Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Wessanen!

Door Arend Jan Kamp
op 10 apr 2019 om 15:20

Update 15:20 uur: Zwart gat

Even off-topic tussendoor. Houd uw aandelen hier ver uit de buurt. Albert Einstein krijgt dus gelijk, maar dat had 'ie al met deze uitspraak:

The greatest force in the universe is compound interest

Ja hoor :-)

 


Update 15:00 uur: Chippers

Ineens gebeurt er van alles tegelijk. Dit moet ik nog even uitvlooien.

 


Update 14:50 uur: Wessanen akkoord met bod

Heel vreemd zo midden op de dag, maar Wessanen maakt bekend akkoord te zijn met het bod van €11,50 van PAI Partners. Geen cent erbij dus. De koers stijgt dus iets tot boven het bod in plaats van te doen gebruikelijk er iets onder. Wellicht denkt u dat er nog iets meer in het vat zit.

 


Update 14:15 uur: -80%?!

Als u nog wat beweging zoekt op deze wat matte dag... Het hakt erin. Voormalige eigenaar Reckitt Benkiser doet zelfs -5,3%. 

We envision a day where patients everywhere will have unrestricted access to quality treatment for Opioid chronic relapsing conditions and addiction.

Dit lees ik op de site en dat laatste is ook wel een beetje van toepassing op de koers. Ontluisterend dit. U zal er maar in zitten...

 


Update 13:45 uur: ECB

Niets nieuws.

De ECB laat de rente zoals verwacht onveranderd op 0,0%. Om 14:30 vertelt president Mario Draghi in zijn persconferentie - ik maak een apart blog - hoe hij tegen de economie aankijkt en of de bank extra monetaire maatregelen overweegt. Ik zie overigens niet één koers bewegen, zelfs euro en rente niet.

 


Update 11:40 uur: Takeaway

Eerst de felicitaties. Takeaway zet een all time high neer op de omzetcijfers vandaag. Wat een rit sinds de beursgang begin oktober 2016. Zelfs herbelegd is de AEX nergens te zien.

Nu terzake.

Winstgevend is in deze fase niet van belang. Groeien, groeien, groeien. Marktwaarde creëren door een imperium op te bouwen.

CEO, oprichter en grootaandeelhouder Jitse Groen van Takeaway zou het zelf gezegd kunnen hebben, denk ik, maar het is eentje van ons die het roept. Kijk mee, leuke en goede discussie onder het nieuwsbericht met de omzetcijfers Q1 vandaag. Niet iedereen is het daar met bovenstaande quote eens, trouwens.

Waar blijft de winst, is de grote vraag vooral. Volgend jaar? Dit vis ik uit Reuters. Analistenverwachtingen, zoals u begrijpt.

Tegelijkertijd verwachten diezelfde analisten dat de grootste omzetgroei er wel vanaf is:

Let wel, netto winst is bij Takeaway de clichématige keuze. Als bij wijze van spreken het bedrijf vandaag beslist alle marketinguitgaven te stoppen, maakt het winst en kan het zelfs dividend betalen. Of het dat dan over vijf jaar nog kan, is vers twee. Takeway zelf denkt van niet en zet daarom nog steeds in op groei, groei, groei.

Nederland is de thuisbasis, maar het bedrijf heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het om Duitsland gaat. Dat is de belangrijkste markt in Europa en daar is ze nu inderdaad de grootste met de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Wel jammer dat Pizza.de is gesneuveld. Leuke naam :-)

Om een lang verhaal kort te maken: de kans bij Takeaway is dat ze dé grootmacht en misschien wel monopolist is in Europa, de dreiging is op korte termijn grote concurrent Uber - dat heeft al aangegeven op de Europese tour te gaan - en misschien wel een nieuwe, nu nog onbekende of nog niet uitgevonden uitdager.

Het is maar net of u A of B denkt en in het geval van A moet u bepalen wat u voor dit aandeel wil betalen. Momenteel is dat de hoofdprijs. Zoals altijd bij groeiaandelen kan dat uiteindelijk duurkoop of goedkoop blijken. In ieder geval heeft Takeaway nog niet teleurgesteld en toont ze zich tot dusverre winnaar.

 


Update 10:35: Wereldhave

Buy en €35, toe maar. Meer heb ik nog niet, ik zoek al:

 


Update 10:30: Overheidsuitgaven en huizenprijzen

De overheid zou ook eens een keer écht de lasten en belastingen kunnen verlagen, Rabobank. Het is maar een idee. Aardig en kort rapportje om even snel doorheen te lopen.

Deze past er wel bij, die enorme stijgingen kunnen niet blijven duren, natuurlijk.

 


Update 10:15: Huawei

If the lights go out in te West, the East will still shine.

Kort en hij zegt niet zo veel, maar ik geef u toch maar even de Huawei CEO mee.

 


Update 10:00: Bankenfusiefantasie

Mijn ZZP'ende vrouw is enthousiast gebruiker van ING Tikkie. Ze stuurt haar klanten een betaalverzoek en tik(kie), het staat meteen op haar rekening. Fijn voor haar, maar ook voor ING? Levert niks op. Zoals in zoveel sectoren zet ICT ook in de financiële en bankenwereld overal omzet en vooral marges onder druk.

Waar moet omzetgroei vandaan komen in de (nabije) toekomst en hoe verdien je daar nog wat aan? Het is een probleem waar veel en misschien wel alle banken mee worstelen. En dus... Deutsche Bank-Commerzbank, Italië... Er waait een spook door Europa, een spook van misschien weer een rondje bankenfusies.

Ah, vandaar die stijging van ABN Amro gisteren? Analist Benoit Pétrarque van Kepler Cheuvreux prikkelt de fantasie. DFT heeft het verhaal: 

Zo ziet het bierviltje van Benoit er uit. De Volksbank is het moederbedrijf van SNS, ASN, Regiobank en BLG Wonen.

Misschien is deze of een andere fusie een (goed) idee, hoewel de cultuurverschillen mij uitdagend lijken bij ABN Amro-De Volksbank. Misschien broeit er inderdaad iets in Den Haag. Wie had tenslotte niet verwacht dat er intussen weer eens een smak ABN Amro-aandelen naar het Damrak zouden komen?   

U ziet aan het sommetje van Benoit ook dat hij puur en alleen uitgaat van kostenbesparingen die voor boter bij de vis moeten zorgen. Niks nieuwe business of markten. U kunt ook stellen dat de overheid het momentum heeft gemist om De Volksbank en nog meer ABN Amro naar de beurs te brengen. Te greedy misschien :-)

Zeg nooit nooit, maar de gouden bankenjaren van voor de kredietcrisis komen niet snel terug. U beurt wel dikke, vette dividenden (ABN Amro 7% en ING 6%) en de waarderingen zijn meer dan schappelijk. Daar staat risico tegenover en weinig groeikansen. Er is nu wel fusiefantasie.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:59:56

  Wessanen
11,310
-0,040
-0,35%
  ING Groep
8,583
+0,248
+2,98%
  ASM International
72,920
+1,000
+1,39%
  BE Semiconductor Industries
25,670
+1,000
+4,05%
  Wereldhave
17,700
+0,090
+0,51%
  ASML Holding
191,420
+3,360
+1,79%
  Takeaway.com
83,150
+1,150
+1,40%
  ABN AMRO BANK N.V.
16,535
+0,385
+2,38%