwproducten: plus $32 miljard bovenop 2017 uitgaven 
  • Industriële producten: $80 miljard 
  • Energieproducten: $50 miljard 

 


Update 14:50: Tesla shorters de sjaak

Het staat er echt, een miljard. De shorters weten weer wat risico is... 

Traders betting against Tesla lost $1.25 billion in one day as the stock skyrocketed above $500.

In 2008 was Volkswagen even het grootste beursfonds ter wereld door een shortsqueeze in een fusie- en overnamezaak met Porsche. Hier leest u dat beursverhaal terug. Het is ironisch als Tesla ook door shortsqueeze meer waard wordt dan... VW. De stand is nu €91 miljard marktwaarde versus €85,5 miljard.

Geloof het of niet, maar pre-market staat Tesla al weer +3,5%.

 


Update 14:30: Dat was Pharming alweer

Vink, afgehandeld.

Het officiële bericht is van 14:00 uur en de koers loopt er iets van op.

 


Update 14:15: Waar blijft de euforie?

Overtrekgrafieken, wie is er niet arm van geworden? Toch geef ik u dit plaatje mee, om de huidige bull market in historisch perspectief te plaatsen. Mist inderdaad de versnelling nog, ofwel euforie en daarna de capitulatie? Wat mij betreft is de situatie nu niet te vergelijken met 2000, toen dat echt zo was.

Toen was aandelenbeleggen (achteraf gezien was het echter gewoon weer hoger-lager gokken) volkssport en het gespreksonderwerp overal. Ik werkte toen zelfs voor Monsterboard (nu van Randstad) en om me heen zag ik bij wijze van meer schermen met koersen dan die met de eigen site. Nu merk ik daar nog niets van.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de reacties onder dit bericht: behalve het gebruikelijke geklaag en gescheld, ziet u oproepen tot een bankrun (wat bij mijn weten strafbaar is) en om het geld dan maar in oude sok, goud of bitcoin te stoppen. Aandelen en obligaties staan er niet bij.

Het indexplaatje is van Isabelnet, een Amerikaanse dataleverancier. Daar kom ik ook deze tegen - ik had het bericht al op CNBC gezien, maar dat zet die schuld niet tegen BBP af. Nee, niemand wordt hier vrolijk van, maar besef dat de markten hier niet op onderuit moeten gaan. Dat heeft menigeen al veel rendement gekost.

 


Update 13:05: JPMorgan Chase

Ongeveer +2% pre-market op amper omzet: het cijferseizoen is nu echt begonnen met de jaarcijfers van de grootste bank van de VS, liefkozend Jamie Morgan Chase geheten. Citigroup en Wells Fargo doen in eerste instantie +1% en -2% op hun rapportages en Delta Airlines doet +5,8% op de jaarcijfers. 

 


Update 12:15: BlackRock wordt GreenRock

In zijn jaarlijkse brief aan alle CEO's laat BlackRock-CEO Larry Fink er geen gras over groeien, of juist wel. Voortaan houdt de grootste vermogensbeheerder ter wereld bedrijven verantwoordelijk voor groen beleid. Lees: voor- of tegenstemmen dus. Voor u als particulier komen er nieuwe groene ETF's bij. 

Voor wie liever kijkt, dan leest: hier is een interview van CNBC met Fink.

 


Update 12:00: Risk happens fast!

Perfect filmpje! Vinger opsteken wie van u wel eens naar de wc liep, koffie ging halen, praatje ging maken, broodje ging doen, of inderdaad hond ging uitlaten, terugkwam en... stoploss geraakt of gewoon helemaal geld weg.

 


Update 11:30: Vivoryon achter de rododendron

De koers stijgt harder dan dat er lezers zijn van dit bericht, zeg maar. Concreet staat er ook niet veel en al helemaal niets over (mogelijke) centjes.

Toch staan er weer double digits te juichen op het bord. En hoe. Vivoryon gaat lekker dit jaar en ach, dat de koers gisteren al bliksemde... Er is alleen sprake van opmerkelijke en zelfs verdachte bewegingen op de beurs als de koers tegen ons inloopt, nietwaar?

Cynisch, zoals ik ook ben geworden op de beurs, informeer ik al bij mijn collega's op welke koers Vivoryon weer aandelen gaat uitgeven. Weten zij ook niet. Het aandeel is gewoon niet te prijzen. Als, als, als de onderneming inderdaad een middel tegen Alzheimer vindt, is the sky the limit. Dat is de fantasie en hoop.

Lukt dat niet, dan moet er iedere keer weer reuring zijn of gemaakt worden - persberichten timen is een niet te onderschatten kunst voor biotechs - om de koers levende te houden. Dat is weer om geld te kunnen ophalen, om door te gaan met onderzoek. De lange grafiek laat dat haarfijn zien bij dit aandeel.

U ziet een langzame afkalving met iedere keer weer een piek omhoog (op een persbericht). Lucratief, maar ook risicovol voor handelaren, zenuwslopend en ook risicovol voor buy & hold-beleggers. Misschien is er een enkele keer ook beweging op cijfers, maar in de regel gaan die redelijk onopgemerkt voorbij aan biotechs.

Hoe lang gaat dit duren? Ook dat is een wild guess. Dit kan heel lang doorgaan. Pharming is even wreed als mooi voorbeeld hiervan. Het duurde bijna twintig jaar en toen ineens zat er een paar jaar geleden echt leven in het bedrijf met omzet en winst. Formeel is het hu ook een biofarmaceut. 

 


Update 10:30: Kijkje in de BlackRock-keuken

Lukas Daalder gunt ons vandaag een inkijkje in de dagelijkse conference call, of ochtendgebed, van BlackRock. Vanmiddag hoort u bij de jaarcijfers van de financiële gigant het officiële getal, maar met - gok ik - afgerond $7 biljoen aan beheerd vermogen is dit de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Interessant om te weten hoe de dames en heren die pas écht een zak geld beheren omgaan met de waan van de dag, toch? Bij dezen: Lukas over hoe er intern bij BlackRock over de recente VS-Iraanse crisis werd gepraat... en dit is duidelijk. Klik op het plaatje voor het verhaal (en waar het die dagen wel over ging).

Wall Street Journal had hier gisteren ook al een stuk over en misschien heb ik een handige huis-, tuin- en keukenwijsheid voor u, als er brekend geopolitiek of buitenbeurselijk nieuws is. Laatste jaren niet meer, maar ik heb echt letterlijk mezelf deze vragen hardop gesteld tijdens bijvoorbeeld destijds de Griekse crisis. 

Niet voor waanvandedaghandelaren, spreekt voor zich, maar voor iedereen die een lange(re) horizon heeft. 

 


Update 10:00: Wie haalt er koffie?

Zelfs de VS futures kleuren rood en dat zonder belangrijk bedrijfs-, -economisch of geopolitiek nieuws: het moet niet gekker worden! Ja, want Wall Street is al drie maanden niet met ruim 1% gedaald en dat gebeurt zelden. Ik wens de networks succes met een smoes verzinnen waarom beleggers bezorgd zijn.

Ik kan alleen maar constateren dat alle Europese beurzen rood kleuren, de dollar vlak ligt en de rentes een basispuntje dalen. Just another day at the stock market dus,  hoewel er vanmiddag met jaarcijfers JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, BlackRock en VS inflatie input is. Dat garandeert nog geen beweging.

Op het Damrak springen de fondsen met nieuws - Takeaway, Vivoryon en Pharming - en adviezen er het meeste uit en beweegt de rest zo'n beetje zoals u zo ongeveer op een dag als vandaag mag verwachten. Lokaal levert uitblinker van gisteren Beter Bed een procentje in.

  • ABN Amro: naar €18,80 van €18,20 - Kepler Cheuvreux
  • Alfen: naar €26 van €24 - Berenberg
  • Randstad: naar €58 van €54 - Citigroup
  • Royal Dutch Shell: naar buy van hold en naar €33,50 van €30,50 - Berenberg
  • Royal Dutch Shell: naar 2040p van 2150p - Citigroup
  • Signify: naar €26 van €27 - Morgan Stanley

Geklokt om 10:00 uur en ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één iemand is die dit plaatje gaat inlijsten. 

Zo gaat dat op de beurs. Als ik deze update een half uur later had gemaakt, was die héél anders geweest. U ziet de opgefleurde borden.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen19:22:21

  ABN AMRO BANK N.V.
8,512
-0,078
-0,91%
  Alfen N.V.
84,500
+3,400
+4,19%
  ASM International
225,900
+6,300
+2,87%
  Beyond Meat
135,210
-6,430
-4,54%
  JPMorgan Chase & Co
27,750
-0,085
-0,31%
  Pharming Group
1,201
-0,017
-1,36%
  RANDSTAD NV
55,660
+1,140
+2,09%
  Royal Dutch Shell A
16,404
-0,396
-2,36%
  SIGNIFY NV
41,480
+0,710
+1,74%
  Tesla
850,450
+5,900
+0,70%
  VIVORYON THERAPEUTICS N.V.
15,002
-0,378
-2,46%