Terug

Columns

Watchlist

BeursVandaag: Al met al -5%

Door Arend Jan Kamp
op 24 mei 2019 om 08:05

Zijn er nog stieren in de zaal? In zo'n geval wil de markt nog wel eens de andere kant uit gaan, als iedereen hetzelfde denkt en heeft voorgesorteerd.

Dat laatste geldt niet voor onze politieke overtuigingen. Onze verkiezingsuitslag van gisteren wist zelfs geen rimpeling in EUR/USD te krijgen, ik denk omdat de anti-EUpartijen niet hebben gewonnen. Voor de beurs is dit verder niet interessant.

Licht marktherstel nu en eigenlijk zou het een saaie beursdag moeten worden, want er zijn geen cijfers, de agenda is leeg en er is verder helemaal geen bedrijfs-input. Wel zou de Britse premier Theresa May vandaag haar vertrekdatum noemen, maar dat kan voor niemand nog een verrassing zijn. Verder?

Het is 2019 en ja, hoe zit het handelsoorlog, Huawei en de rest? De laatste ontwikkelingen:

U ziet het, er is bescheiden herstel van de koersen. Hoewel de AEX gisteren een lager bodempje neerzette op 542,98 punten, heeft de index nog maar 5% verloren sinds de top vorige maand. De S&P 500 idem dito. Zo erg is het allemaal niet, maar het zijn juist individuele aandelen die soms een flink pak slaag hebben gehad.

ArcelorMittal en PostNL eventjes -30% in één maand tijd, om twee bekende namen te noemen. Grote gevaar voor de beurzen lijkt me dat de handelsoorlog blijft voortduren en het wereldwijde sentiment uitholt, waardoor de economie echt wordt geraakt en er impact is op omzetten en winsten. 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren. Ja, dit is alles. In mijn Reuters Eikon staat zelfs niet één Nederlandse headline, dat komt ook niet vaak voor. HP deed +2,7% op Q1's. 

 • 07:48 'Facebook onderzoekt lancering eigen crypto'
 • 07:10 'Weer grote betaalfusie in de maak'
 • 06:32 'Deadline biedingen Vivat naar 5 juni'
 • 23 mei Vlakke omzet computermaker HP
 • 23 mei May komt vrijdag met vertrekdatum
 • 23 mei Wall Street sluit met duidelijke verliezen
 • 23 mei 'Moederbedrijf Casino onder bescherming'
 • 23 mei Wall Street fors in de rode cijfers
 • 23 mei ABN klaar met verkoop meerderheid Stater

Analistenadvies is er dus ook nog niet en zelfs hier is het stilltjes. De AFM meldt deze shorts en we hebben deze week wel eens langere lijsten gezien. Zijn de shorters op aan het raken?

De agenda stelt niks voor, de Japanse inflatie is in de prik:

 • 01:30 Japan inflatie CPI apr 0,9%
 • 09:00 Van Lanschot Kempen notering €1,45 ex-dividend
 • 09:00 ASR notering €1,09 ex-dividend
 • 14:30 VS orders duurzame goederen apr -1,8%

En dan nog even dit

Exportverbod voor technologie dus:

China begint een charme-offensief in Republikeins Amerika?

Van president Donald Trump weten we dat hij veel naar de koersen kijkt. Zou zijn Chinese collega Xi Jinping dat ook doen?

Uh-oh:

Ja, er is even wat af:

AI is al overal?

Ja, het is een rommeltje aan het worden:

Ah toe, breng het naar de beurs, meid:

2,34%:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen8:17:46

  AEX
579,08
0,00
0,00%