Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: +145K, Alfen, lagere winsten

Door Arend Jan Kamp
op 10 januari 2020 15:40

Update 15:40 uur: Takeaway.com wint

Jitse Groen zal vannacht lekker slapen. Hij heeft de overnamestrijd rond de Britse maaltijdbezorger Just Eat gewonnen. Takeaway.com (+1,3%) heeft maar liefst 80% van de aandelen aangeboden gekregen, waardoor Prosus definitief achter het net vist.

Door deze overname krijgt Takeaway.com een leidende positie in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland en Duitsland is het al de nummer één speler op het gebied van de maaltijdbezorging.

Overigens komt deze overwinning niet als een grote verrassing. Het bod van Takeaway.com ligt simpelweg hoger dan die van prosus en het bedrijf van Jitse Groen had al 46% van de aandelen Just Eat.

De koersen van Takeway.com en Prosus bewegen echter nauwelijks op dit nieuws. Beleggers hebben nog twee weken de tijd om hun stukken aan te melden (Niels Koerts).


Update 15:05 uur: Recordreeks nog in stand

Ondanks er niet zoveel banen bij kwamen als gehoopt, gaat de recordreeks gewoon door. Maar liefst 111 maanden op rij komen er in de Verenigde Staten arbeidsplaatsen bij. Voorlopig staan alle signalen op groen voor een verlenging van deze recordreeks (Niels Koerts).

Update 14:35 uur: Tegenvallend banenrapport

Het Amerikaanse banencijfer over de maand december valt helaas wat tegen. Er kwamen 145.000 arbeidsplaatsen bij, terwijl de markt rekende op een plus van 164.000. De werkloosheid (3,5%) en loongroei (+0,3% MoM) zijn precies in de prik.

Nee, het is helaas geen banenrapport waarmee de beurzen fors hoger kunnen worden gezet. Dat gebeurt dus ook niet. De AEX koerst 0,1% lager en noteert op vrijwel hetzelfde niveau als vlak voor het banencijfer. De dollar beweegt wel licht negatief, maar veel heeft het niet om het lijf (Niels Koerts).


Update 13:50 uur: Lagere winsten, hogere waardering

Analisten verwachten dat de winsten van bedrijven binnen de S&P500 in het vierde kwartaal wederom dalen. Het is weliswaar slechts een minnetje van 0,6%, maar het beeld blijft dat de koersen stijgen, terwijl de winsten dalen.

Gevolg is dat de waardering van aandelen behoorlijk is opgelopen. Op 1 januari van het vorige jaar noteerde de S&P500 nog tegen 13,9 keer de getaxeerde winst, nu is de K/W opgelopen naar 18,4. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van 16.

Bob Pisani van CNBC denkt daarom dat de beurzen nu gevoeliger zijn voor negatief nieuws. Tot nu toe is daar echter niets van waar. Een mooi voorbeeld is de raketaanval van de Amerikanen op de belangrijke Iraanse commandant. 

Markten doken op het nieuws eventjes 1,5% in het rood, maar al binnen enkele dagen werd dit verlies volledig weggepoetst. Als het banencijfer meevalt, mag u er vanuit gaan dat Wall Street gewoon weer nieuwe all time highs op het bord zet.


Update 12:35 uur: Wachten op het banenrapport

In afwachting van het Amerikaanse banenrapport blijven de beurzen dicht bij huis. Het is een beeld dat we in de aanloop naar een belangrijk event wel vaker zien. De consensus is dat er in december 164.000 arbeidsplaatsen zijn bij gekomen.

Naar verwachting blijft de werkloosheid stabiel op het lage niveau van 3,5% en stijgen de lonen met 0,3% maand op maand. Mocht het banencijfer flink meevallen dan mag u rekenen op hogere koersen en een aantrekkende dollar (Niels Koerts).


Update 12:10 uur: Duitse humor

Tja, wie had na die winstwaarschuwing nou verwacht dat het aandeel Apple tot boven de $300 zou stijgen? (Niels Koerts)


Update 11:55 uur: Ahold Delhaize

Ahold Delhaize gaat lekker, er is ineens ook wat omzet. Moet u dat hier zoeken? Gisteren was er het Amerikaanse Kohl's met een zeg maar winstwaarschuwing. Vandaag is er Lidl met mooie cijfers uit het VK. Zaanstad heeft héél wat meer exposure naar VS dan VK toe, dus zeg het maar.

 


Update 11:45 uur: Een echte goudschat

Dit dus. De magie van goud. Nu de vermeende goudschat van de Tempeliers nog en er zijn er vast nog wel een paar.

 


Update 11:30 uur: Wat hebben Prosus en Adyen gemeen?

Het is toch even spannend vandaag met Prosus en haar duel met Takeaway om Just Eat. Nabeurs pas de persberichten met de uitslag, ofwel met een winnaar en de ander die het bod in trekt? Afwachten maar. In ieder geval gaat Prosus vandaag lekker en dat is ongetwijfeld op dit nieuwsbericht, ofwel een aankoop.

Daar gaat het me nu even niet om. Ik vraag me af hoeveel particulieren en handelaren voor eigen rekening er in dit aandeel zitten. Niet veel, denk ik. Moet u zien hoe ik de grafiek met omzet volledig moet ontwrichten om nog iets van reliëf te krijgen. Vrijwel alles gaat er op de slotveiling door. Instituties dus.

Hetzelfde geldt voor Adyen.

Kortom, zoals er aandelen zijn die vooral - u kent ze - en zelfs louter op particulieren drijven - met Fastned misschien als meest extreme voorbeeld - zo zijn er ook waar bijna niemand is te vinden. En toch zijn dit niet de minste namen. Misschien iets voor wie juist een uncrowded trade zoekt.

 


Update 11:00 uur: Weer Alfen

Precies +25% dit jaar, als ik dit stukje tik. Alfen beweegt weer flink en net gaat er met ineens ruim 25K stuks relatief veel omzet doorheen. Op en neer en heen en weer: de koers opende rond +5%, leverde dat weer in en nu staat het er weer 5%Er is geen nieuws, merk ik op.

Kortom, pure prijsactie dus. Hier even wat basics van dit aandeel, dat u zich in uw onschuld niet vergaloppeert:

 • Bovenaan zie u meteen de bèta en 0,8 en dat is eigenlijk belachelijk voor zo'n groeiaandeel. Zou eerder 1,8 moeten zijn. Anders gezegd, het kan ook héél stil en bewegingloos in deze hoek van de beurs zijn
 • Dat heeft zeker ook te maken met de bescheiden free float van nog geen 60%. Ik vraag me af of het fonds een kans maakt om per maart in de AMX te komen, maar dat is even veel werk om zo even uit te zoeken. Als iemand het weet, graag
 • U ziet de cijfers, Alfen is een echt bedrijf met echte cijfers en verdient knaken. Dat kan behalve mee- ook tegenvallen en het fonds is hooggewaardeerd. In die zin is het wel een echt groeiaandeel

Wens ik u veel plezier met de handel. Het is denk ik ook een mooie belegging, maar wellicht is het beter dan toch even een dipje af te wachten

 


Update 09:45 uur: In afwachting van... [drie keer raden]

Bescheiden marktdraai in het eerste uur na opening, maar heel veel stelt het niet voor. Wel handelen bij ons een aantal risicovollere aandelen met soms flinke minnen. Alfen springt er verder nog het meest uit, de openingswinst van 5% is alweer weg. Verder hebben de adviezen her en der impact:

 • Aegon: naar €4,25 van €3,78 - Citigroup
 • ArcelorMittal: naar €20,50 van €21,30 - Morgan Stanley
 • ASR: naar €35,90 van €34,05 - Citigroup
 • ING: naar €12,50 van €12 - Deutsche Bank
 • NN: naar €36,44 van €34,61 - Citigroup
 • Randstad: starten met neutral en €57 - JP Morgan
 • Royal Dutch Shell: naar 2520p van 2480p- HSBC
 • Wolters Kluwer: naar €65 van €64 - JP Morgan
 • Air France-KLM: naar €12,50 van €13 - Bank of America

In afwachting van het Amerikaanse Payroll Report om 14:30 uur, zoals het dan altijd op deze vrijdag heet, heb ik nog deze glazen, of bakstenen bol van ABN Amro voor u. Want voor velen ons is denk ik het eigen huis vaak de grootste privébelegging.

Doen we ook nog even spelletje? Op 4 september is het twintig jaar geleden dat de AEX prijsindex (intradag) all time high 703,18 aan tikte. Gaat die stand voor die tijd nog van het bord of niet? Ik gok van niet, maar kijk er niet raar van op. Van AEX 500, 400 of 300 ook niet trouwens. Daarom voorspel ik ook nooit. 

Tot slot nog even de koersen geprikt om 09:45 uur. Flow Traders krijgt een flinke tik, maar verder is er niet één koers waarvan u tegen het plafond gaat, toch? 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen19:07:17

  ADYEN NV
1.913,000
+37,000
+1,97%
  Ahold Delhaize Koninklijke
23,720
+0,180
+0,76%
  Alfen N.V.
84,500
+3,400
+4,19%
  JUST EAT TAKEAWAY
95,000
+4,600
+5,09%
  PROSUS
97,400
-0,460
-0,47%