Terug

Columns

Watchlist

TA: Euro technisch nog zwakjes

Door Royce Tostrams
op 22 mei 2019 om 08:35

Met de Europese verkiezingen voor de boeg blijft de euro technisch een brekebeen. Europese aandelen zijn iets minder zwak.

Op donderdag 23 mei worden in Nederland de Europese Parlementsverkiezingen gehouden voor het rechtstreeks gekozen Europees Parlement.

De verkiezingen vinden niet in alle landen gelijktijdig plaats, maar zijn uitgesmeerd plaats over de periode van 23 tot en met 26 mei. In België bijvoorbeeld gaan ze op 26 mei naar de stembus.

Ik maak altijd gebruik van mijn democratisch recht, dus ik ga ook nu stemmen. Bovendien vind ik Europese samenwerking zeer belangrijk, zeker in het licht van economische samenwerking, klimaatbeheersing, veiligheid en immigratie.

Geen geld rondpompen

Ik ben voor een sterk Europa, maar expliciet tegen uitbreiding van de bevoegdheden van de EU. Bovendien erger ik me groen en geel aan het rondpompen van geld.

Dit betekent een afgewogen keuze en dat is niet eenvoudig met 16 Nederlandse partijen die meedoen.

Ik verwacht dat ook u gaat stemmen! Weet u niet op wie, dan kunt u hier de Stemwijzer raadplegen.

Zwaar weer

Hoe doet Europa het technisch eigenlijk? Onze munt verkeert in zwaar weer. Zo'n 16 maanden geleden, in februari 2018, noteerde de euro een piek van 125,56, om daarna gestaag af te brokkelen naar 111,45 nu.

Technisch zie ik nog geen signalen van bodemvorming. Ook versus de Japanse yen zit de euro zwak.

Het gemiddelde van de 50 belangrijkste Europese aandelen, de Euro Stoxx 50 index, doet het beter. Maar we hebben nog een weg te gaan, met een takkenbos aan oude toppen (= weerstand) boven ons, die gebroken moeten worden.

Lange termijn Euro Stoxx 50

Het Europese beursgemiddelde heeft dit voorjaar wel een serie van lagere koerspieken opwaarts afgebroken. Hiermee klaart de lucht wat op.

Op korte termijn flirt de Euro Stoxx 50 index met de weerstand van 3.536,87 punten (de top van 3 augustus 2018).

Voor een verdere verbetering is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. Van belang is dat de steun weet stand te houden. Deze ligt rond 3.124,62 punten (de bodem van 8 februari).


Korte termijn Euro Stoxx 50

Het beursgemiddelde van de 50 belangrijkste aandelen laat een vlak technisch beeld zien. De Euro Stoxx 50 index beweegt in horizontale richting.

De bewegingen tussen de steun van 3.273,68 punten (de bodem van 8 maart) en de weerstand van 3.540,64 punten  (gevormd op 15 juni 2018) worden steeds kleiner. Wacht een uitbraak uit deze driehoek af.

Lange termijn euro/dollar

De EUR/USD beweegt al sinds begin 2018 in een dalende trend. De eerste steun ligt er pas rond 105,02 (de bodem van 3 maart 2017).

Zolang er aanbod boven de markt hangt, in de vorm van steeds lagere toppen, blijven we behoedzaam voor de Europese munt. Wacht op nieuwe signalen.

Enkel bij een doorbraak boven de weerstand van 115,70 (de top van 11 januari) zou het technische plaatje wat positiever kunnen worden.


Lange termijn euro/yen

Ook ten opzichte van de Japanse yen is het technischer plaatje van Europa kwetsbaar. De EUR/JPY koers vormt lagere toppen en bodems. Dit bevestigt een dalende trend. We houden rekening met verkoopdruk.

De steun ligt rond 115,07 (de bodem van 14 april 2017).

Voor een technische verbetering moet de EUR/JPY breken en sluiten boven de weerstand. De EUR/JPY koers laat rond 127,33 (gevormd op 1 maart) weerstand zien.

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.