Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Wat een dráái

Door Arend Jan Kamp
op 2 december 2019 16:30

Update 16:30 uur: Wat. Een. Beweging.

Voor wie sinds vanochtend niet meer naar de koersen keek en zich nu een hoedje schrikt. Gaat lekker zette ik nog boven mijn fondsenrondje. Kan verkeren; nu niet meer dus. 

Dit is nog maar het halve verhaal. Houd u vast:

De AAA-rentes stijgen zes (VS) tot acht (!) basispunten (Duitsdland en Nederland).

De dollar verliest 0,7 cent.

De volatiliteit klapt 20% omhoog.

 


Update 16:05 uur: ISM Index

Oeps, de ISM Manufacturing index valt tegen. De koersen bewegen zich meteen richting de uitgang: risk-off. En zo beleven we een reversal day uit het boekje.

 


Update 14:50 uur: Intussen bij het Duitse spaargeld...

Het staat er echt. Duitsers die hun spaargeld bij Franse en Italiaanse banken parkeren. Grappen onder in de comments en de risico's ontdekken we ooit wellicht eens. Merk ook op dat wij Nederlands... #juist. Wij zoeken ons heil ook elders. Tip: doe dat in de EU. Niet op IJsland ofzo, om een dwarsstraat te noemen.

Bloomberg:

 


Update 14:30 uur: Handelsoorlog deel zoveel

Nee, het waait niet zomaar over. Wat heet, de koersen dalen steeds meer. 

De Amerikaanse president geeft de handelsoorlog maar weer eens een zwengel en de mooie winsten van vanochtend zijn verdwenen. President Donald Trump doet dit vaker om en nabij toppen, al vanaf de start van de handelsoorlog bijna twee jaar terug. Ik gok meteen op een mooie ISM Index om 16:00 uur :-)

Alles is mogelijk op het geopolitieke schaakbord, want China kan er ook wat van? Dat verbaast deze dag met ruim meevallende inkoopmanagersindices, juist nu andere data uit het land weer leken te verslechteren.

 


Update 13:15 uur: Deutsche Bank zegt

U voelt uw linker grote teennagel wellicht kriebelen en dat doet 'ie ook bij Deutsche Bank. De data van de laatste tijd, hoe pril en kwetsbaar nog, duiden hier inderdaad op.

Wacht even: Deutsche Bank, prevelt u hardop? Ja, die Deutsche Bank ja:

Zijn koers ligt goed dit najaar en de ING-CEO durft weer wat zeggen. Zonder namen te noemen is hij duidelijk. Ja, de economie mag dan uitbodemen, of we dat ook van DB kunnen zeggen is een ander verhaal.

Mooie vlag in de grafiek, voor handelaren is DB misschien wel interessant.

 


Update 10:30 uur: Europese inkoopmanagersindices

Zie twee blogjes hieronder; de Nederlandse conjunctuur is zowat de enige die verzwakte in november. Hangen en wurgen, maar elders trekt de boel voorzichtig en voetje voor voetje aan? Hier Duitsland. Ai, die nieuwe orders. Vertrouwen is leuk, maar is nog geen boter bij de vis.

Frankrijk valt op met betere prestaties, hier de hele - nog altijd - Ach & EU. Mag u in de comments soebatten of we onze conjunctuurverzwakking aan zeg maar de Haagse stofwisseling hebben te danken. Intussen vraag ik me af of de koersen niet te veel op economie en winsten vooruitlopen...?

 


Update 09:45 uur: Van DSM naar ABN Amro?

Viel zijn naam ook al niet in het lijstje kandidaten toen huidige en in april 2020 vertrekkende Kees Dijkhuizen met de eer ging strijken? Feike is beroemd om zijn netwerk en is wellicht een perfecte match. Hij heeft zeker gezag. Enige nadelen: hij is geen bankier en geen vrouw. Wat denkt u?

 


Update 09:15 uur: Nevi PMI in mineur

Voor het eerst in zes jaar zakt onze inkoopmanagersindex weer onder 50, zeg maar de grens tussen economische groei en stilstand. Of inderdaad de Haagse dorpspomphypes de oorzaak zijn weet ik niet, maar was het eerste wat in mij opkwam. Nevi rept er niet over en de trend was natuurlijk al lang omlaag. 

Een dalende inkoopmanagersindex is wel tegen de wereldwijde heersende trend in van bodemende en weer oplopende PMI's of inkoopmanagersindices. Zie vandaag. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:45:01

  ABN AMRO BANK N.V.
8,082
+0,284
+3,64%
  AEX
570,52
+3,14
+0,55%
  DEUTSCHE BANK AG
8,831
+0,227
+2,64%
  DSM Koninklijke
126,650
+1,400
+1,12%