Terug

Columns

Watchlist

Vooruitblik: Kort, maar krachtig

Door Arend Jan Kamp
op 15 april 2019 07:00

Het wordt een korte week, met veel cijfers en data, waaronder ASML, Unilever, Arcadis, TomTom, Netflix en inkoopmanagersindices.

Bange bear market van 2000-2003

Nee, nooit meer aandelen. Never. Ever. Misschien u ook, maar het is mij vaak opgevallen dat er vaak niet rationeel is te praten met (particuliere) beleggers die hun geld verloren in de lange, bange, grote bear market van 2000-2003. Alle cijfers, data en grafieken ten spijt: nooit meer aandelen voor hen.

Een paar jaar geleden verbaasde ik een slimme jongedame, die geintjes zat te maken over (vage) landen die 10% plus rentes hanteerden. Oh, wat grappig. Ik zei haar dat begin jaren tachtig de Fed ook bijna 20% rekende. Stomverbaasd, had ze nooit van gehoord. Ze is nu pensioenbestuurster. Ik hoop maar dat ze... :-)

De term valt niet vaak meer, maar de bull market waar we nu al sinds maart 2009 in zitten - de langste ooit - heette jarenlang the most hated rally ever. Het kon niet, het mocht niet, want dit en dat en het zou niet en het was niet zo. Toch stonden de double digits op het bord, ofwel de financiële markten bleven maar stijgen.

Ik ben verdorie zijn naam kwijt. Eind 2008 snorde CNBC een meer dan 100 jaar oude handelaar op Wall Street op, die in de zomer van 1929 was begonnen (!). Of hij al de zenuwen had van de krach? Alles implodeerde, maar hij werd er niet warm of koud van. Ik weet nog hoe dit mij geruststelde. Als deze ouwe veteraan...

Ervaringen leidend voor onze risicoperceptie

U hebt ook van deze anekdotes. Eindelijk lees ik een mooie analyse van iemand die deze psychologische beursprocessen, om het zo maar te noemen, duidt en verklaart. Morgan Housel dus. Lang, maar een prachtig verhaal om vanmiddag te lezen, als het peloton over de kasseien in de Hel van het Noorden beukt.

Het gaat erover dat wat we als belegger of handelaar zelf door- en meemaken onze risicoperceptie bepaalt, veel meer dan theorie, historie en data.

Een paar dingetjes vis ik er uit. Over die dotcoms toen en technologie-aandelen nu. Eens te meer: deze aandelen zijn nu goedkoper dan toen en leveren zelfs dividendrendement op:

Speciaal voor de rentejuffrouw:

En voor iedereen die meent dat de huidige bull market onreglementair is:

Moraal van het verhaal? Beetje begrip voor elkaar graag en, als u het mij vraagt, verder gewoon ouderwets vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

Cijferseizoen

Genoeg nu, over naar de actualiteit. Het Q1-cijferseizoen komt deze week op stoom. Het zwaartepunt vormen de twee weken na Pasen, als de grote bulk en alle grote Amerikaanse technologiebedrijven doorkomen. Deze week mag er echter ook al zijn. Om te beginnen zijn er bij ons:

  • ASML
  • Unilever
  • Vopak
  • Arcadis
  • Basic-Fit
  • Flow Traders
  • TomTom
  • NSI
  • Sligro
  • Beter Bed

Verder gaan PostNL, Wessanen en Neways ex-dividend en er is een hele reeks aandeelhoudersvergaderingen. In het buitenland zijn er onder meer Netflix, de Amerikaanse banken, IBM, BlackRock. Johnson & Johnson, Manpower en Schlumberger, ofwel we krijgen al een aardige marktdoorsnede door.

Opgelet, vrijdag zijn de beurzen dicht in verband met Goede Vrijdag en vandaar dat er donderdag een flinke reeks data doorkomt, waaronder alweer de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over april. Bodemt de zieltogende Duitse industrie alweer een beetje, is de grote vraag.

15 apr
08:00 Wessanen notering €0,14 ex-dividend
08:00 Neways notering €0,48 ex-dividend
13:30 Goldman Sachs Q1-cijfers
14:00 Citigroup Q1-cijfers
14:30 VS New York Fed manufacturing index apr 6,00

16 apr
08:00 Flow Traders Q1-cijfers
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment apr 0,0
13:00 Bank of America Q1-cijfers
13:00 BlackRock Q1-cijfers
13:00 Johnson & Johnson Q1-cijfers
14:00 PostNL AvA
15:15 VS industriële productie mrt 0,3% MoM
22:00 Netflix Q1-cijfers
22:00 IBM Q1-cijfers

17 apr
00:00 Aalberts AvA
00:00 BAM AvA
04:00 China BBP Q1 1,4% QoQ
04:00 China industriële productie mrt 5,9%
04:00 China detailhandelsverkopen mrt 8,4%
08:00 ASML Q1-cijfers
08:00 NSI Q1-cijfers
08:00 TomTom Q1-cijfers en AvA
08:00 Vopak Q1-cijfers en AvA
13:00 PepsiCo Q1-cijfers
13:00 Morgan Stanley Q1-cijfers
22:00 Alcoa Q1-cijfers

18 apr
00:00 Alfen AvA
00:00 Vastned AvA
00:00 VolkerWessels AvA
00:00 Wolters Kluwer AvA
08:00 Basic-Fit Q1-cijfers en AvA
08:00 Arcadis Q1-cijfers
08:00 Unilever Q1-cijfers
08:00 Sligro Q1-cijfers
08:00 PostNL notering €0,17 ex-dividend
08:00 Beter Bed Q1-cijfers
09:15 Frankrijk manufacturing flash PMI apr 50,0
09:30 Duitsland manufacturing flash PMI apr 45,0
10:00 EU manufacturing Flash PMI apr 51,8
13:00 Manpower Q1-cijfers
14:00 PPG Q1-cijfers
14:30 VS Philadelphia Fed Index apr 11,2
14:30 VS wekelijkse jobless claims
14:30 VS detailhandelsverkopen mrt 0,7% MoM
14:30 VS verkoop nieuwe woningen mrt 1,23M
15:45 VS manufacturing flash PMI apr 45,0
18:00 Brill Q1-cijfers
22:00 Schlumberger Q1-cijfers

19 apr
09:00 Beurzen gesloten i.v.m. goede vrijdag

ASML

Een paar interessante fondsen bij ons om even wat langer bij stil te staan. ASML is zelfs wereldwijd een van de spannendste namen deze week en dan heb ik het niet over dat (oude) spionageverhaal van donderdag. Marktherstel in H2, stelde ASML in januari bij de jaarcijfers. Ziet ze dat nog steeds zo en heeft ze cijfers?

Verder horen we of er nog een beetje vraag naar die dure en superdeluxe EUV-machines is, ofwel hoe ziet het orderboek er uit. De consensus voor de cijfers luidt €0,53 winst per aandeel op €2,14 miljard over Q1. U ziet de grafiek, met de rally dit jaar is het aandeel weer net zo duur als een jaar geleden.

Koersdoel zowat op het bord, wellicht volgen op de cijfers de nodige advies- en koersdoelwijzigingen:

Unilever

Unilever maakt donderdag alleen omzet- en geen winstcijfers bekend, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Heel stiekem staat het aandeel bijna weer op een all time high. Dat is momenteel die €52,31 van eind 2017. En ja het aandeel is een typisch voorbeeld van dat wat duur is, lang duur kan blijven.

Wat is alleen duur bij zo'n defensief en betrekkelijk veilig (eten, drinken en persoonlijke verzorgings)fonds dat een zo lang, onberispelijk en lucratief trackrecord heeft? U betaalt 20 keer de verwachte winst voor Unilever dat 3% dividendrendement doet. Vergelijk dat met onze rente van 0,2%.

Voor donderdag wordt €12.29 miljard omzet verwacht - met een gebruikelijk (valutair) tegen- en meevallertje hier en daar - maar als buy & hold belegger zou ik me er niet te veel van aantrekken. De langere verwachtingen zien er goed uit. En dan valt 20 keer de winst nu misschien wel mee.

Vopak

Kijk aan, Vopak is een van de weinige aandelen die dit jaar goedkoper is geworden. Zie de grote recente desinvestering nog, het fonds is jaren bezig geweest te reorganiseren. Nu oogsttijd? Mocht u daar veel van verwachten (de oogst dus, dan is het misschien nog wat, hoewel Vopak geen koopje is). 

Arcadis

Heeft Arcadis in Q1 verder schoon schip gemaakt, dat is de vraag. Ik citeer collega Martin Crum in zijn analyse van de jaarcijfers. Het is weer allemaal actueel:

De dreiging van een emissie is verkleind, maar niet weggenomen, de sterker dan verwachte kasstroom ten spijt. De pijn in Brazilië bij de biogascentrales lijkt genomen, al sluiten wij niet uit dat er bij definitieve verkoop ergens dit jaar nog een restpostje over blijft.

Het terugdringen van de DSO, het werkkapitaal, de schuld en inning achterstallige facturen: het beweegt allemaal de goede kant op. Hier geldt overigens wel dat wij serieus rekening houden met additionele schade in de vorm van extra afboekingen op oninbare facturen.

Basic-Fit

Even denken, volgens mij heeft Basic-Fit is haar nog altijd korte beursbestaan nog niet één keer echt teleurgesteld. Als een metronoom rolt het bedrijf haar strategie uit. Hoeveel wilt u daarvoor betalen, is de vraag.

TomTom

Het is rustig op en rond TomTom sinds die desinvestering. Is de fantasie er een beetje uit...? Het aandeel is er alleen niet goedkoper op geworden.

Opvallend is dat er geen enkel verkoopadvies meer is.

Flow Traders

Flow Traders bakt er niks van dit jaar...

... maar dat is niet onlogisch voor een handelshuis, dat het vooral van beweging moet hebben. En die is er niet zoveel meer. Hier ziet u Flow Traders versus de AEX VIX Index sinds de beursgang. 

Netflix

Vooruit, geef ik Netflix ook nog mee. Dat is er zowaar ook niet duurder op geworden.

Dat heeft een reden. Hier leest u het verhaal:

Of - en zo kom ik weer bij het begin van deze vooruitblik uit - doemt er een spook ui het verleden op?

Er zijn meer redenen u nerveus te zijn. Die zijn er echter altijd en drie keer is scheepsrecht is een gezegde en geen beurswet. Niettemin is het wel spannend dat het Q1-cijferseizoen begint met de markten weer dicht onder de toppen na een verbluffende herstelrally sinds kerstavond.

Verder is er dit weekend niet zoveel nieuws. Er is wel een issue, het IMF is er niet blij mee dat de Amerikaanse president Donald Trump zich publiekelijk zo met de Fed bemoeit, want daar komt het wel op neer. Terecht of niet, ik klamp mij vast aan de woorden van ex-voorzitter Alan Greenspan van pakweg een jaar terug.

Hij zei dat presidenten zich ook continu met hem bemoeiden, maar dan in de wandelgangen en niet publiekelijk zoals Trump dat doet.

Niettemin, ook deze altijd zo discrete meneer...

Verder kom ik dit nog tegen en dat is het dan wel voor dit weekend.

Geen Brexit nieuws ook :-)

Wel heeft Corné nog een vooruitblik.

Barron's? Hij is van vorige week, maar... Om dit te interpreteren leest u deze vooruitblik maar weer van voren af aan. Prettige zondag verder.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:44:58

  AEX
572,80
+13,67
+2,44%
  Arcadis
17,600
+0,720
+4,27%
  ASML Holding
320,500
+10,200
+3,29%
  Flow Traders
31,300
-0,600
-1,88%
  Netflix
419,600
+5,270
+1,27%
  TomTom
8,165
+0,200
+2,51%
  UNILEVER
47,850
+0,600
+1,27%
  Vopak Koninklijke
48,230
-0,720
-1,47%