Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: BOKA, GLPG, Altice en Sligro

Door Arend Jan Kamp
op 8 november 2019 16:40

Update 16:40 uur: Jumbo en Hema samen

Toe maar, mooie primeur van De Telegraaf. Dit klinkt allemaal heel serieus. Citaat:

Hema kan zijn torenhoge schuld van ruim €700 miljoen verminderen door winkels te verkopen aan Jumbo. De verwachting is dat ook op deze manier tientallen winkels van eigenaar veranderen. Omdat de Hema-winkels vooral op mooie locaties in stadscentra zitten, krijgt Jumbo er in een klap veel A-locaties bij.

Kijk ik met een half oog naar de daggrafiek van Ahold Delhaize, maar daar is niets te zien. Geen koersreactie op dit bericht. 

 


Update 15:30 uur: Ich bin ein Belegger!

De meesten van u hier op IEX zitten hier denk ik voor de (snelle) koerswinst. Dat maakt u imho niet tot belegger, maar handelaar. Niks mis mee, maar dat u het wel weet. Dit is mijn eigen officieuze definitie. Maak het onderscheid tussen handelen en beleggen eens officieel AFM en DNB, scheelt heel veel ongelukken.

Bij beleggen werkt het geld voor u en u verwerft uw vermogen door dividend, rente, huur en royalties. Koerswinst is bijvangst

Handelen doet u voor koerswinst en daarvoor bent u dag en nacht met uw geld aan het werk

Rishma van Rabobank heeft 'm gespot, wat een mooie. Print maar uit en hang op. Als u tenminste belegger bent.

 


Update 14:45 uur: Biotech is uit

Ook vandaag wrijft u zich weer in uw handen met uw Galapagosjes. Toch is biotech als sector de grote afwezige deze herfst op de beurzen. Waar bijvoorbeeld de brede markt in New York record op record stapelt, doet de Nasdag Biotech Index (Galapagos zit er ook in) niet mee.

Terwijl deze index een reputatie heeft. Hier lang en logaritmisch; met name tussen 2009 en 2015 was het er goed toeven.

Barron's heeft cijfers. Er is zelfs sprake van een uittocht.

PiperJaffray analyst Christopher J. Raymond wrote Thursday that investors took a net $99 million out of healthcare/biotech-dedicated funds in the one-week period ended on Wednesday. Assets have flowed out of the sample of 115 funds and ETFs that Raymond tracks in 11 of the past 12 weeks.

“As we see it, this is a key dynamic to monitor as periods of net inflows historically correspond with biotech outperformance while periods of net outflows correspond with sector underperformance,” Raymond wrote. Roughly $3.4 billion has left the funds during that 12-week period, and $8.7 billion has departed so far this year.

Er is nog een roemruchte index uit deze stal die het contact met de all time high (even?) kwijt is: de Nasdaq Internet Index. Misschien blijven beide achter, misschien zit er een inhaalrace in, en het kan ook zijn dat u hier even niet moet zijn. Dat risico bepaalt u zelf, want niemand heeft die wijsheid in pacht.

 


Update 12:45 uur: De beurswereld na WeWork

De beursgang die er uiteindelijk niet kwam... Wat mij betreft is de totale deconfiture dit jaar van WeWork het beursevent van 2019. Laat wellicht nog lang sporen na. Misschien speelde dit zelfs wel een rol bij het mislukken van de beursgang van het Nederlandse CM.com.

Kan maar zo dat er volgend jaar wat minder take the money and run-beursgangen in de VS zijn, zoals ik ze zelf altijd liefkozend noem. Uber, Lyft, WeWork: ik denk dat u aanvoelt wat ik daarmee bedoel - niet iedere start-up heeft de ambitie uiteindelijk een blue chip te worden.

Zelf ben ik een (beurs)kind van de dotcomhype en daar heb ik een stevige allergie voor (pseudo)technologie-aandelen met veel poeha, maar zonder winst aan overgehouden. Zelfs enorme omzetgroei zegt mij niet zoveel, maar dat is misschien ook weer niet goed. Kijk maar naar schoolvoorbeeld Amazon.

Fraaie omzetgroei daar en dat is precies de reden dat WeWork, dat ieder jaar zijn omzet wist te verdubbelen, tot wel $100 miljard werd gewaardeerd. Over winst maken is echter nooit nagedacht. Net als bij Uber trouwens. Dat gaat nu pas bedenken hoe het in vredesnaam ooit denkt ook maar iets te gaan verdienen.

Wat mij betreft is het een goede ontwikkeling dat beleggers van start-ups meer verlangen dan alleen maar gillende omzetgroei. Kan veel ellende à la 2000-2003 besparen. Dat zorgt dan automatisch weer voor kansen voor de echte durfinvesteerders die juist risico willen. Die kunnen goedkoper inkopen.

Intussen zijn de gevolgen al merkbaar in San Francisco, van dat 2019 niet het jaar van het grote cashen is geworden.

 


Update 10:45 uur: Sligro

De grafiek pak ik over de laatste paar dagen om te laten zien hoe groot die order van 12.615 stuks van zojuist is. Overstijgt zelfs de slotveilingen. Kortom, er is iemand bullish op, of ruikt de bodem van het slecht liggende, zwaar afgestrafte Sligro.

Ah, de aap is de uit de mouw: ABN Amro zet Sligro op buy van hold, maar verlaagt wel het koersdoel naar €29 van €35.

 


Update 10:30 uur: Boskalis

Dit schreef ik zelf vanochtend voorbeurs over de Q3's van Boskalis, liefkozend natuurlijk BOKA geheten:

Het gaat beter, zie de toonzetting ook (Boskalis noemt de beestjes altijd bij de namen) en de outlook wordt gehandhaafd.

Hier komt Nico mee:

Het aandeel blijft wel flink achter bij de brede markt en dat heeft mede te maken met de sombere toon die topman Berdowski telkenmale aanslaat bij de cijferpresentaties.

Het prettige aan Boskalis en CEO Peter Berdowski is dat ze altijd luid en duidelijk zijn. Als het niet goed gaat, gaat het niet goed, in plaats van dat de omstandigheden uitdagend zijn. Uiteraard werkt het andersom ook zo. Als het wel goed gaat, of als het zoals nu beter gaat, dan zeggen ze dat ook hardop.

In de herhaling nog even:

Die toon viel mij meteen op vanochtend en u ook, getuige de mooie koerssprong die het aandeel maakt. Die kan het fonds goed gebruiken, want het zit al vier jaar (!) in een bear market.

Nico zegt ook dat het aandeel niet duur is en daar wordt echt heel verschillend over gedacht. Berdowski vindt dat ook, want die heeft op de daling al een paar keer flink van zijn eigen geld bijgekocht. Daartegenover staat weer een bescheiden legertje aan shorters. Die positie bedraagt nu volgens AFM 7,3%.

Ik pak mijn data er bij en... duur of niet, Bokalis is wel eens goedkoper geweest.  Op zich is 23 keer de winst peperduur voor zo'n cyclisch aandeel. Maar! Als de omzet en winst weer aantrekken tot normale niveaus - wat die ook maar zijn, maar u snapt wat ik bedoel - dan kan er inderdaad veel moois in het verschiet liggen.

Nu duur, maar kijk door de cyclus heen, dat is wat Nico zegt.

Blijkbaar is dat ook wat u vandaag doet met die stijging. En Berdowski doet het ook? Behalve dat hij heeft bijgekocht, heeft hij ook bijgetekend als CEO tot 2023. Hij wil blijkbaar mooi afscheid nemen en meent dat zeker herstel en misschien wel weer vette jaren binnen vier jaar al mogelijk zijn?

 


Update 09:45 uur: Altice en Galapagos

Inderdaad! Twee lekker volatiele aandelen erbij. Niettemin, dan weet u waarom Altice flink hoger staat? Bij Galapagos is minder enthousiasme.

 


Update 09:30 uur: Buy the high?

Verrassing? Maar dan wel buy & hold. Is weer eens wat anders dan buy the dip, allebei kan ook nog. Hier de hele studie met nog meer links.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen20:03:48

  Ahold Delhaize Koninklijke
24,480
+0,370
+1,53%
  ALTICE EUROPE N.V.
3,597
+0,001
+0,03%
  Boskalis Westminster Koninklijke
17,380
+0,020
+0,12%
  Galapagos
171,600
-6,250
-3,51%
  Sligro Food Group
13,400
+0,280
+2,13%