Terug

Columns

Watchlist

TA: Oplopende olieprijs helpt beurzen

Door Royce Tostrams
op 4 apr 2019 om 07:45

Net als de aandelenbeurzen laat ook de olieprijs de afgelopen maanden een sterk herstel zien. Hoewel over de lange termijn een duidelijke correlatie tussen de olieprijs en de aandelenmarkt ontbreekt, lijken de twee elkaar momenteel te versterken.

De olieprijs zette eind december, na een forse daling van een aantal maanden, een overtuigende herstelbeweging in. Light Sweet Crude Oil (ruwe olie) wist in korte tijd een stijging van ongeveer 50% te laten zien.

Correlatie

Historisch gezien is er geen duidelijke relatie tussen de olieprijs en de aandelenmarkt. Er zijn periodes geweest waarin er sprake was van positieve correlatie, negatieve correlatie of helemaal geen correlatie.

Momenteel gaan de twee vrijwel gelijk op en weten vooral de oliemaatschappijen te profiteren van de oplopende olieprijs. Door hogere marges zien zij hun omzet stijgen.

Zowel bij de Nederlandse als de Franse en de Engelse beurs behoren de oliemaatschappijen tot de zwaargewichten van de hoofdindex. De oplopende olieprijs draagt daardoor indirect bij aan de stijging van de verschillende beurzen.

Verderop bekijk ik de technische plaatjes van Royal Dutch Shell, Total en BP.

AEX index

Eerst nog even kort de Nederlandse beurs. De AEX index heeft met de doorbraak door weerstand 554,34 de stijgende fase een nieuwe impuls gegeven. De opmars kan nu worden voortgezet richting de oude top van juli 2018 rond 576,90.

Deze top is het hoogste punt sinds mei 2001. Een doorbraak hierboven zal de bullmarkt die in 2009 werd ingezet weer nieuw leven inblazen.

Alleen een terugval onder steun 538,70, de bodem van eind maart, zal het technische beeld wat verzwakken.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell is de zwaarste weger binnen de AEX index. Het koersverloop van het aandeel drukt dus een flinke stempel op dat van de index.

Het aandeel laat vanaf eind 2018 een gematigd opgaande trend zien, waarbij hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag.

Royal Dutch Shell is in de laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 30,33 (top van 4 oktober 2018).

Een doorbraak en slotstand boven de laatste koerstop zal de opgaande trend nogmaals bevestigen.

Total

Total is na LVMH en L'Oréal het grootste fonds uit de Franse CAC index. Na een mooie stijging is het aandeel eind maart wat teruggevallen. Rond steun €49,22 is Total opgevangen en is nieuw herstel ingezet.

Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting €56,82 (gevormd op 4 oktober 2018). Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbetering bevestigen.

BP

BP beweegt binnen een zwak stijgende trend. Toppen en bodems overlappen elkaar enigszins. Dit geeft aan dat de richting nog steeds opwaarts is, maar van euforie onder beleggers is op dit moment geen sprake.

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems echter voortgezet kan worden, blijven we opwaarts kijken. BP biedt binnen de zwak stijgende trend ruimte tot weerstand £6,03 (gevormd op 4 oktober 2018).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen7:30:11

  AEX
579,08
0,00
0,00%
  Royal Dutch Shell A
26,455
0,000
0,00%
  Total
48,165
0,000
0,00%