Terug

Columns

Watchlist

Tracker Tips: Trek in een Turkse tracker?

Door Michael Mooijer
op 2 december 2019 13:45

Het lijkt weer een stuk beter te gaan met Turkije. Het land krijgt inmiddels financiële steun uit meerdere landen en ook de economie groeit weer na de valutacrisis van vorig jaar.

Wellicht een interessant moment voor de stoutmoedige belegger om in de Turkse aandelenmarkt te stappen middels een Turkse tracker.

Turkije

De presidentiële republiek boekt vooruitgang in haar inspanningen om financieringen meer te spreiden, ondanks spanningen met het Westen. Naast een overeenkomst met Qatar vorig jaar, waarmee $3 miljard was gemoeid, heeft Turkije afgelopen zomer $1 miljard aan financiële steun uit China ontvangen.

In het derde kwartaal van dit jaar groeide de Turkse economie met 0,9% op jaarbasis. Dit werd met name aangestuwd door de agrarische sector, maar ook de industrie en de dienstensector zaten in de lift.

Vorig jaar nog verloor de Turkse lira een derde van haar waarde, waardoor de inflatie hard opliep en men de rentetarieven ging verhogen. Echter, eind juli dit jaar kwam een kentering in het monetaire beleid. Onder toeziend oog van president Erdogan werd het belangrijkste rentetarief onder de 20 procent gebracht. De reden voor de stevige verlaging toentertijd waren de zwakkere wereldwijde economische omstandigheden.

ITKY

De iShares MSCI Turkey UCITS ETF (ITKY, isin IE00B1FZS574) bestaat voor ongeveer 35% uit financiële waarden, gevolgd door respectievelijk 21% industrie, 20% consumentengoederen- en 10% energiegerelateerde ondernemingen. Verder zitten er bedrijven in uit de communicatiesector en bedrijven die actief zijn in materialen.

    

1

TURKIYE GARANTI BANKASI

Financials

13,48%

2

AKBANK T.A.S.

Financials

12,97%

3

BIM BIRLESIK MAGAZALAR AS

Consumer Staples

11,43%

4

KOC HOLDING AS

Industrials

8,87%

5

TUPRAS-TURKIYE PETROL RAFINE

Energy

8,94%

6

TURKCELL ILETISIM HIZMET AS

Communication Services

8,73%

7

EREGLI DEMIR VE CELIK FABRIK

Materials

6,37%

8

TURKIYE IS BANKASI-C

Financials

5,64%

9

HACI OMER SABANCI HOLDING

Financials

4,87%

10

TURK HAVA YOLLARI AO

Industrials

4,41%

11

ASELSAN ELEKTRONIK SANAYI

Industrials

3,72%

12

TAV HAVALIMANLARI HOLDING AS

Industrials

2,84%

13

FORD OTOMOTIV SANAYI AS

Consumer Discretionary

2,57%

14

ANADOLU EFES BIRACILIK VE

Consumer Staples

2,60%

15

ARCELIK AS

Consumer Discretionary

2,35%

ITKY is verhandelbaar op Euronext Amsterdam en kost u 0,74% per jaar. Daarbij worden de onderliggende aandelen daadwerkelijk aangekocht, ofwel de ETF kent fysieke replicatie.

Om een idee te krijgen wat de underperformance is ten opzichte van een AEX-tracker: de Turkse tracker heeft het de afgelopen twee jaar 41% slechter gedaan.

Klik om te vergroten

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.