Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: AEX 560, Sif en DSM

Door Arend Jan Kamp
op 3 apr 2019 om 16:30

Update 16:30 uur: Rente van 100%?!

De rente is niet overal nul, zullen we maar zeggen.

Citaatje voor wie de link niet open krijgt. Het is me het beursgangetje wel weer, zeg. Bizar eigenlijk, formeel gaat een bedrijf naar de beurs om geld op te halen om zijn business verder te ontwikkelen en dan staat de hele vloer klaar om je te kielhalen.  

Tuesday was the first day investors were able to borrow shares to settle short sales, and the cost of funding a new short stake rose 100 percent, according to IHS Markit. That makes Lyft the “most expensive to borrow” U.S. stock with more than $5 million in balances, Markit’s director of securities finance Samuel Pierson said in an emailed statement.

In the overnight settlement reports, 6.61 million shares were reported as on-loan, for a market value of $455 million, according to Markit data. Lyft is now down 2 percent from its initial public offering price of $72.

 


Update 15:15 uur: Sif

Dank voor de tip, zonder u zijn wij nergens. Wij zien ook niet alles. Inderdaad, CEO Fred van Beers van Sif koopt uit eigen zak eigen aandelen bij. U vindt een tonnetje niet zo veel? Het is maar hoe u dat bekijkt, want dat is bijna de halve dagelijkse omzet. 

 


Update 15:15 uur: Gold thugs?

Hier zitten uw centen toch niet in...? Geretweet door de AFM - die van de FIOD natuurlijk, niet die oude beursquote die ik geef - en de verdenking luidt Ponzi-scheme. Dat is serieus. We hebben even zitten neuzen en verhip, het bedrijf houdt kantoor in de oude garage van Johan V, alias De Hakkelaar.

Wat moet u met deze informatie? Geen idee :-) 

 


Update 15:00 uur: Schulden, schulden, schulden

Inderdaad, als u hier over nadenkt... Dat geldt voor meer dingen. Dat geldt voor heel veel dingen. En ik raak er zelf hoe langer hoe meer van overtuigd, dat u dat maar beter niet kan doen, als u handelaar of belegger bent. Ondanks al die opblazende ballonnetjes in dit gifje stegen en stegen de markten maar.

Ik begin de oude handelarenwijsheid Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan hoe langer hoe meer als beste beurswijsheid te zien. Als u die koppelt met The four most expensieve words in the English language are: this time it's different (Sir John Templeton), staat misschien niets het halen van rendement u in de weg.

Het is namelijk zeker niet nieuw en uniek. Bedenk ook dat de beurzen per saldo al vier eeuwen stijgen en al die tijd was het een grote puinhoop in de wereld. En stegen de schulden, totdat landen failliet gingen en weer vrolijk opnieuw begonnen. En er weer een zooitje van maakten. 

Stop ook meteen uw zoektocht naar de heilige graal, goeroe of systeem. Die was er niet, is er niet en komt er niet. Nooit. Op de beurs bestaat alleen kennis, kunde en guts. De onvolprezen Josh Brown legt het nog één keer uit aan de hand van een klassiek geworden voorbeeld, van iemand die wel de markt kon lezen.

Totdat hij de markt niet meer kon lezen, zeg maar.

Het is gewoon literatuur:

 


Update 13:35 uur: Nieuwe jaartop AEX. Weer

Het staat er gewoon. De top van de huidige bullmarket is van juli vorig jaar en luidt 576,90. Porcentje of drie dus. De all time high is al even wat ouder en is 703,18 uit... 2000. De AEX bedrijven maken nu meer winst dan toen, maar dit terzijde.

 


Update 12:15 uur: Strijd om personeel

Het lijkt erop dat vooral de kleine ondernemingen de strijd om de schaarse werknemer gaat verliezen. Grote bedrijven hebben simpelweg diepere zakken (NK).


Update 12:10 uur: Cliché

Hoogmoed komt voor de val (NK).


Update 10:15 uur: PMI's vallen mee

De inkoopmanagersindices over de industrie zijn belangrijker dan die over de dienstensector. Onze Nevi heeft die niet eens, terwijl in ons land deze sector nota bene veel belangrijker is dan de industrie. Ik heb Nevi ooit gebeld en die vertelde dat de industrie PMI ons BBP prima trackt en dat een dienstendinges niets toevoegt.

Om een lang verhaal kort te maken, hier zijn ze. En ze vallen allemaal mee. Zelfs Duitsland. Vergelijkt u die 55,4 eens met die 44,1 over de industrie van maandag, daar gaat zowat de hele Duitse auto-industrie tussendoor. Kortom, als er een recessie of nog meer groeivertraging komt, is dat puur en alleen door de industrie. 

Of er komt weer een boom, als bijvoorbeeld VS en China een beetje fatsoenlijk handelsakkoord sluiten. Risico voor Europa is wel dat ze hierbij buitenspel komt te staan. Als er dan ook nog eens een hard-Brexit komt met veel onzekerheid... Het VK is intussen ook door met een lousy 48,9, waar 51,0 werd verwacht. 

 

Er is zowaar een marktreactie. Niet bij de aandelen, maar de euro trekt tweetiende aan ten opzichte van de dollar en aan de vastrentende desks zijn de jasjes uit. De Duitse tienjaars trekt net als de andere EU AAA's vijf (!) basispunten aan en staat weer boven water.

 


Update 10:00 uur: De AEX weer, hoor

AEX 560 heeft er nog niet gestaan, maar de index noteert alweer - de zoveelste - nieuwe top dit jaar. De grafiek laat de maximale intradagscores zien sinds die bange kerstavond vorig jaar en sinds nieuwjaar. Dit heet een rally. Niet zo'n kleintje ook. En dat met al die slechte data en dalende winst- en omzetverwachtingen.

Mooi man, die beurs :-) 

 


Update 09:45 uur: DSM

Deze sigarendoossom komt uit de koffiekamer, want op basis van het (pers)bericht valt geen precieze som te te maken wat DSM's Magnificent Seven nou precies hebben betaald. Het is daarvoor wachten op de officiële AFM-melding.

Even rekenen dus: 7*€245k/17.5k=98€ per aandeel

Insider trades, want daar valt ook de Raad van Commissarissen onder. Die hebben een goed, maar niet feilloos trackrecord. Zie Boskalis met de board en HAL. Duidelijk is dat de raad een signaal afgeeft, want mede de reden dat die insiders een goed trackrecord hebben, is dat die zelden op all time highs kopen. 

Ik hoef u niet te vertellen waar DSM staat.

 


Update 09:30 uur: Advies

Een paar adviesjes zijn er zonder veel vuurwerk:

  • Aegon: naar €5 van €4,90 - Barclays
  • NN: naar €39 van €39,50 - Barclays
  • Philips: naar €38,40 van €37,50 - JP Morgan
  • Flow Traders: naar €31 van €32 (buy) - ING
  • ForFamers: naar €8,50 van €9,20 (hold) - KBC

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:59:56

  Aegon
3,550
+0,090
+2,60%
  DSM Koninklijke
107,500
0,000
0,00%
  AEX
541,94
+7,10
+1,33%
  ForFarmers
6,010
+0,260
+4,52%
  NN Group
31,430
+0,860
+2,81%
  Flow Traders
24,260
+0,280
+1,17%
  Koninklijke Philips N.V.
45,970
+0,430
+0,94%
  Sif Holding
11,300
+0,060
+0,53%