Terug

Columns

Watchlist

TA: Vastgoed profiteert

Door Royce Tostrams
op 14 mrt 2019 om 07:45

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft de afgelopen maanden flink wat terrein moeten prijsgeven. In een half jaar tijd is de rente gedaald van 0,67% tot 0,15%. Kapitaalintensieve sectoren als de vastgoedsector plukken hier de vruchten van.

Door de lagere kosten voor (her)financiering van leningen weten vastgoedfondsen de kosten laag te houden en hierdoor de marges op te voeren. Ik bespreek verderop de technische plaatjes van een aantal interessante fondsen.

AEX-index

Ik begin uiteraard weer met het technische beeld van de AEX-index. De Nederlandse beurs is na het verlaten van de stijgende trend per saldo niet meer veel opgeschoten. De index beweegt zijwaarts tussen grofweg 526 en 545 punten.

Nu de index binnen deze bandbreedte wordt opgevangen lijkt een test van de weerstand aanstaande. Pas wanneer deze wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Volgende koersdoel wacht rond 554 punten.


Rente

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is eind vorig jaar onder de oude bodems van 2017 en 2018 gezakt. Hiermee is er ruimte vrijgekomen voor een grotere correctie.

Er is een dalende fase ingezet richting steun 0,11%. Een grotere correctie richting de dieptepunten van 2016 rond -0,10% valt echter nu ook nog niet uit te sluiten.

Vastgoed

Zoals gezegd, profiteert de vastgoedsector van deze aanhoudende lage renteniveaus door hun aflopende of nieuwe leningen om te zetten naar lagere tarieven. Mede hierdoor weet de vastgoedsector de laatste tijd weer goed te presteren.

MSCI World Real Estate Index

De MSCI World Real Estate Index, die het koersverloop van de wereldwijde vastgoedmarkt weergeeft, ligt er weer goed bij. De index is recent opwaarts uitgebroken boven de toppen van de afgelopen jaren.

Hierdoor is er ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging richting de oude toppen van 2007 rond $250.

Uiteraard is nog altijd wel van belang waar de vastgoedfondsen in beleggen. Zo presteren fondsen die zich focussen op kantoren, woningen en logistieke objecten erg goed, maar fondsen die beleggen in winkelvastgoed verkeren nog altijd in zwaar weer.

NSI

NSI (Nieuwe Steen Investments), dat zich richt op de Nederlandse kantorenmarkt, is technisch bezien sterk verbeterd nadat het opwaarts is uitgebroken uit de lange termijn neutrale fase. Met de doorbraak boven de koerstoppen van het afgelopen jaar is de oude stijgende fase weer opgepakt.

Volgende koersdoel ligt nu rond €47,36, de top van mei 2013. De recente pullback lijkt de uitbraak te bevestigen en een mooi instapmoment op te leveren.


Cofinimmo

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo is recent verder verbeterd. Het fonds, dat zich focust op de Belgische kantorenmarkt, heeft het neutrale koersverloop van de afgelopen jaren opwaarts verlaten en is op weg naar hogere koersniveaus. Volgende koersdoel wacht rond 142,00, de top van maart 2008.

De recente serie hogere koersbodems gaf al aan dat de vraag naar het aandeel toenam. Met de opwaartse uitbraak is een langetermijnconsolidatiefase opwaarts afgerond en een stijgende fase ingezet.


WDP

Logistiek vastgoedfonds WDP (Warehouses de Pauw) richt zich op de ontwikkeling en verhuur van semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het aandeel ligt er technisch bezien erg goed bij. WDP laat al jaren een sterk koersverloop zien met hogere toppen en bodems.

WDP wist recent de stijgende trend te hervatten nadat de consolidatie van de afgelopen periode aan de bovenzijde werd verlaten. Het aandeel signaleerde met de uitbraak boven de voorgaande top een nieuwe technische verbetering. De oude uptrend is weer opgepakt waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht.


Wereldhave

Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra, laat duidelijk een ander beeld zien. Ondanks de lage rente blijft de koers van dit fonds onder druk staan.

Wereldhave heeft de dalende trend hervat nu de laatste bodems neerwaarts zijn gebroken. Verdere koersdalingen richting steun €22,00 (berekend koersdoel) sluiten we niet uit. Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achter gelaten.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen5:06:14

  Wereldhave
22,140
-0,180
-0,81%
  AEX
552,97
-0,17
-0,03%
  NSI
36,100
-0,150
-0,41%
  Cofinimmo
114,200
-0,200
-0,17%
  WDP
140,600
-0,400
-0,28%