Terug

Columns

Watchlist

TA: Beurzen nemen gas terug

Door Royce Tostrams
op 14 nov 2019 om 08:00

De aandelenbeurzen deden gisteren even een stapje terug na een periode van stijgende koersen. Per saldo blijft het sentiment echter positief en is er nog geen reden voor onrust.

De woorden van Trump van dinsdagavond over de vorderingen van een mogelijk handelsakkoord zorgden niet voor opluchting onder beleggers, maar leken de stemming juist wat te drukken. Blijkbaar zijn beleggers een beetje immuun geworden voor de uitspraken van de Amerikaanse president na het gepingpong van het afgelopen jaar.

De beurzen zullen het nu dus vooral moeten hebben van de kwartaalcijfers en economische ontwikkelingen (en uiteraard de technische plaatjes). Gelukkig vallen deze over het algemeen redelijk positief uit.

AEX index houdt uitbraak vast

De Nederlandse beurs is afgelopen week opwaarts uitgebroken boven weerstand 586,32 en heeft ook de oplopende toppenlijn over de toppen van de afgelopen jaren gebroken. Nu deze uitbraak wordt vastgehouden, is het langetermijnbeeld flink opgeklaard.

Er is een stijgende fase ingezet richting hogere koersniveaus. Volgende koersdoel ligt rond 609 punten, maar ik sluit hogere niveaus zeker niet uit. De huidige aarzeling brengt vooralsnog geen schade aan het technische plaatje toe.

CAC 40 index kijkt omhoog

De Franse beurs was een van de eerste Europese beurzen die opwaarts wist uit te breken. De afgelopen weken heeft de uitbraak meer vorm gekregen en is de index verder opgelopen.

Het technisch beeld oogt positief en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er hogere koersen op het bord komen te staan. Wellicht dat de index nog een pull-back richting de oude toppen laat zien, maar dit zou het positieve plaatje enkel meer kracht bijzetten.

DAX index nadert weerstand

De Duitse beurs heeft de afgelopen weken een mooie stijging laten zien. De DAX index is opgevangen door het 200-daags gemiddelde en vanaf dit niveau hard opgeveerd.

Met de doorbraak boven de toppen van de afgelopen maanden is er ruimte vrijgekomen voor een aanval op de oude toppen van 2017 en 2018 rond 13.600 punten.

Bel 20 index blijft sterk

De Belgische beurs is na de uitbraak uit de grote driehoeksformatie verder opgelopen. De volgende weerstand rond 3.939 punten nadert nu snel. Rond dit niveau zou even wat stabilisatie op kunnen treden, maar voor de langere termijn is dit slechts een tussenstation op weg naar de oude top van begin 2018.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.