Terug

Columns

Watchlist

TA: Zonnig beursklimaat

Door Royce Tostrams
op 7 november 2019 07:30

De aandelenbeurzen wereldwijd houden hun uitbraken vast en lopen verder op. Beleggers lijken het negatieve nieuws rond de handelsoorlog en de Brexit achter zich te laten en te focussen op de meevallende cijfers van rapporterende bedrijven.

Na een aarzelend begin zorgen de bedrijfscijfers zeker deze week voor veel positieve uitschieters. De komende tijd staan er nog meer publicaties van kwartaalcijfers op de agenda, wat het positieve sentiment op de beurzen verder kan ondersteunen.

AEX index blijft verder oplopen

De Nederlandse beurs is deze week opwaarts uitgebroken boven weerstand 586,32 en lijkt ook de oplopende lijn over de toppen van de afgelopen jaren te breken. Als deze uitbraak op basis van het weekslot standhoudt, zal het langetermijnbeeld flink opklaren.

Volgende koersdoel ligt op 609 punten, maar omdat er sprake is van een uitbraak uit een meerjarig koerspatroon, sluit ik (fors) hogere koersniveaus zeker niet uit. Ook een aanval op het all-time high rond 700 punten ligt op lange termijn binnen de mogelijkheden.

AMX index kijkt omhoog

De kracht in de markt lijkt niet alleen bij de grote fondsen vandaan te komen. Naast de AEX index is (eerder al) ook de Nederlandse Midkap-index uitgebroken boven de toppen van de afgelopen jaren.

De AMX-index liet dit jaar een gematigd opgaande trend zien waarbij echte overtuiging nog ontbrak. De afgelopen weken heeft de index echter een nieuwe impuls gekregen, is hard opgelopen en door een belangrijke weerstand gebroken.

De doorbraak boven de toppen van eind 2017 en begin 2018 heeft ruimte vrijgemaakt voor een stijging richting nieuwe berekende koersdoelen. De AMX index noteert een nieuwe all-time high en het technsiche plaatje oogt erg positief. Eerste berekende koersdoel wacht rond 925 punten, maar op basis van het voorafgaande koersverloop kan de koers op termijn nog veel hoger.

Small-caps index blijft achter

De wat kleinere Nederlandse beursfondsen overtuigen per saldo nog niet, maar lijken wel klaar te staan om wat terrein goed te maken. De ASCX index heeft de correctieve fase vanaf eind april dit jaar afgebroken en kan nu gaan herstellen. Eerste koersdoel ligt op de bovenkant van de neutrale bandbreedte rond 1.030 punten.

De ASCX index keert ook terug boven het 200-daags gemiddelde, wat de verbeteringen bevestigt. De 'kleintjes' lijken dus wat langer de tijd nodig te hebben, maar zouden spoedig weleens een mooie inhaalrace kunnen laten zien.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen22:45:01

  AEX
570,52
+3,14
+0,55%
  AMX
762,88
+4,95
+0,65%
  ASCX
824,84
-1,52
-0,18%