Terug

Columns

Watchlist

TA: Code Oranje, verkoopdruk neemt toe

Door Royce Tostrams
op 14 mei 2019 om 08:56

Zowel de Europese als de Amerikaanse aandelenbeurzen zijn de nieuwe beursweek erg zwak van start gegaan. Net als vorige week zorgen de recente ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China voor serieuze verkoopdruk.

Neerwaartse spiraal

Peking en Washington slaan elkaar nu om de oren met steeds meer en hogere importtarieven. Hoewel de besprekingen nog niet definitief zijn gesprongen, lijken deze door harde uitspraken aan beide kanten in een neerwaartse spiraal terecht te komen.

De technische schade op vrijwel alle beurzen neemt hierdoor snel toe. Hier en daar zijn de steunniveaus intact, maar langzaam mogen we rekening houden met Code Oranje, waarbij alle verloven worden ingetrokken.

Waarom Code Oranje?

Deze blog is bedoeld om de ontwikkelingen op de beurzen en financiële markten te duiden. Door te waarschuwen met Code Oranje kunnen mensen zich voorbereiden op kwetsbare beursomstandigheden, waardoor de kans op schade  beperkt kan worden.

Bij de beoordeling van Code Oranje betrek ik onder andere:

  • Draaien van de trend
  • Breken van steun
  • Neerwaarts risico
  • Er wordt geld aan de markt onttrokken (kapitaalvlucht)
  • Draagvlak wordt dunner (A/D ratio verzwakt)
  • Verzwakkende indicatoren
  • Bewijs van verkoopdruk

Deze keer bekijk ik de belangrijkste beursbarometers van Wall Street.

De AEX-index zakt richting steun 538,70

De Nederlandse beurs (AEX-index) laat met de doorbraak van de stijgende trend een technische verzwakking zien. Ook viel de beurs hard terug onder de laatste koerstop van 555,55 punten (de blauwe stippellijn).

De steun van 538,70 punten (de bodem van 25 maart) komt nu snel dichterbij. Bij een daling daaronder neemt de technische schade aan het plaatje verder toe.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie, mogelijk weer richting 500 punten.Dow Jones valt hard terug richting steun

Nu de uptrend van de bekendste graadmeter van Wall Street is gebroken, is het zaak om goed op de steun van 25.208,00 punten (de bodem van 11 maart) te letten.

Een meer zijwaarts gericht koersverloop is nu mogelijk boven deze steun. De weerstand ligt op 26.951,81 punten (de top van 3 oktober 2018).

Pas wel op, want een doorbraak en slotstand onder de steun signaleert een nieuwe verzwakking. Wall Street (de US 30 index) kan dan lagere niveaus gaan opzoeken.

S&P 500 ketste af op op weerstand 2.940,91

De S&P zakt uit de stijgende trend en verliest duidelijk aan kracht. We adviseren de steun van 2.722,27 punten (de bodem van 8 maart) nauwlettend in de gaten te houden, nu het technische plaatje verpietert.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

De weerstand ligt rond 2.940,91 punten (gevormd op 21 september 2018).


Nasdaq Composite index corrigeert richting steun 7.579,29

De Amerikaanse technologiebeurs verzwakt wat, nu de opwaartse trend is gebroken. De Nasdaq slaagt er op korte termijn niet meer in om duidelijke hogere toppen en bodems te vormen.

We verwachten een consoliderend koersverloop boven de steun van 7.579,29 punten (de bodem van 25 maart).

De weerstand ligt op 8.133,30 punten (gevormd op 30 augustus 2018). Houd wel de vinger aan de pols.


Amerikaanse halfgeleiders verzwakken technisch

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, zakt uit de stijgende trend en verliest duidelijk aan kracht.

We adviseren de steun van 1.365,16 punten (de bodem van 28 maart) nauwlettend in de gaten te houden nu het technische plaatje verpietert.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie. De weerstand ligt rond 1.600,00 punten (het berekend koersdoel).


Dow Transportation index neemt flink gas terug

De Transportation index zakt weer terug onder de laatste koerstoppen. Daarmee verzwakt het technische plaatje.

De eerder opgetreden uitbraak is met de terugval onder de voormalige weerstand geneutraliseerd.

We verwachten een consolidatie boven de steun van 9.994,09 punten (de bodem van 8 maart).

Weerstand ligt rond 11.623,58 punten (gevormd op 14 september 2018).

Het ontbreekt de Russel 2000 index aan kracht

De recente koersdip bracht de Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse Small Caps aandelen, weer terug onder de voorgaande toppen.

Door deze terugkeer van de koers binnen de voormalige vlakke range verzwakt het technische beeld wat. Deze zogeheten 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren.

We verwachten een consolidatie boven de steun van 1.554,46 punten (de bodem van 22 april).

Weerstand ligt rond 1.742,09 punten (de top van 31 augustus 2018). Na een doorbraak onder steun 1.554,46 wordt 1.494,99 het volgende neerwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.