Terug

Columns

Watchlist

TA: Halfgeleiders lonken naar all-time-highs

Door Royce Tostrams
op 9 oktober 2019 08:05

Technisch maken de halfgeleiders een interessante ontwikkeling door met bijna nieuwe all-time-highs.

De chipsector kwam deze week in de spotlights, na een positieve outlook van Samsung. De Zuid-Koreaanse techgigant verwacht dat de markt voor halfgeleiders weer aantrekt. Veel halfgeleiderfondsen, een sector die er toch al prima bijligt, noteren rond of op all-time-highs.

Opwaartse trends

Technisch maken de halfgeleiders de laatste tijd een interessante ontwikkeling door, met krachtige opwaartse trends, zowel in Nederland als op andere beurzen.

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, lonkt zelfs naar het all-time-high rond 1.625,16.

Overigens zetten beurzen zich op korte termijn schrap, nu Washington een aantal Chinese bedrijven op een zwarte lijst heeft gezet, waardoor ze geen Amerikaanse technologie meer kunnen kopen.

De meeste aandelenbeurzen maken een pas op de plaats. Nog wel met hogere koersbodems, waardoor de technische schade beperkt is.

Vandaag bekijk ik de index van de Amerikaanse halfgeleiderssector, alsmede ASML en ASMI. Maar eerst het lange termijn plaatje van de AEX.

AEX oogt op lange termijn vriendelijk

De AEX-index lijkt een hogere bodem te vormen, boven de 200-dagenlijn (de rode glooiende doorlopende lijn). Dit signaleert een aantrekkende vraag.

Alvorens het beeld verder opklaart, is een doorbraak boven de weerstand rond 586,32 punten (gevormd op 26 juli) noodzakelijk.

In dat geval wordt een gigantische hoofd & schouder-formatie voltooid, waarmee de lange opwaartse trend wordt hervat.

 

SOX index lonkt naar all-time-high

Het technische plaatje van de SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, wint aan kracht nu er binnen de neutrale bandbreedte hogere bodems worden gevormd.

Om meer ruimte naar boven vrij te maken, dient het all-time-high rond 1.625,16 punten (de top van 13 september) gebroken te worden.

De steun ligt op 1.292,76 punten (de bodem van 8 maart). Na een uitbraak boven de weerstand van 1.625,16 wordt 1.850,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.


ASML valideert opmars

In de recente correctie vormde ASML een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 185,00 euro (de bodem van 3 oktober). Weerstand ligt rond 231,90 euro (het berekend koersdoel).

Na een uitbraak boven de weerstand van 231,90 euro wordt 280,00 het volgende opwaartse koersdoel.

De stijgende 200-dagenlijn van ASML wijst op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ASML met dat van het marktgemiddelde.ASMI blijft op sterkte

De trend van ASMI blijft ondanks de huidige consolidatiefase nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems wijzen nog steeds op een aanhoudende vraag.

De steun ligt rond 51,10 euro (de bodem van 7 juni). Slaagt ASMI erin om boven de laatste top te breken, dan kan de stijgende trend weer worden hervat en komt er ruimte vrij voor een verdere koersstijging.

De weerstand hanteren we op 86,10 euro (gevormd op 1 oktober). Na een uitbraak boven deze weerstand wordt 105,00 euro het volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn van ASMI laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (de blauwe lijn) stijgt en signaleert dat ASMI beter presteert dan de rest van de markt.


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.