Terug

Columns

Watchlist

TA: Beurzen, Brexit, Adyen en Boeing

Door Royce Tostrams
op 13 mrt 2019 om 08:15

De Europese aandelen maakten gisteren een pas op de plaats, in afwachting van de belangrijke stemming in het Britse parlement over de Brexitdeal van premier Theresa May, die 's avonds werd gehouden (de deal werd uiteindelijk afgewezen).

Op de Nederlandse beurs viel Adyen op, met een stevige koersdaling naar de steun, als gevolg van een paar grote verkooporders.

Op Wall Street zakte Boeing verder weg op het nieuws dat veel maatschappijen en landen hun Boeing 737 Max aan de grond houden.

Maandag daalde het aandeel ook al flink. In twee dagen tijd heeft Boeing ruim 12% aan beurswaarde verloren.

Vandaag bekijk ik de indices van de belangrijkste Europese aandelenbeurzen, alsmede de individuele technische plaatjes van Adyen en Boeing.

Technisch valt me op dat er ondanks de technische krasjes bij de beursindices geen al te grote schade is te zien. Op vrijwel alle beurzen is de correctie van de afgelopen weken stilgevallen. Hier en daar zijn er zelfs hogere bodems zichtbaar.

Kortom, er is nog hoop onder beleggers, maar de voorjaarsrally laat nog even op zich wachten.

AEX maakt pas op de plaats

De Nederlandse beurs heeft de correctieve fase verlaten. Hiermee oogt het technische plaatje iets minder negatief.

Vooralsnog voorspelt het technische plaatje een meer zijwaarts verloop onder de weerstand van 544,88 punten (gevormd op 25 februari).

Een eventuele terugval zal veel steun ondervinden rond 526,69 punten (de bodem van 8 februari).
   


Duitse beurs veert op binnen uptrend

In de recente correctie vormde de DAX index een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het vriendelijke technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 11.416,08 punten (de bodem van 28 februari). Weerstand ligt rond 11.802,40 punten (gevormd op 20 juli 2015).


Franse beurs stabiliseert binnen stijgende trendkanaal

De Franse beurs (CAC40 index in Parijs) noteert binnen een krachtige uptrend, die aan de bovenkant ruimte heeft richting de weerstand van 5.560,62 punten (gevormd op 15 juni 2018).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken.

Onder de steun van 4.946,14 punten (de bodem van 8 februari) zou het technisch plaatje wat verzwakken.

  


Beurs van Brussel fluctueert in gematigde opwaartse trend

De Bel 20 index ligt er technisch bezien redelijk bij. De trend is opwaarts gericht, maar erg krachtig oogt het technische plaatje niet.

Zolang deze trend zich voortzet, mag verdere koersstijging worden verwacht.

Het eerste koersdoel binnen de matige trend ligt rond de weerstand van 3.672,86 punten (gevormd op 5 maart). Steun ligt op 3.563,13 punten (de bodem van 26 februari).Europese beursgemiddelde veert op  

Het Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50 index) beweegt in een uptrend, getuige het patroon van hogere toppen en bodems. Dit signaleert dat kopers steeds hoger durven in te stappen.

Er ligt weerstand rond 3.463,03 punten (de top van 28 augustus 2018). De steun bevindt zich rond 3.124,62 punten (de bodem van 8 februari).Adyen

Begeleid door stevige verkoopdruk, viel Adyen dinsdag terug naar de steun van 623 euro, gevormd door recente koersbodems.

Adyen maakt forse uitslagen, maar beweegt in horizontale richting tussen 623 punten (de bodem van 1 februari) en de weerstand van 726,40 punten (de top van 2 oktober 2018).

De ruimte binnen deze zijwaartse fase is ruim genoeg om te traden. De conservatieve belegger heeft hier nu echter niets te zoeken en wacht tot de zijwaartse bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten.


Verkopers zorgen voor duikvlucht Boeing

Boeing verzwakt, nu de steun van 397,80 dollar breekt. Boeing heeft zowel de stijgende trend als de laatste koersbodem naar onderen gebroken. Dit levert een technische verzwakking op en dat signaleert toenemende verkoopdruk.

De doorbraak en slotstand van Boeing onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdaling richting de steun van 292,47 dollar (de bodem van 26 december 2018).

De weerstand ligt op 446,01 dollar (gevormd op 1 maart).

Het korte termijn technische beeld bij Boeing verzwakt en het neerwaarts risico is hoog. De dalende moneyflow (de onderste helft van de grafiek) geeft aan dat beleggers kapitaal aan het aandeel onttrekken.

Het volume van de laatste beursdagen ligt extreem ver boven het gemiddelde volume van de voorgaande 30 dagen.

 
   


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.