Terug

Columns

Watchlist

TA: AEX houdt stand

Door Royce Tostrams
op 11 sep 2019 om 08:05

Technisch blijft de AEX redelijk op peil, ondanks onzekere omgevingsfactoren, zoals Brexit, handelsoorlog en het ECB-besluit later deze week. Bovendien wordt de beurs ondersteund door een positieve geldstroom richting aandelen. Ook de A/D ratio, die het draagvlak onder de Nederlandse beurs weergeeft, wordt sterker.

De beurzen in Europa houden de adem in, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week. Ondanks onzekerheid over Brexit en de handelsoorlog, weten aandelen redelijk stand te houden.

Opvallend is de opwaarts krullende moneyflow indicator, die aangeeft dat de geldstroom richt aandelen op peil blijft.

AEX blijft wat hangen, binnen de stijgende fase

De AEX-index doet een miniem stapje terug binnen de uptrend. Het eerste vangnet ligt rond de gap van woensdag 4 september (binnen de rode cirkel). Vooralsnog verwachten we hier de eerste steun.

De huidige adempauze is slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

Sinds de opleving van eind augustus hebben zich nog geen grote correcties voorgedaan. Ook dit is een teken van kracht.

Verder wordt het positieve beeld van de AEX ondersteund door de instroom van vers kapitaal naar aandelen.Geldstroom blijft op peil

De opwaartse krul in de moneyflow indicator van de Nederlandse beurs suggereert dat er langzaam weer nieuw geld in de markt komt (zie uitleg moneyflow hieronder). Deze geldstroom indicator nadert het hoogste punt van dit jaar.A/D ratio verbetert

De Advance/Decline ratio weet verder te herstellen. Het draagvlak onder de markt verbetert (zie uitleg A/D ratio hieronder).


Uitleg moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg A/D ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.