Terug

Columns

Watchlist

Bruggenbouwer Obama

Door Peter van Kleef
op 9 dec 2008 om 10:30

De sector die we in IEX magazine voor 2008 tipten, heeft het niet waar weten te maken. De wereldwijde investeringen in infrastructuur hebben beleggers alleen maar windeieren gelegd in 2008. Maar het thema staat sinds gisteren weer helemaal op de kaart.

Barack Obama gaat enorme bedragen investeren in de infrastructuur van zijn land. De VS moet zichzelf daarmee als een Baron van Münchhausen aan de eigen haren uit het moeras van economische recessie zien te trekken. De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken.

Eerdere presidenten als Hoover en Roosevelt trokken in crisistijden dezelfde troefkaart, maar zonder veel succes.

En het Interstate Highway System, kwam uit de koker van president Eisenhower tijdens economische voorspoed. De klus duurde drie keer zo lang als voorzien en overschreed de begroting met 350%.

Slecht rendement
Toch lijkt infrastructuur voor de lange termijn wel een sector om in de gaten te houden. Opkomende markten kunnen niet sneller groeien dan de infrastructuur en volwassen markten gaan in infrastructuur investeren om economische groei te bewerkstelligen. De vele kilometers nutteloos beton en overbodige bruggen in Japan bewijzen dat dit niet altijd effectief is.

Maar infrastructuur is meer dan wegen en bruggen. We praten ook over transport, telecommunicatie, energie, water en zelfs het bankwezen. Maar de economische crisis heeft ook in deze sector flink huis gehouden in 2008. Dat is makkelijk af te lezen aan het rendement van beleggingsfondsen die het thema infrastructuur hanteren.

Over de laatste zes maanden was Invesco Asia Infrastructure met een rendement van -36%%, samen met DWS Global Infrastructure het minst slechte fonds, terwijl JP Morgan Emerging Markets Infrastructure -55%scoorde. Niet echt rendementen om over naar huis te schrijven. De reputatie als veilige haven werd daarmee niet echt waargemaakt.

Boemerang
Opvallend is dat iShares Macquarie Global Infrastructure slechts -22% daalde in dezelfde periode. De slechte fondsrendementen komen doordat infrastructuur bij beleggingsfondsen vooral gericht is op opkomende markten. Zo werden (tot vorig jaar) twee hypes in een klap geslagen, maar kregen beleggers er een double whammy met boemerangeffect voor terug.Tijdsperiode grafiek: 

De vraag is of Obama de sector nieuw leven in kan blazen. Er zijn in elk geval kritische kanttekeningen genoeg die beleggers moeten plaatsen. De marges in de sector zijn niet bijster hoog, ambtelijke molens malen langzaam en de investeringen betalen zich pas over jaren uit. Wie de tijd heeft (3-5 jaar) kan alvast een positie opbouwen.

Maar verwacht geen rendementen die de aandelenbeurzen ver overtreffen. De sector is op z’n best iets defensiever dan de aandelenmarkt. Bij verdere dalingen van de beurs, zou infrastructuur iets minder hard moeten zakken.


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen7:53:39

  iShares Global Infrastructure UCITS ETF
27,205
0,000
0,00%