Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Risk-off, Arcelor, ASML en Bols

Door Arend Jan Kamp
op 8 oktober 2019 17:15

Update 17:15 uur: ASML?

Uiteindelijk valt de schade mee - er zijn wel eens ergere beursdagen geweest, luidt het cliché - maar tekenend voor de beursdag van vandaag vind ik ASML. Dat startte vanochtend nog vrolijk met +0,9% op wellicht voorzichtig hoopvolle chip-geluiden van Samsung. En toen zaten er ineens beren op de weg.

ASMI volgt min of meer ASML - ook maximaal rond -3,5% vanaf de top van vandaag - maar uitgerekend het übervolatiele Besi doet beter met maximaal -2,7%. 

Hier de ergste dalers uit de Nasdaq 100. Er zijn meer chippers die worden afgeknepen vandaag.

 


Update 17:00 uur: Lucas Bols heeft het in z'n bol?

Keurige stijging, zeker vandaag dwars tegen de markt in, maar er is geen nieuws en ook het volume is dun. En dat bij het doorgaans toch al niet al te uitbundig handelende Lucas Bols. De grafiek biedt ook weinig aanknopingspunten. Grootste probleem is denk ik het gebrek aan fantasie.

 


Update 16:50 uur: Noorse oliefonds in Parijs vastgoed

Just do it! De koper is het Noorse oliefonds en de huurder is Nike. Met hun oliefonds - met inleg en het rente-op-rente-effect gaat dit gruwelijk groot worden - gaan die Noren over zoveel decennia misschien nog eens politieke wereldmacht worden (als ze dat willen).

 


Update 16:10 uur: Risk-off...

Helaas, Wall Street kan zich ook niet aan de malaise van vandaag ontrekken. Het is risk-off, ofwel aandelen dalen (defensieve fondsen gaan nog, maar cyclische betalen de tol), de dollar trekt aan en de rentes dalen . De redenen? Brexit, handelsoorlog, slechte economie, Q3-cijfervrees en de rest van uw bingokaart.

Hier spookt het ook weer:

 


Update 16:00 uur: Hoe zit het met kwaliteit winsten?

Als u het hebt gemist, zie nog even onderaan mijn liveblog van gisteren. Alle mogelijke data over het nu langzaam op gang komende Q3-seizoen leest en ziet u daar. Deze nog even in de herhaling dan maar, het wordt geen vetpot en wellicht zitten we in een winstrecessie (twee kwartalen op rij krimp).

Lukas van BlackRock komt vandaag met mooie extra data door. Hij kijkt naar de kwaliteit van de winsten en inderdaad: leuk als de beurzen stijgen, maar het betekent dit jaar grofweg niets anders dan dat aandelen duurder worden. De VS is de enige uitzondering en daarmee meteen ook de wereldindex (60% VS aandelen)

Zie de verschillen trouwens per regio:

Even tussen onder ons: voor wie denkt dat brexit - of het nou hard of zacht wordt - uiteindelijk wel meevalt, omdat het VK nou ook niet meteen in de Atlantische Oceaan afzinkt, is de FTSE 100 misschien een een leuke dobbel. Risico's zijn wel ingeprijsd nu...?

Nog even terug naar Lukas. Die geeft de Europese winsten, ik heb hier de (verwachte) van de AEX in die tijd. Komt aardig overeen.

 


Update 12:00 uur: Draai

De ochtendhandel is een aardige afspiegeling van dit beursjaar? De opening was nog aardig, maar nu zakt de markt wat weg: AEX -0,5%. Dat valt reuze mee, maar dat is marktbreed. Onderliggend bij onze aandelen hakt het er onmiddellijk weer in. U ziet alle usual suspects alweer stijf onderaan staan met procenten verlies.

 


Update 12:00 uur: Wat wil China?

Ja, wat wil China? Eerlijk gezegd begrijp ik niet dat we ons dit zo land zo druk maken over klimaat, stikstof, glazen plafond en wat allemaal nog meer, maar dat we ons totaal niet bezig houden met deze geopolitieke uitdaging. Want dat is het toch? CBNB noemt ook even de bedrijven die China's expansie faciliteren. 

 


Update 11:45 uur: Brexit maar weer eens

Verder zie ik niet zoveel prijsactie. Zeg maar gerust geen. Het is maar dat u het weet. U mag het me verwijten, maar verwacht geen duiding meer van mij over brexit. Ik snap al heel lang niet meer hoe het zit et cetera en doe ook geen pogingen meer. Waarom zou ik ook? Winsten bepalen aandelen, niet brexit.

Voor wie wel meer wil weten:

 


Update 11:30 uur: Takeaway

Ik informeer al bij Corné hoe en waar hij precies deze data vandaan heeft. Interessant, want morgen komt Takeaway met de omzet over Q3. Bloomberg data zegt hij, ofwel het klopt. En als het niet klopt, dan klopt het toch, want Bloomberg. 

Inderdaad, Takeaway ligt niet goed. Formeel is dit zelfs een bear market. Of berenhap om het in etenswaar te houden, maar ook dat ligt weer gevoelig met het aangeslagen Belgische Ter Beke met die vleeswarendochter, maar nu dwaal ik af.

Natuurlijk kunt u bij de AFM mutaties onder grootaandeelhouders bijhouden - check - maar partijen hoeven niet al hun transacties te melden. Alleen als ze over bepaalde percentages heen gaan. Inderdaad, het belang van Delivery Hero - waarvan Takeaway de Duitse tak overnam - neemt langzaam af.

De poezenboot of Cat Rock breidt haar positie weer uit en verlaagt juist weer haar positie in Just Eat. Volgt u het nog? Het is inderdaad wel een ontzettend ons-ken-ons-wereldje die maaltijdbezorging. Ik zou zelfs niet eens meer raar op kijken als Jitse iedere dag bij de Uber Eats zijn bitterballen bestelt.

 


Update 10:30 uur: Over grondstoffen, huizen en speculanten

De grondstoffen- en huizenmarkt hebben natuurlijk niet zoveel met elkaar te maken.

Toch gooi ik ze vandaag even op één hoop:

Daar waar overheden ingrijpen of grote en beslissende invloed hebben op markten, wil het nog wel eens gek lopen. Ze hebben namelijk nog weleens de neiging vraag en aanbod eenzijdig te bepalen. Hier een uit mij eigen stad. Dit schrijft de Gemeente Amsterdam op haar eigen site:

De meest in het oog springende actie uit de Woonagenda 2025 is het stedelijke uitgangspunt voor de woningbouwprogrammering: 40% gereguleerde huur, 40% middelduur (huur en koop) en 20% dure huur en koop. Er zijn regels om de programmering van 40-40-20 op een goede wijze toe te passen in projecten.

Amsterdam bepaalt iets op basis van wat ze vindt en niet wat is en daar moeten (potentiële) kopers en verkopers zich aan aanpassen. Natuurlijk trekt geen koper of verkoper zich hier iets van aan, waardoor de markt verstoord raakt. Daar profiteren handigerds van. Die worden uitgemaakt voor speculanten en krijgen de schuld.

Ik wens de handigerds onder onder ons veel succes met speculeren op de grondstoffenmarkt. Daar weten overheden het ook vaak beter dan vraag en aanbod en daar kunt u van profiteren. Het is wel geheel op eigen risico, maar dat begrijpt u.

 


Update 10:15 uur: VS-China

Of de AEX nou hierop daalt weet ik niet, maar het komt de koersen denk ik ook niet ten goede. Donderdag en vrijdag gaan VS en China weer over hun handelsproblemen praten. Zeg maar of de Chineze er een beetje zin in hebben. Het enthousiasme spat hier niet van af, zou ik zeggen #jamaarhullie

 


Update 09:30 uur: Randstad

Het vroegcyclische Samsung meldt vandaag een chip-meevallertje. Goed nieuws. Er zijn echter meer vroegcyclische takken van sport op de beurs. Ah, vandaar dat Randstad zo hard daalt. Het Britse Page Group geeft een winstwaarschuwing: -7,8%. De peers dalen mee. Randstad ziet u, Hays doet -5,5% en Adecco -2,0%.

Die -2,5% voor Randstad valt dan nog mee, denkt u misschien, maar ik gok dat die twee Britten een extra brexitkorting in de maag gesplitst krijgen. Randstad geeft niet op hoeveel omzet het uit het VK haalt, maar dat is hooguit een paar procent.

Randstad heeft het ook niet dit jaar. Weliswaar staat het fonds dit jaar op niet eens zo'n gekke +7%, maar dat is wel bijna 10% minder dan de AEX. Dat is gewoon underperformance. En de analistenverwachtingen dalen nog steeds; hier tekent zich vooralsnog geen draai en hernieuwde opgaande economische cyclus af.

Het aandeel is verder niet duur, en betaalt ook nog eens een mooi dividend van 3,2%. Oppikken en wegleggen voor een nieuwe boom kan, maar houd er rekening mee dat u eerst en misschien nog wel tijdje tegen mindere prestaties of zelfs dalingen aan kan kijken.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:44:58

  Adecco Group AG
58,520
0,000
0,00%
  ASML Holding
320,500
+10,200
+3,29%
  HAYS PLC
128,500
+5,900
+4,81%
  JUST EAT TAKEAWAY
99,000
-0,920
-0,92%
  Lucas Bols
9,160
+0,160
+1,78%
  PAGEGROUP PLC
409,800
+11,000
+2,76%
  RANDSTAD NV
43,890
+1,840
+4,38%