Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Arcadis, AEX en Unies

Door Arend Jan Kamp
op 18 apr 2019 om 17:30

Update 17:30 uur: Verkeerde Zoom

Zoom debuteert vandaag op de Nasdaq, maar sommige ongelukkigen/ dommeriken handelen al in de verkeerde Zoom: +67%. Niet voor het eerst dat dit gebeurt, trouwens. Bij IEX wachten we dan ook in spanning op de beursgang van dat andere IEX, het Amerikaanse handelsplatform :-)  

 


Update 16:30 uur: Arcadis

Geplukt van het Arcadis forum, iedere regel is een andere lezer. Ze hebben er samen een aardig discussie van gemaakt. Het centrale thema is - ik zou bijna zeggen - uiteraard - shorts. Is er een squeeze gaande vandaag? 

Koers knalt omhoog, shortsqueeze?
Omhoog op goede cijfers. Zou het niet een shortsqueeze willen noemen.
De shortsqueeze gaat mogelijk nog komen, dan wordt het lachen. Het shortpercentage is enorm tov het gemiddeld aantal verhandelde aandelen per dag.
Ik vind een koersstijging van bijna 12% voor een onderneming met een negatieve vrije cashflow van -/- € 52 miljoen eerlijk gezegd vrij fors.
Ik heb zojuist een langlopende short positie (koers € 17,75) genomen.
Begint steeds meer op een short squeeze te lijken.

Inderdaad gaat Arcadis hard vandaag. Vandaag? Het hele jaar gaat de koers - en hier is geen ander woord mogelijk - potjandorie al als de brandweer: bijna +70%! Dat het forum het over de shorts heeft, is logisch. Er staat net geen 10% netto uit. Let de komende beursdagen op mogelijke wijzigingen.

Merk op dat ondanks die enorme koersstijging dit jaar het aantal shorts is afgenomen, maar een squeeze is dit niet te noemen. Dat lees ik ook niet aan het volume af. Die is fors vandaag, maar er waren nog veel grote klappers in de afgelopen jaren. Bij een echt squeeze moeten er een paar miljoen stuks door?

Wel is het wachten op de slotveiling voor de echte conclusie.

De cijfers vandaag vallen goed en dat is terecht, volgens Martin van de Beleggersdeks. Op alle (beruchte) punten en dossiers is er weer verbetering.

Niettemin is het bedrijf volgens hem nog lang niet schoon, heeft nog tijd nodig en bij forse tegenwind - een dikke recessie of verzin een specifiek rampscenario - kan het emissiespook zo weer op duiken. Gaan al die grote shorters nog steeds daarvan uit? Zeg het maar. Ze zijn misschien niet goed, maar zeker niet gek.

Met dat goed bedoel ik natuurlijk de moraal van short gaan. Oordeelt u zelf, maar ik vind persoonlijk dat als je een aandeel moet kunnen kopen, je het ook moet kunnen verkopen. Er kan natuurlijk altijd nog een heuse squeeze komen. De free float is ook beperkt met 80% en een paar dikke vast grootaandeelhouders.

Aan de andere kant, met bijna +70% in krap vier maanden hebt u geen squeeze meer nodig, toch?     

 


Update 11:50 uur: AEX 570 (dik zelfs)

Niet gaan buikschuiven, maar vingers aan de knoppen houden, want... Excuses, niet gemeld voorbeurs, want ik dacht dat de optie-expiratie naar volgende week doorschoof.

 


Update 11:30 uur: Air France-KLM

Nog meer nieuws uit 2012. Deze zakenlieden hadden met de wijsheid achteraf keurig getimed. Voor een kwart van het bedrag hadden ze hetzelfde belang gehad als de staat nu. Koffiedik kijken, want de koers was er misschien anders door gaan bewegen. En die wappert maar wat, want de fundamentals zijn om te huilen.

Dit is een van de weinige dingen waar we het op de beurs zo'n beetje allemaal over eens zijn, toch?

 


Update 10:45 uur: VolkerWessels

Storm in een glas water? Leon geeft hieronder de link al naar de boosdoener, hoewel het volgens mij een primeur van Quote is. Spannend verhaal, maar voor VolkerWessels maakt dit niet uit. Oud nieuws, zeven jaar oud nieuws zelfs. Het forum is er ook in twee postings mee klaar:  

Dat bericht staat ook in de Telegraaf maar, ik zie niet in wat dat met het huidige bedrijf kvw te maken heeft noch waarom dat negatief voor de koers zou kunnen zijn  

Niettemin is het aandeel nu 2,8% in de aanbieding, al vermeldt het boek nooit waarom een koers stijgt of daalt.  

 


Update 10:30 uur: Unilever

Wie wil er een Magnum of Raketje? Unilever trakteert:

Unilever trakteert zeker met een Magnum, want dividend per aandeel gaat 6% omhoog. Uhm, wie heeft er nou gelijk? Zijn dat deze dividendbuikschuivers? 

Of deze anonieme schelder en tierder...? Tientallen CD's en LP's heb ik en ik ben een aardige kenner van het oeuvre van wijlen Frank Zappa, maar ik weet hier echt geen liedje bij:

Het is maar hoe u rekent.

  • Inderdaad verhoogt Unilever het dividend met 6%, zoals ook Karel en Menno juichen
  • Inderdaad deel II, daardoor stijgt het dividendrendement met 16 basispunten
  • Edoch even terzijde, van 3,07 naar 3,23 is een 5,2% stijging

Verder laat ik de grafieken maar spreken, dit is het langste dividend(rendement)plaatje dat ik kan maken. Ik vergelijk met onze tienjaarsrente:

Die lage rente nu is er wellicht mede de debet aan dat het aandeel de laatste tien jaar veel duurder is geworden? En dan doel ik niet op de koers (ook), maar vooral waardering natuurlijk:

Tja, of het een 6% verhoging is, een stijging van zestien basispunten, of 5,2% meer: feit is dat herbelegd Unilever als Mathieu van der Poel rondjes om de AEX heen fietst. Ze praten over duurzaam, maar pensioenfondsen en verzekeraars zijn maar wat tuk op hun Unies. Daar kunnen ze mee in de toekomst rekenen. 

 


Update 09:30 uur: Inkoopmanagersindices

Ongelooflijk, dat verschil tussen de Duitse industrie en dienstensector: recessie en zowat hoogconjunctuur. Vanmiddag volgt de VS.

 


Update 09:30 uur: Advies

Over TomTom wordt verschillend gedacht en ASML ook: Independent Research volhardt in haar short, want die sell en dat koersdoel komen daar wel op neer.

  • ASML: naar €215 van €180 - Liberum
  • ASML: naar €205 van €190 - UBS
  • ASML: naar €114 van €90 (sell) - Independent Research
  • TomTom: naar €8,20 van €7,30 (neutral) - UBS
  • TomTom: naar sell van hold - CFRA
  • WDP: naar hold van accumulate (€140) - KBC
  • Van Lanschot Kempen: naar buy van hold (€25) - ING 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  UNILEVER
54,140
-0,250
-0,46%
  AEX
542,09
-4,81
-0,88%
  ASML Holding
190,160
-3,520
-1,82%
  Arcadis
16,530
-0,050
-0,30%
  Van Lanschot Kempen NV
17,560
-0,300
-1,68%
  TomTom
11,020
+0,262
+2,44%
  VolkerWessels
18,140
+0,080
+0,44%
  WDP
161,800
+1,800
+1,13%
  Air France-KLM
10,265
+0,065
+0,64%