Terug

Columns

Watchlist

Fondsenrondje: Opperbeste stemming

Door Niels Koerts
op 13 mrt 2019 om 11:00

De beurzen trekken zich zoals verwacht niets aan van het geruzie in het Verenigd Koninkrijk. De AEX noteert 0,2% in het groen en dat is in lijn met de overige Europese indices.

Wederom een pijnlijke avond voor de Britse premier Theresa May. Haar deal werd met 242 stemmen voor en 391 tegen met overgrote meerderheid weggestemd. Dit vergroot de kans op uitstel en daarma wellicht afstel.

Misschien dat het pond daarom iets aantrekt ten opzichte van de euro. Vanavond gaat er opnieuw gestemd worden en dan wordt bekend of de leden van het Lagerhuis een harde Brexit willen of niet. De markt gaat uit van niet. Mocht er een daverende verrassing komen, dan wordt het morgen een bloedrode beursdag.

Hier in Amsterdam weinig bedrijfsnieuws. Alleen ForFarmers staat met een min van 7,1% in de schijnwerpers. Vanmiddag komt er nog een interessante macro langs. Het gaat om de orders voor duurzame goederen over de maand januari. De verwachting is een daling van 0,5% ten opzichte van december.

ForFarmers

Veevoederproducent ForFarmers is de bleeder van de dag met een verlies van 7.1%. De jaarcijfers waren conform de verwachting, maar het is de outlook die pijn doet. Het bedrijf verwacht een fors lagere Ebitda in het eerste halfjaar.

Met name Nederlandse activiteiten gaan niet geweldig, waardoor het management alle zeilen moet bijzetten om marktaandeel te behouden. Als een bedrijf dit zelf als zegt, betekent dit slecht nieuws. De IEX Beleggersdesk verwacht dat de druk op de winstgevendheid in de tweede jaarhelft doorzet.

Agfa-Gevaert

Normaal gesproken behandelen we geen Belgische aandelen in het fondsenrondje, maar dit keer maken we een uitzondering. De IEX Beleggersdesk is gecharmeerd van Agfa Gevaert en heeft het aandeel sinds 11 januari opgenomen in de IEX GO portefeuille.

Het zijn niet zozeer de resultaten die aanspreken, maar wel de winstgevende Healthcare-IT divisie die in de etalage staat. De Beleggersdesk verwacht dat deze een stukje verborgen waarde kan ontsluiten. Inmiddels heeft Agfa de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase gevraagd de strategische opties te onderzoeken.

Voor een uitgebreide analyse kunnen de IEX Premiumleden op deze link klikken. 

Marktoverzicht

 • De AEX stijgt 0,2% en presteert in lijn met de CAC (+0,3%). De DAX blijft met een minnetje van 0,1% wat achter.
 • Olie: WTI (+0,9%) en Brent (+0,6%) gaan beide omhoog.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,130 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: De Duitse (0,06%) en Nederlandse (0,26%) stijgen een basispuntje.
 • Goud (+0,5%) krabbelt verder op.
 • Bitcoin (-0,3%) doet het rustig aan.

Damrak

 • Alle AEX-fondsen bewegen met een nulletje voor de komma.
 • Binnen de AMX vrijwel hetzelfde beeld. Adyen is koploper met een plus van 2,4%. 
 • Ook Flow Traders (+1,6%) ligt goed.
 • Binnen de ASCX is het Alfen (+2,8%) die er vandoor gaat. Het volume is redelijk beperkt.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €24 van €26,50 en houden - JPMorgan Cazenove
 • Agfa Gevaert: handhaven op kopen en €4,70 - KBC
 • Besi: naar €25 van €21 en houden - Berenberg
 • ING: naar €13 van €14,40 en houden - JPMorgan Cazenove 

Bekijk alles op IEXONE: 

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen4:53:22

  AEX
552,97
-0,17
-0,03%