Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Arme chippers

Door Arend Jan Kamp
op 20 mei 2019 om 16:30

Update 16:30 uur: Bitcoin

Bitcoin is louter een prijs op het bord, er is geen onderliggende waarde. Het is een overtuiging die velen in de markt hebben, waaronder ondergetekende. En toen was daar JPMorgan Chase. Citaatje Bloomberg:

Bitcoin may have gotten ahead of itself with its recent rally, according to JPMorgan Chase & Co. The best-known cryptocurrency has surged beyond its “intrinsic value,” mirroring a similar move in 2017 which preceded a slump, wrote strategists including Nikolaos Panigirtzoglou in a note Friday.

They came to this conclusion by treating Bitcoin as a commodity and calculating its “cost of production” using inputs such as estimated computational power, electricity expense and hardware energy efficiency.

Het zal allemaal best, maar bij mijn weten genereren estimated computational power, electricity expense and hardware energy efficiency geen vrije kasstroom. Coupons zijn er ook niet mee te betalen. Denk er verder maar het uwe van.

 


Update 16:00 uur: Ach, wee en Huawei

Het is een flinke daling, maar sell-off is weer te sterk. Daar hanteren we minimaal -2% voor bij IEX.

Marktbreed valt het misschien mee, in de chipsector zelf worden stevige klappen uitgedeeld.

De #SOX is nogal hard aan het afkomen pic.twitter.com/FgOXXOdDdp

— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) May 20, 2019

Die namen komt u ook bij de grootste dalers in de Nasdaq 100 tegen, maar daar zijn ook een paar grootmachten die schade oplopen. Zie Apple, Alphabet, Netflix en ook Microsoft? Dat wordt nog niet geraakt, maar wellicht wacht Windows hetzelfde lot als Android van Alphabet?

Ook nog maar even wat beurshumor bij zoveel druipende koersen:

 


Update 13:00 uur: Chipdip

Intussen zakken we tijdens de lunch al verder weg. De VS is bezig wakker te worden, of te schrikken? Het verhaal kent u intussen. Dit zijn de scores. Ik zet Apple, dat ook nog wel eens een paar telefoons maakt, en Microsoft er ook maar vast bij. Na Android is er namelijk ook nog Windows, vandaar?

 


Update 12:40 uur: Gouden dividendtijden

Met zo'n dividendgroei lacht u ieder inflatiecijfer uit - misschien ook wel iedere koersdaling - en tikt u vrolijk uw vermogensrendementsheffing af. Nou ja, dat laatste waarschijnlijk niet, maar het kán wel. CNBC heeft de dividendgroei Q1 op een rijtje. Zo. Hier komt de aandeleninkoop nog bij.

 • Europa +5,3% (+9,2% met superdividenden)
 • VS +8,3% (+9,6%)
 • Wereldwijd: +7,8%

Het beste profiteert u natuurlijk van dividenden via een speciaal beleggingsfonds of tracker, maar ook de gewone indices yielden in de regel ruimschoots anno nu. Zo betaalt bijvoorbeeld van de Euro Stoxx 50 (3,6%) aandelen alleen UBS geen dividend en staat ASML met 1% dividendrendement stijf onderaan in die index. 

Onze eigen indices mogen er zijn en dat geldt ook voor de VS. De FTSE springt er helemaal uit, maar u loopt met dat rare pond wel valutarisico. En die dure S&P 500 scoort voor Amerikaanse begrippen ook fraai met 2,5%. Zelfs de Nasdaq 100 yieldt. Was rond 2000 met de dotcombubbel niet zo. Nul komma nul.

Zo maar even een rijtje dividendrendementen. Het zijn mooie, heel mooie tijden voor dividendbeleggers. Tot mijn grootste verbazing doet de MSCI Emerging Markets Index het zelfs beter dan haar grote zus. Wacht, hier nog een: de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) doet weer beter dan de Nasdaq 100 met 1,2%, zie ik.

Misschien is het meest verrassende nog wel dat de Nasdaq Biotech Index überhaupt dividendrendement doet, +0,2%.

 • AEX 3,5%
 • AMX 3,0%
 • DAX 3,2%
 • CAC 40 3,4%
 • SMI 30 3,4%
 • FTSE 100 4,5%
 • S&P 500 2,5%
 • Nasdaq 100 0,7%
 • MSCI World 2,4%
 • MSCI Emerging Markets 2,7%

 


Update 10:25 uur: Even voorstellen: Groeiparel Marel?

Het ziet er naar uit dat er een nieuwkomer in aantocht is op het Damrak. Jammer dat het IJslandse Marel destijds niet meteen naar de Nederlandse beurs is gegaan. Wat een aandeel, hoewel de AEX sinds 2001 niet veel soeps was/is. Dit is herbelegd in euro's.

Zo, met dit bedrijf komt meteen een derde van de market cap van IJsland over. Ironisch: waar Wall Street in de ban is van het vegetarische Beyond Meat, doen wij het met een ouderwetse slager? Stork had destijds ook een onderdeel dat zulke machines maakte.

Nog even die grafiek. Marel benut echt het momentum:

Op het eerste gezicht ziet het aandeel er duur uit voor een machinebouwer. Hier de basics.

Hier is nog een reden voor het bedrijf om haar vleugels uit te slaan: het zoekt exposure. Er is welgeteld één analist die het nu volgt (buy), IFS Research. Mooie groeicijfers en dat verklaart wellicht de waardering. Met een marktwaarde van rond €3 miljard is Marel meteen een AMX-kandidaat. Welkom en succes.

 


Update 09:45 uur: Handelsoorlog 2.0?

Met bedrijven die elkaar op de zwarte lijst zetten en elkaar boycotten gaat de Amerikaanse-Chinese handelsoorlog een nieuwe fase in? Bloomberg gaat zelfs nog een stapje verder. 

Ik weet niet of onze chippers ASML, AMI en Besi Huawei als klant hebben en alleen de eerste meldt bij de (jaarcijfers) hoeveel omzet ze uit China haalt. De andere twee melden alleen Azïë. Bij deze:

 • ASML: 17% China
 • ASMI: 58% Azië
 • Besi: 68% Azië/Pacific

Het lijstje gedeeltelijke en officieuze boyotters van Huawei (ze hebben nog niet allemaal bevestigd) bestaat nu uit Alphabet, Qualcomm, Broadcom, Intel, Xylinx en Infineon. STMicroelectronics zegt van niet. Het is afwachten of ASML, ASMI en Besi al dan niet van zich laten horen. Een handvol koersen:

 • Samsung +1,9%
 • TSMC -1,5%
 • ASML -2,2%
 • ASMI -0,5% (Berenberg verhoogt koersdoel naar €65 van €57)
 • Besi -2,1%
 • Infineon -3,3%
 • STMicroelectronics -3,8
 • AMS -3,2%
 • Ericsson +1,4%
 • Nokia +3,2%

Misschien vraagt u zich af waarom Huawei zo de gebeten hond is in de VS, of het Witte Huis zo u wilt. De verdenking luidt onder meer dat het concern helemaal niet particulier is, maar in feite gewoon een staatsbedrijf. Dan kunt u het verder zelf invullen. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen7:30:11

  ASM International
83,400
0,000
0,00%
  BE Semiconductor Industries
29,360
0,000
0,00%
  ASML Holding
228,000
0,000
0,00%
  STMicroelectronics
18,155
0,000
0,00%
  Infineon Technologies AG
18,058
0,000
0,00%
  ams AG
47,270
0,000
0,00%