Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: DSM, Ahold, BAM en AEX

Door Arend Jan Kamp
op 2 apr 2019 om 15:30

Update 15:30 uur: Oh, kom er eens kijken...

Eens in de twee weken moet ik altijd een stukje tikken voor IEXMagazine en daar ben ik nu even druk mee. Maakt niet uit, koersen stijgen ook wel zonder mij. Ik wil u alleen de linkjes van een paar mooie rekentools die ik per ongeluk ben tegengekomen bij het tikken van mijn verhaal niet onthouden. Gaaf dit. 

 


Update 13:30 uur: Wereldhandel loop terug

WTO heeft sombere cijfertjes, maar relativeert ze zelf. Klik op de link voor alle grafieken, tabellen en cijfers, cijfers en nog meer cijfers.

 


Update 12:15 uur: DSM blaast 100 kaarsjes uit

Dit is zeker een dikke felicitatie waard, maar hollen we ons zelf niet een beetje voorbij op de beurs? Ook al stijgt alles, blijf sommen maken en rekenen. Ik beweer niet dat DSM té duur is, maar ik ben nu eenmaal van de dotcombubbel-lichting op de beurs. Dit was De Grote Les van Party like it's 1999. Blijf sommen maken.

 


Update 12:00 uur: Hypotheekrentes

Inderdaad, handige, leuke maar misschien nog wel het meest verbijsterende grafieken. De laagste standen ooit sinds de invoering van de mensheid, of zoiets.

Het lukt mij niet om hypotheekrentegrafieken uit Datastream te trekken, maar deze heb ik wel voor u. Met het dalen van de rentes stijgen de.... #juist Zo zijn huizen altijd duur. In de jaren zeventig en tachtig kostten woningen een fractie van wat ze nu doen, maar was u maandelijks zeg procentueel net zo veel kwijt als nu.

Alleen niet aan de prijs plus alle toeters en bellen, maar aan rente en aflossing.

Jaja, u kent deze grafiek. Laat die ook eens aan jongeren zien, die menen dat ze recht hebben op een betaalbare koopwoning. Wat dat ook maar staat. Ze hebben geen benul, is mijn ervaring. Het gratis geld van de afgelopen tien jaar nemen zij voor granted. Dat gaat nog wel eens voor open monden, zegt iets in mij. 

 


Update 11:00 uur: Succes BAM, maak er wat moois van

Nog even 1 april: minimaal vier jaar lang billen knijpen bij BAM? Hopen van niet. Het werk is begonnen! Gisteren ging dit nieuws volledig langs de beurs heen, maar we weten natuurlijk al langer dan vandaag dat BAM de aanbesteding won. Dat leverde een bijzonder ongewoon beeld op in het Nederlandse bouwwereldje.

Kinnesinne of oprechte verbazing? Welke bouwer wil er niet de Afsluitdijk op z'n cv hebben staan, toch een van de internationaal beroemdste Nederlandse bouwwerken. In ieder geval sprak een zichtbaar teleurstellende VolkerWessels CEO destijds in een persconferentie zijn verbazing uit dat BAM het voor deze prijs doet.

Bouwers. Grote, complexe infrastructurele projecten. Scherp aanbesteden. Dit waren voor al onze bouwers de afgelopen tien jaar geen gelukkige combinatie, we weten er ales van op de beurs. Vakblad Cobouw zet in ieder geval alles wat er moet gebeuren en alle cijfertjes van dit project nog even strak op een rijtje.

Nu maar hopen bidden dat de Afsluitdijk niet net zo'n hoofdpijndossier als Zeesluis IJmuiden wordt voor BAM, maar juist een visitekaartje.

 


Update 10:15 uur: Weer nieuwe top AEX

Hoeveelste is dit al in 2019, ik ben de tel kwijt.

Wat is duur en wat is goedkoop, daar denkt iedereen anders over. Ik vind 14,6 keer de winst prima geprijsd, maar met 3,5% yield en verwaarloosbare rentes is de AEX wellicht goedkoop. De index kan weer duur blijken als de winsten en omzetten blijven dalen.

Oh ja, ik denk dat die spike in dividendrendement een datafoutje superdividenden AkzoNobel is, maar dat weet ik niet zeker.

 


Update 09:55 uur: Bitcoin with a bite

Misschien heeft Cees nog wel de beste verklaring. Vergeet niet dat dit soort onzin zonder fundamentals - Bitcoin is niet meer dan een wapperende prijs op het bord - alleen maar op prijsactie kan reageren. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van: meer bagage hebt u hier wat dat betreft niet nodig, IMHO.

Ja, een goed grafiekenprogramma kan ook geen kwaad, want het spul handelt vrij technisch.

 


Update 09:50 uur: ING en ABN Amro

Of heb ik iets gemist?

Ah, de Telegraaf heeft aan de poort gepost totdat het was afgelopen:

De krant heeft alleen wat onschuldige quotes van voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB. Meer dan deze V&A kom ik niet tegen:

Is de minister Hoekstra van Financiën gevoelig voor de oproep van banken om meer centraal te mogen doen?

De minister heeft toegezegd dat hij samen met minister Grapperhaus van Justitie gaat kijken of het mogelijk gemaakt kan worden dat banken onderling informatie kunnen uitwisselen. Iemand die bijvoorbeeld bij ABN Amro is geweigerd kan er dan bij Rabobank ook niet inkomen.

Nu mag die informatie niet gedeeld worden. Elke bank moet nu ook zelf uitdokteren hoe je een klant moet toetsen. Ook hier willen wij ervaringen kunnen uitwisselen. En of het mogelijk is samen die enorme hoeveelheid transacties te monitoren.

 


Update 09:30 uur: Amazon en Ahold Delhaize

Hier kwam Reuters mee vlak voor beursopening:

02 Apr - 09:03:29 [RTRS] - AHOLD AD.AS SHARES DOWN 1.8 PCT AFTER AMAZON AMZN.O SAYS WILL RAISE PRICES ON SOME ITEMS AT WHOLE FOODS IN U.S.

Corné meldde het ook, maar net als Reuters meldt ook hij geen bron:

Gevonden, dit is de bron, het is WSJ:

De kortingen gaan morgen in. Citaat:

Amazon.com is planning to cut prices on hundreds of items at Whole Foods stores this week, as the e-commerce giant seeks to change the chain’s high-cost image amid intense competition among grocers. The price cuts affect more than 500 products and include a focus on produce and meat.

The latest cuts—which are set to drop at Whole Foods stores on Wednesday—are some of the broadest since Amazon bought the grocer for nearly $14 billion in 2017. Prices will be reduced by an average of 20% on select items throughout the store.

Oh wacht, FD heeft ook nog wat, ook interessant voor Takeaway-aandeelhouders. Citaat:

Uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt bovendien dat de omzet van supermarkten vorig jaar met 1,7% steeg, terwijl de bezorging van eten — inclusief boodschappen — explosief groeide: +20%. ‘Daar willen wij natuurlijk ook een deel van', zegt Carlijn Olthof, vicepresident van AH-foodservice.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Ahold Delhaize Koninklijke
20,800
-0,030
-0,14%
  DSM Koninklijke
110,350
-1,000
-0,90%
  ING Groep
8,412
-0,164
-1,91%
  BAM Groep Koninklijke
2,830
-0,030
-1,05%
  AEX
542,09
-4,81
-0,88%
  ABN AMRO BANK N.V.
15,710
-0,265
-1,66%
  Amazon.com
1.750,770
-54,830
-3,04%