Terug

Columns

Watchlist

TA: Beursomzetten blijven sterk

Door Royce Tostrams
op 8 oktober 2019 07:30

Het omzetprofiel van de Nederlandse beurs blijft ijzersterk. Ook tijdens zwakte stroomt er nog steeds vers kapitaal richting aandelen.

Ik heb hier al eerder gewezen op het sterke volumeverloop van de Nederlandse aandelenbeurs. De trend van de AEX wordt sterker naarmate de omzetten tijdens die trend toenemen. Een koersverloop met hoge omzetten, zoals we thans duidelijk waarnemen, geeft kracht aan.

Dit signaleert veel enthousiasme onder beleggers, want volgens de gangbare TA-theorieën loopt het volumeverloop vooruit op het prijsverloop. Met andere woorden, indien de omzetten nu al stijgen, zullen de koersen binnenkort volgen.

Hoewel de AEX de laatste 2 weken iets is teruggevallen, is de zeer sterke trend van de moneyflow ongebroken, met voortdurend nieuwe hoogtepunten van deze indicator. Dat duidt er dus op dat de sterke toestroom van nieuw geld naar de Nederlandse aandelenbeurs ongebroken blijft, ook tijdens zwakke periodes.

Vandaag bespreek ik de AEX en de geldstroom van de Nederlandse beurs.
Verder nogmaals een uitgebreide uitleg van de moneyflow.

Nederlandse beurs weet het herstel vast te houden

De  AEX-index is in de recente dip goed opgevangen. De index lijkt een hogere bodem te vormen rond 553,85 (dieptepunt van 3 oktober). Omdat deze hogere bodem zich boven het niveau van de koerstoppen van augustus weet te vormen, blijft het technische plaatje redelijk. Een aanval op de top van 25 juli rond 586,32 is op korte termijn niet uit te sluiten.

Veel nieuw geld naar aandelen

Begin september brak de moneyflowindicator boven de toppen van juli, dit suggereert dat er veel nieuw geld naar de Nederlandse beurs stroomt. De recente uitbraak van de moneyflow boven de septembertoppen valideert dit sterke patroon.

De moneyflow meet de koopkracht of verkoopdruk, die  vaak onder de oppervlakte van de markt verborgen blijft. Deze indicator wordt berekend aan de hand van het volumeverloop van een aandeel of index.

De moneyflow-indicator van de AEX legt dus de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs bloot.

On-Balance Volume

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. In zijn boek New Key to Stock Market Profits heeft Granville deze indicator de On-Balance Volume genoemd. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken wordt exact op dezelfde wijze berekend als de On-Balance Volume van Granville.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal, waar een dalende moneyflow indiceert dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De moneyflow blijft nog steeds nieuwe hoogtepunten vormen  (=geldstromen zijn zeer sterk). Daarom is het van belang dat  de AEX weer gaat oplopen, want dat duidt erop dat het slimme geld actief blijft en de AEX mogelijk binnenkort door haar voorgaande toppen zal breken.

Berekening van de moneyflow

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt het volume van de waarde afgehaald.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.