Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Van dip naar up en weer in drup

Door Arend Jan Kamp
op 15 augustus 2019 17:00

Update 17:00 uur: Q2's Nvidia

Voor de echte thrill seekers onder u is er wellicht nog een leuke dobbel te maken vandaag. Om 22:00 uur komt het spectaculaire Nvidia met Q2's. Alles komt bij deze high tech samen: technologie uiteraard, automotive, handels- en valuta-oorlog, al dan geen recessie, spelletjesmarkt China, tarieven en wat al niet meer.

Bij mee- of tegenvallers zijn grote koersuitslagen mogelijk. Hier de consensus:

  • Winst per aandeel Q2: $1,14
  • Omzet Q2: $2,54 miljard
  • Verwachte winst per aandeel Q3: $1,50
  • Verwachte omzet Q3: $2,97 miljard

De winst- en omzetverwachtingen lopen weer wat op en het aandeel is met de daling behoorlijk goedkoper geworden. Verder is het aan u: ik kan, wil en durf geen voorspelling te geven.  

 


Update 16:45 uur: ECB gaat vol op het orgel?

Goh, de economie zit even tegen. Het is alleen 2019. Inderdaad, ECB's Olli Rehn sluit zelfs het kopen van aandelen niet uit. Het is het laatste rentebesluit van president Mario Draghi. Gaat ie nog één keertje...?

 


Update 16:00 uur: Van de dip in de drup

AEX 528,68 stond op het bord vandaag, laagste stand sinds maart dit jaar, maar intussen al niet meer. Onder leiding van Wall Street draaien we weer eens. Wordt vervolgd? Hier even het hele spul.

Alleen de rentemarkt werkt weer niet mee, alles boort zichzelf weer recht de grond in. Nieuwe all time lows weer. Allemaal zo wat.

 


Update 15:35 uur: Goud, bitcoin & avocado niet meer on speaking terms?

Ach, het ging net zo lekker...

... en de goud bitcoin correlatie (hieronder) is ook wel even aan een indringend relatiegesprek toe? De beurs en (schijn)correlaties kan een duur spelletje zijn. U hebt er een gevonden, het werkt iedere keer weer, u neemt steeds meer risico, zet steeds grotere bedragen in en dan... bam. Werkt niet meer. Geld weg. In één keer.

Dit geld ook voor buy the dip, waar ik het steeds over heb. Het werkt tot het niet meer werkt. 

 


Update 15:20 uur: Hoezo Sparrows Point?

Even tussendoor, dit vind ik zelf zo mooi aan bedrijven, beurs en beleggen. Sparrows Point is een begrip in de VS. In WOII zetelde hier het toen almachtige Bethlehem Steel, dé wapensmid van de VS in die oorlog. Staal, werven, alles. De hele bingo. Bethlehem Steel is al dertig jaar ter ziele en Sparrows Point werd een no-go area.

Nu bloeit het op met andere nu almachtige bedrijven. Todat die ook weer... En ga zo maar door. Vandaar dat ik zelf ook fan van fondsen en trackers ben. De cyclus van ieder bedrijf is ongewis, laat staan dat u weet wanneer u er in moet zitten en er beter even uit kan zijn, maar samen scheppen ze hoe langer hoe meer waarde.

Daar doen even wat koersdalingen, recessievrees, ongekend lage rentes en wat er verder allemaal gek en raar is en wel en niet deugt aan de markt, niets aan af. Op lange termijn dan. Wie sneller rendement wil zien, moet meer risico nemen.

 


Update 14:40 uur: Madoff Electric?!

Was getekend, klokkenluider Harry Markopolos in een rapport van 175 pagina's. Die heb ik zelf nog niet helemaal uit mijn hoofd geleerd, maar deze meneer ontmaskerde ooit ook ene Bernard Madoff. Getuige dat General Electric nu pre-market -4,6% doet, geeft aan dat ook Wall Street er niet gerust in is.

Andere scores voorbeurs, ofwel fondsen met cijfers: 

  • General Electric: -2,7%
  • Cisco: -7,7%
  • Walmart: +7,2%
  • JC Penney: +17,2%
  • Alibaba: +3,3% 

De Amerikaanse detailhandelsverkopen over juli vallen licht mee en deze twee voorlopende indicatoren over augustus zijn ook al beter dan verwacht. Dit duidt zeker niet op recessie.

 


Update 12:35 uur: AEX dip

Toch weer zakken en hoe, zie vooral AMX en AScX. Full disclosure dan maar.

Van gisteren, koop niet zomaar die dip. Wel even over nadenken of het bij u en in uw strategie past. Want zoals bij alles op de beurs is er r.i.s.i.c.o.

En waarom zakken we eigenlijk weer? Nou eh, is dit wellicht de trigger? Het lijkt me gewoon algheel malaisedenken.

 


Update 10:45 uur: Het zit het ABP niet mee

De dekkingsgraad ging in juli van 95,3% naar 93,9%: ABP praat u zelf verder bij. Onduidelijk is nog of en hoeveel dan er gekort wordt áls.

 


Update 10:30 uur: Bodemen die rentes nou al es een keer?

Als er niks bij had gestaan, had u gegokt dat het plaatje bitcoin was, toch? Wat Jack zegt, zou kunnen. Te meer daar ineens iedereen er van uit lijkt te gaan dat lage en zelfs negatieve rentes here to stay zijn.

Hier een voorbeeldje. Mooi betoog van Coen en kort en ik ben het aardig met hem eens. De ECB krijgt overal de schuld van in de EU. De bank heeft haar werk gedaan, Brussel heeft eerder verzaakt. De EU-landen hervormen niet en voeren geen andere fiscale politiek. En nu mag de ECB de rommel wéér opdweilen.

Waar Coen naar mijn smaak zichzelf weer net zo hard onderuit haalt, is met zijn boude voorspellingen dat de EU Japan achterna gaat en dat de rentes nog jaren laag blijven. Kan, hoeft niet. Mr. Market leest mee en die wil nog wel eens dwars worden als de kudde één kant uit holt, of dezelfde mening heeft.

En voor ons handelaren en beleggers geldt: niets zo duur als met heilige overtuiging de lijntjes van vandaag rechstreeks de toekomst in extrapoleren.

 


Update 10:15 uur: Aegon en NN

Tikje spannend dat uitgerekend vandaag - terwijl iedereen over de inverted yield curve loopt te gillen - onze twee grootste verzekeraars met Q2's komen. Voor NN pakt dat goed uit. Ja, de  mindere tijden zijn merkbaar, maar verder wat Nico zegt: misschien saai, maar wel oerdegelijk.

Dat NN het interimdividend verhoogt van €0,66 naar €0,77 - dat is +16,7%! - is denk ik het beste bewijs dat NN alle vertrouwen in de toekomst heeft. Of in ieder geval over al niet een recessie heen kijkt. Vergeten we soms wel eens op de beurs: de bedrijven zelf kijken doorgaans wél verder dan de laatste koerstik.

Hier hebt u niets aan als u op dik verlies staat met NN (dit jaar -11,4% tegen de markt in), of met Aegon dat in 2019 met het verlies van vandaag nog 3% slechter doet. Het fonds was al zo afgestraft en hoe kan het dat de koers zo slecht reageert op Q2's, waarvan iedereen heel goed wist dat die niet goed zouden zijn?

Strikt genomen verslaat Aegon wel de verwachtingen en het interimdividend gaat ook nog eens 7% omhoog naar €0,15. Ik vrees en gok dat dat de daling van de solvency II ratio van 211% naar 197% de grote boosdoener is. Dat wil even niemand horen, nu iedereen recessie vreest en ook Aegon zelf daarvan rept.

Citaatje ANP van vertekkend topman Alexander Wynaendts, die in twee zinnen uw bingokaart, of in dit geval schadeformulier, vol hoest: onzekerheid, volatiliteit, dalende rentes, vertrouwen en recessie zijn de niet zulke lekkere trefwoorden.  

Kijkend naar de toekomst ziet de topman de nodige onzekerheden ontstaan. Op de markten is veel volatiliteit. De rentes dalen en het vertrouwen neemt af. De eerste tekenen van recessies in markten waar Aegon actief is, dienen zich aan. "Aan ons de taak om in onzekere tijden zekerheid te kunnen bieden", aldus Wynaendts.

En nogmaals, ik vrees dat Aegon ook gewoon de domme pech heeft om om op een dag te rapporteren dat iedereen over de (Amerikaanse) rente loopt te panikeren. Dat kan ook weer een kans zijn. U moet wel stalen zenuwen, een goed verhaal of ijzersterke sommen hebben om nu dit mes op te vangen.

 


Update 09:30 uur: Ook goeiemoggel

Als een boer met kiespijn, dat zeker. Niettemin heb ik nooit zo veel gelachen op de beurs als eind 2008, toen alles in elkaar stortte. Op de een of andere manier komt er met beursdalingen altijd veel (galgen)humor boven drijven. Harde humor vaak, dat wel.  

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen16:51:04

  Aegon
2,618
+0,112
+4,47%
  AEX
557,23
+11,94
+2,19%
  Alibaba Group Holding
260,050
+9,030
+3,60%
  Cisco Systems
47,100
+0,660
+1,42%
  General Electric Company
6,069
-0,001
-0,01%
  JC Penney Company
0,182
0,000
0,00%
  NN Group
32,200
+1,200
+3,87%
  NVIDIA Corp
424,590
+0,030
+0,01%
  Walmart
129,120
-0,280
-0,22%