Terug

Columns

Watchlist

TA: Hogere bodem

Door Royce Tostrams
op 1 maart 2019 08:05

De Nederlandse beurs beweegt inmiddels al zeker twee weken rond de 540 punten en heeft door deze adempauze de steile stijgende trend achter zich moeten laten.

Van een serieuze correctie is echter zeker nog geen sprake. Toch zou het voor het lange termijn beeld beter zijn als de beurs nog wat verder terug zou zakken.

AEX-index

De AEX-index is sinds begin januari hard opgelopen. Zowel de dalende trend als de weerstand van de laatste koerstop rond 534 is hierdoor gebroken. Ook is de index teruggekeerd boven het 200-daags gemiddelde, wat een extra positief signaal is.

Toch ontbreekt nog een belangrijk onderdeel in dit herstel, om te spreken van een echte trenddraai: de hogere koersbodem.

Zowel bij de AEX index als bij een aantal grote individuele aandelen uit de index mist nog altijd een duidelijke hogere koersbodem en daarmee het fundament voor een groter herstel.

De hogere koersbodem is een noodzakelijk signaal dat aangeeft dat beleggers na een correctie op een hogere niveau (dan de laatste bodem) durven in te stappen.

Gemiddeld zullen correcties ongeveer 50% van de voorgaande stijging teruggeven. In een sterke markt is dit minder en bij een minder overtuigende markt zal de daling wat groter zijn.

Indien de AEX index vanaf het huidige niveau een correctie in zou zetten, dan zal de index bij een 50% correctie rond de 510 punten uitkomen.

Gezien de kracht van de stijging van de laatste twee maanden, is een kleinere correctie zeker niet uitgesloten.

Hogere bodems

De individuele aandelen uit de AEX index laten een verdeeld beeld zien. Veel aandelen bewegen ondanks het recente herstel nog onder of rond hun 200-daags gemiddelde. Deze aandelen hebben nog wat tijd nodig om eerst een hogere koerstop te vormen voordat er een duidelijke hogere bodem kan worden gevormd.

Een aantal grote fondsen heeft echter door de recente stijging al een hogere koerstop boven het 200-daags gemiddelde weten te vormen. Zij wachten net als de AEX-index op een correctie die een hogere koersbodem op moet leveren.

Die hogere koersbodem zal de lange termijn verbeteringen bevestigen en in veel gevallen ook een mooi instapmoment opleveren voor een defensieve positie.

Ik loop een aantal van deze aandelen langs.

ASML

Techaandeel ASML heeft sinds eind december een mooie stijging laten zien. ASML wist hierdoor de dalende fase te verlaten en boven haar 200-dagenlijn terug te keren.

De eerdere verzwakkingen zijn hiermee geneutraliseerd.

Het aandeel maakt thans even pas op de plaats onder de weerstand rond 166,76 euro. Dit lijkt nu het meest logische niveau vanaf waar de correctie kan plaats vinden om de hogere koersbodem te vormen.

Een gemiddelde terugval van 50% zal de koers tot net onder de 150 euro terugbrengen.

DSM

DSM is één van de sterkste AEX-aandelen van de afgelopen weken. DSM wist niet alleen de correctieve fase te verlaten, maar ook boven de koerstoppen van 2018 te breken en een nieuw all-time high te noteren.

Er is hierdoor ruimte vrijgekomen voor een grotere koersstijging, maar toch ontbreekt ook hier nog een solide fundament.

Om de verbeteringen te bevestigen, zou DSM boven het 200-daags gemiddelde een nieuwe hogere koersbodem moeten vormen alvorens de stijgende fase wordt voortgezet.

De hogere bodem zal een mooi instapmoment opleveren voor een stijging richting het berekend koersdoel van € 105,00.

Heineken

Bierbrouwer Heineken heeft de afgelopen weken een sterk herstel laten zien. Het aandeel is vanaf het dieptepunt in januari hard opgeveerd en heeft de lange termijn correctieve fase verlaten.

Heineken is door de weerstand van de top van december gebroken en snel verder opgelopen. Ook is het aandeel duidelijk boven de 200-dagenlijn teruggekeerd, wat de verbeteringen bevestigt.

Van een stijgende trend is echter nog geen sprake. Hiervoor dient het aandeel boven de 200-dagenlijn nog een hogere koersbodem te vormen.

Een correctie van 50% zal de koers terugbrengen richting de top van eind 2018 van circa 82 euro.

Als Heineken boven dit niveau weet te bodemen, zal dit een mooi instapmoment kunnen opleveren voor een stijging richting 93,54 euro of hoger.

Royal Dutch Shell

Bij Koninklijke Olie is het herstel vooralsnog beperkt gebleven.

Maar hier heeft zich wel een belangrijke technische ontwikkeling voorgedaan. Royal Dutch Shell is met de recente opleving namelijk teruggekeerd in de oude stijgende trend. De eerdere verzwakking is hiermee ongedaan gemaakt.

De afgelopen weken ligt de koers stil en lijkt deze hiermee krachten te verzamelen voor een nieuwe stijging.

Veel ruimte voor een correctie is er niet, omdat het aandeel vlak boven haar 200-daags gemiddelde noteert.

Wanneer RDS weet op te veren vanaf het huidige niveau, kan het herstel worden voortgezet richting de oude toppen van 2018.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen22:45:01

  AEX
570,52
+3,14
+0,55%
  ASML Holding
348,700
+4,350
+1,26%
  DSM Koninklijke
126,650
+1,400
+1,12%
  Heineken
84,500
+1,500
+1,81%
  Royal Dutch Shell A
14,134
+0,192
+1,38%