Terug

Columns

Watchlist

Slot: Cyclisch heeft het niet

Door Niels Koerts
op 12 aug 2019 om 17:50

Het is helaas niet de dag geworden waar we vanochtend allemaal op hoopten. Bij opening stond er een plus van meer dan 1% op het bord, maar al snel verdween deze als sneeuw voor de zon.

Hetzelfde scenario speelde zich af bij de overige Europese indices. Goed openen maar zwak eindigen. Uiteindelijk blijven onze oosterburen (-0,1%) redelijk dicht bij huis. De Fransen doen het fractioneel slechter met een min van 0,2%.

De aandeelhouders van Aegon zullen waarschijnlijk ook een baaldag hebben. Niet zozeer omdat de succesvolle NN CEO, Lard Friese, terug komt op het oude nest, maar wel omdat het aandeel na een donkergroene opening alle winst weer prijs gaf.

Toch is het van Aegon een goede zet om Friese als CEO aan te stellen. Hij werkte gedurende de jaren 90 voor Aegon en heeft inmiddels veel ervaring opgedaan bij NN Group. Daar komt bij dat hij, ondanks het gure renteklimaat, wél een mooi rendement voor de aandeelhouders heeft bewerkstelligd.

In de onderstaande grafiek van collega Arend Jan ziet u dat de outperformance van NN Group ten opzichte van Aegon gigantisch is.

Argentijnse toestanden

De Argentijnse peso en de beurs van Buenos Aires krijgen vandaag zware klappen. De marktvriendelijke Argentijnse president Macri heeft namelijk een zware nederlaag geleden in een voorronde voor de presidentsverkiezingen van oktober.

De linkse oppositiekandidaat Alberto Fernandez, die de vroegere president Cristina Kirchner als 'running mate' heeft, haalde een klinkende overwinning. Het is de regering niet gelukt om de economie te laten herstellen. Gevolg is dat de bevolking het helemaal met Macri heeft gehad.

PostNL
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Beleggen in Zuid-Amerikaanse munten is sowieso een slecht idee, maar de Argentijnen maken het wel heel bont. Daar waar u twee jaar geleden nog 18 Argentijnse peso kreeg voor iedere dollar, zijn dat er nu 53. 

Rentes

Op de opkomende landen na, zakken de vergoedingen op tienjaars staatspapier in een brede lijn. De Nederlandse rente gaat één basispuntje omlaag naar -0,47%. Nog 23 basispunten te gaan en zelfs de Spanjaarden hoeven geen rente meer te betalen.

Rentes

 

Brede markt

 • De AEX daalt 0,01% en daarmee houden we voornamelijk de Zuid-Europese landen achter ons. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 1,4% omhoog en noteert 17,9 punten.
 • De Amerikaanse indices koersen zo'n 0,7% in het rood. Meer kan ik er niet van maken.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,122 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,5%) noteert boven de $1.500.
 • Olie: WTI (-0,3%) en Brent (-0,3%) geven de winst op het slot weer prijs.
 • Bitcoin (-4,5%) kent een off-day.

Het Damrak

 • Cyclische aandelen worden voor de zoveelste keer dit jaar in de kliko gegooid. ArcelorMittal (-1,8%) en AMG (-3,0%) behoren behoren tot de zwakste broeders van de dag.
 • Afgezien van Royal Dutch Shell (+0,3%) liggen oliegerelateerde waarden er beroerd bij. Fugro (-2,8%) en SBM Offshore (-3,5%) krijgen een flink pak slaag.
 • Altice (+1,3%) is met dank aan de analisten van Goldman Sachs het beste aandeel binnen de AMX. De Amerikaanse Grootbank verhoogt het koersdoel naar €5,80 van €3,60 en het advies blijft kopen.  
 • Flow Traders (-2,8%) gaat vandaag €0,35 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd gaat er 1,5% van de koers af.
 • TKH (-0,4%) en Kendrion (-0,4%) komen morgen langs met de tweedekwartaalcijfers.
 • PostNL (-0,9%) maakt na een wilde rit een pas op de plaats.
 • Misschien een doekje voor het bloeden, maar Brunel stijgt vandaag 1,1%. Binnen twaalf dagen is er bijna 17% van de koers afgegaan. Een dramatisch project in Texas is de boosdoener.
 • Pharming (+2,0%) sluit op de hoogste koers van het jaar.
 • Die opluchtingsrally van Beter Bed (-6,4%) is van korte duur. 

Adviezen

 • Altice: naar €5,80 van €3,60 en kopen - Goldman Sachs

 

De dag van morgen

13 aug Event Consensus
08:00   Kendrion Q2-cijfers  
08:00   TKH Q2-cijfers  
08:00   TUI Q2-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI jul 0,5% MoM
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment aug -27,7
14:30   VS inflatie CPI jul 0,3% MoM
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.