Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Altice en VoorkennisWessels

Door Niels Koerts
op 14 nov 2019 om 16:10

Update 16:15 uur: Cijfers zeggen meer dan woorden

Ongelofelijk dat dat Softbank $18,5 miljard heeft gestoken in dit bedrijf.


Update 16:10 uur: Jerome Powell spreekt

Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt net als gisteren over de stand van de Amerikaanse economie. Liefhebbers kunnen meeluisteren als zij klikken op de link in de onderstaande tweet.


Update 15:35 uur: Beyond Meat +5,4%

Beyond Meat is bij opening de grote winaar op Wall Street. Het aandeel van de vleesvervanger profiteert van een koersdoelverhoging van Berenberg. Analisten van de Duitse zakenbank verhogen het koersdoel naar $100 en handhaven het aandeel op de kooplijst.

Berenberg ziet de voordelen van de naamsbekendheid van Beyond Meat en zegt dat het bedrijf goed is gepositioneerd om de markt voor vleesvervangers te veroveren.


Update 15:00 uur: Meer werklozen

Het aantal mensen in de VS dat zich voor het eerst registreert als werkloos, is afgelopen week op het hoogste niveau uitgekomen sinds juni. Maar liefst 225.000 mensen vroegen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan en dat zijn er 14.000 meer dan de week ervoor. We zien de beurzen verder wegzakken. Op dit moment koerst de AEX 0,3% lager.


Update 14:50 uur: Miljardairs de klos

Als het belastingplan van presidentskandidaat Bernie Sanders vanaf 1980 was ingevoerd, zouden miljardairs flink de klos zijn geweest. Op dit moment bezit Warren Buffett $88 miljard, maar met het beleid van Sanders zou hij 'slechts' $11 miljard overhouden. Ook Jeff Bezos, Bill Gates en Mark Zuckerberg zouden flink wat moeten inleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië.


Update 14:15 uur: Aedifica op all time high

Wellicht is dit de reden waarom het aandeel Aedifica (+0,9%) koerst op de hoogste koers ooit. Het in 2005 opgerichte zorgvastgoedfonds verdient zijn geld met de verhuur van woon-zorgcentra en assistentiewoningen voor ouderen. In juli tipte de IEX Beleggersdesk het aandeel als dividendtopper


Update 14:00 uur: Walmart +3%

Volgens Walmart heeft de Amerikaanse consument er nog zin in. De retailgigant verhoogt namelijk de verwachtingen voor het holiday season. Ook de derdekwartaalcijfers waren dik in orde, zo steeg de vergelijkbare omzet met 3,3% op jaarbasis.

Beleggers zijn er in ieder geval blij met en zetten het aandeel 3% hoger in de voorbeurshandel. Dit jaar is de koers al meer dan 30% gestegen, waardoor Walmart nu $344 miljard (€312 miljard) waard is. Ter vergelijking: Ahold heeft een beurswaarde van slechts €26 miljard.


Update 13:50 uur: Kiadis -7,6%

Het aandeel Kiadis zakt in de loop van de dag steeds verder weg. Nu de potentiële blockbuster ATIR101 uit de portefeuille van het biotechbedrijf is verdwenen, blijven er twee fase 1-onderzoeken over. Analisten durven hier nog geen waarde aan toe te kennen.

De kaspositie in het derde kwartaal bedraagt weliswaar €47 miljoen, maar daar staat €60 miljoen aan verplichtingen tegenover. Nu we de komende jaren niet op omzet hoeven te rekenen, ligt het voor de hand dat er een moment komt dat het bedrijf weer met de pet rond moet.

Allemaal redenen voor beleggers om weg te blijven. Speculanten kunnen af en toe misschien een ritje omhoog maken, maar meer zit er waarschijnlijk niet in. Kijkend naar de daggrafiek, lijkt er vandaag weinig te halen. 

Kiadis
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Update 12:40 uur: VoorkennisWessels

VolkerWessels is onderwerp van onderzoek bij de AFM. Dit bevestigde de AFM aan het FD naar aanleiding van uitspraken van topman De Ruiter van VolkerWessels. De Ruiter zei op een persconferentie dat het lek in ieder geval niet bij hen zat. 

Opmerkelijk dat De Ruiter dat zo stellig zegt;, je weet natuurlijk nooit waar het nieuws vandaan komt. Er zijn altijd diverse partijen bij betrokken. Niet alleen Reggeborgh en VolkerWessels, ook adviserende juristen en bankiers zijn vaak al op de hoogte. 

En dan bestaat er ook nog altijd zoiets als toeval, maar dat lijkt in dit geval niet aan de orde. Op 29 oktober kocht iemand namelijk 1573 calls in VolkerWessels. Voor een totaalbedrag van bijna €400.000. 

De originele koopprijs was rond de €2,50-2,80, toen VW rond de €17,50-18 stond. Met de koers van nu is de call maart 2020 17 €5,20 waard. 

Hier leest u meer over de achtergronden van deze trade. 


Update 12:20 uur: Belgische beurs in de lift

De Bel20 is een van de weinige indices die vandaag in het groen noteert. Zwaargewicht KBC (+2,2%) draagt de Belgische beurs. De grootbank presenteerde beter dan verwachte derdekwartaalcijfers, waardoor de hoop groeit dat het bedrijf zijn dividend in de toekomst gaat verhogen.

De analisten van Jefferies verwachten dat KBC over 2019 een dividend uitkeert van €3,72 per aandeel. Bij de huidige koers van €66,50 betekent dit een yield van 5,6%. ABN Amro (8,6%) en ING (6,5%) betalen een hoger dividend. 


Update 12:10 uur: Altice als speelbal

Beleggers hebben geen idee wat ze met Altice (+0,1%) aanmoeten. Een plus van 5% verandert van het ene op het andere moment in een min van 3%. Waarschijnlijk wordt er een afweging gemaakt wat belangrijker is: de versnelling van de omzet- en ebitdagroei, of de oplopende schuldenberg.

Daarnaast speelt mee dat het aandeel dit jaar gigantisch is opgelopen. We zien dan wel vaker dat partijen er na de cijfers voor kiezen wat geld van tafel te halen. De IEX-Beleggersdesk ziet overigens nog potentie in het aandeel, al zeggen zij er wel bij dat het gezien de hoge schuldenberg een bijzonder riskante belegging is.

Kortom, alleen geschikt voor mensen met een sterk hart. Daarover beschikken de analisten van Goldman Sachs, want zij hebben het aandeel op de kooplijst staan. Volgens de Amerikaanse zakenbank kan de koers van Altice verdubbelen. Merkwaardig is echter dat het koersdoel van €7 nogal bescheiden is. Als ze echt ballen hebben dan plakken ze er een koersdoel op van meer dan €10.


Update 12:00 uur: Te gemakkelijk

Tegenwoordig wordt bij iedere koersdaling gezegd dat die wordt veroorzaakt door de handelsspanningen tussen de VS en China. De AEX koerst op dit moment 0,1% lager, maar dat heeft daar niets mee te maken. Royal Dutch Shell gaat vandaag $0,47 ex-dividend. Dit maakt precies het verschil tussen een plus of min voor de hoofdindex.


Update 11:45 uur: Hoe te beleggen in opkomende markten

Brian O'Connell is een obligatiehandelaar op Wall Street en geeft een paar tips waar particulieren op moeten letten als ze positie nemen in aandelen en obligaties in opkomende markten. Volgens hem is het met name belangrijk om goed te spreiden over meerdere landen.

Hoewel de rendementen van aandelen in opkomende markten hoger liggen dan hier in Nederland, is een belegging in een willekeurig land geen garantie op succes. Middels indextrackers kunnen particuliere beleggers op een goedkope manier een mooie spreiding aanbrengen, zodat de risico's enigszins binnen de perken blijven. 


Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:59:59

  VolkerWessels
21,950
+0,050
+0,23%
  ALTICE EUROPE N.V.
5,490
+0,160
+3,00%
  Kiadis Pharma
2,300
-0,046
-1,96%
  KBC Groep
66,640
-0,340
-0,51%
  Walmart
120,290
+0,530
+0,44%