Terug

Columns

Watchlist

TA: AEX is oversold

Door Royce Tostrams
op 16 mei 2019 om 09:00

De aandelenbeurzen lijken even op adem te komen na de forse correctie van begin mei. Van een overtuigend herstel is nog geen sprake, dus we moeten rekening blijven houden met nieuwe verkoopdruk.

AEX-index

De Nederlandse beurs is vlak onder de weerstand rond 576,90 op aanbod gestuit en heeft de afgelopen weken een flinke stap terug moeten doen. Hierbij werd de stijgende trend afgebroken en zakte de index terug onder de top van maart.

De bodem van eind maart lijkt nu het eerstvolgende richtpunt te worden voor deze correctie. Rond 538,70 ligt de eerste bodem die deze terugval zou kunnen opvangen.


RSI AEX

De RSI indicator van de AEX-index heeft inmiddels wel oversold-gebied bereikt. De indicator is teruggezakt tot onder de 30 en draait weer langzaam omhoog. De lucht is hiermee uit de markt en er zou weer gewerkt kunnen worden aan herstel.

De RSI indicator geeft de kracht van een koersbeweging aan. Wanneer de indicator vanuit oversold-gebied (onder 30) weer opwaarts draait, is dit een positief signaal.

De oversold-conditie is op zich geen reden om positief te worden, maar geeft wel aan dat de kans op herstel groter wordt.

/grafieken/10-rsi.gif


DAX-index

Bij de Duitse beurs is de technische schade vrij beperkt gebleven. Ondanks de recente terugval is het positieve technische plaatje van de afgelopen maanden nog intact.

De DAX-index is teruggevallen tot aan de onderkant van de stijgende trend en die heeft vooralsnog standgehouden. Rond dit niveau ligt tevens de steun van de bodem van april rond 11.846 punten.

Als de Duitse beurs boven dit steunniveau weet te blijven en de correctieve fase weet af te breken, zal de stijgende fase weer een nieuwe impuls kunnen krijgen. Eerste koersdoel ligt rond 12.458, gevormd door de recente top en de oude top van september vorig jaar.


RSI DAX

De RSI-indicator van de Duitse beurs flink teruggevallen vanuit overbought-gebied waarmee er weer ruimte lijkt te komen voor herstel. De indicator stabiliseert rond de 40, op hetzelfde niveau waar de index ook in februari en maart een bodem wist te vormen.

Ook voor de DAX geldt dat, wanneer de correctieve fase wordt afgebroken, er op basis van de RSI-indicator voldoende ruimte lijkt te liggen om de laatste koerstop weer op te zoeken.

/grafieken/dax-rsi.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen17:30:34

  AEX
578,94
+2,25
+0,39%