Terug

Columns

Watchlist

TA: Gouden bergen voor mijnbouwsector

Door Royce Tostrams
op 20 feb 2019 om 08:30

Na een mooie rally in de laatste maanden van 2018, is de goudprijs ook in de eerste zes weken van dit jaar fors gestegen. Technisch blijft de goudmarkt prima liggen.

Op de grondstoffenmarkten is de goudprijs is sinds afgelopen zomer met ruim 15% opgelopen. Daarmee is het verlies van de eerste maanden van 2018 voor driekwart ingelopen.

Vandaag bekijk ik het technische plaatje van de goudprijs, alsmede van enkele mijnbouwfondsen. Opvallend is dat de mijnbouwfondsen niet van de goudeuforie weten te profiteren.

AEX-index test de onderkant van het stijgende trendkanaal

De recente correctie van de AEX-index werd getriggered door beleggers die geen risico's nemen. Zij houden hun adem in, in afwachting van een  nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.

De correctie vindt plaats binnen het stijgende trendkanaaltje. Onze visie blijft dan ook positief. Dat blijven we zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact is. Bij correcties wordt op steeds hoger niveaus ingestapt. Steun ligt op 511,84 punten (de bodem van 12 december 2018).

De Nederlandse beurs biedt binnen de uptrend weerstand rond 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018).

Goud blijft korte termijn op koers

Als eerste koersdoel voor het edelmetaal handhaven we 1.375,30 dollar, waar de top van juli 2016 ligt. Op korte en op middellange termijn beweegt de goudprijs in een mooi stijgend trendkanaal.

Goud heeft met de doorbraak boven de laatste koerstop opnieuw een (bullish) vlagformatie (rode stippellijnen) weten te voltooien. Hiermee wist goud de stijgende trend te hervatten. De eerdere vlagformatie heb ik met blauwe stippellijnen gemarkeerd. Technische biedt de trend een eerste koersdoel rond de weerstand van 1.375,30 dollar (gevormd op 6 juli 2016).

Zolang goud hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op 1.302,45 dollar (de bodem van 14 februari). In de Tostrams Turboportefeuille houden we sinds begin december een Turbo Long Goud aan. 


Uitleg Bullish vlagformatie

Een vlag is een tijdelijke onderbreking binnen een trend, maar beweegt altijd tegen de trend in. Let op, een bullish vlag wijst dus altijd naar beneden.

Na een periode van stijging treedt een reactie op, in de vorm van een correctie. Het vlaggetje tijdens de correctieve beweging (tussen de twee rode stippellijnen), wordt met lagere toppen en lagere bodems gevormd.

Doorgaans is de verwachting dat de koers opwaarts uitbreekt. Als koersdoel wordt vaak aangehouden de lengte van de vlaggenstok vanaf de uitbraak. In het jargon van de technische analyse wordt dit een measured move genoemd. De afstand van A naar B is dan gelijk aan de beweging tussen C en D.

Voor de goudprijs impliceert dit een eerste koersdoel van circa 1.345 dollar. Dit koersdoel is inmiddels op een haar na gehaald.

https://www.tostrams.nl/grafieken/vlagb.gif


Lange termijn goud

Op lange termijn beweegt de goudprijs al vier jaar in een brede zijwaartse range, grofweg tussen 1.160 (de bodem van medio 2018) en 1.375,30 (de top van 8 juli 2016). Vooralsnog is een herstel naar de zware horde rond 1.375,30 dollar het beste wat verwacht mag worden.

Overigens is het eerste tussenliggende koersdoel van circa 1.345 dollar op basis van de measured move inmiddels op een haar na gehaald.


Hecla test weerstand

Hecla Mining laat een zijwaarts koersverloop zien. De steun bevindt zich rond 2,51 dollar (de bodem van 12 februari) en de weerstand rond 2,93 dollar (gevormd begin januari).

Hecla Mining lijkt hogere koersbodems te vormen. Dit duidt op technische verbetering. Beleggers durven immers op een hoger niveau in te stappen. We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand. Na een uitbraak hierboven mag een koersstijging verwacht worden.


Barrick Gold maakt herstelbeweging

Binnen de neutrale bandbreedte veert Barrick Gold wat op. De steun ligt rond 11,52 dollar (de bodem van 22 januari). Weerstand ligt op 14,18 dollar (de top van 10 december 2018).


Freeport McMoran laat een reeks hogere bodems zien

Freeport McMoran laat een technische verbetering zien onder nu de weerstand van 12,69 dollar (de top van 2 november 2018) lijkt te worden gebroken. De recente hogere koersbodems signaleren weer kopers in de markt.

Indien de weerstand overtuigend opwaarts wordt gebroken, kan Freeport McMoran verder omhoog. De steun ligt rond 11,40 dollar (de bodem van 8 februari).


Newmont Mining veert op

Newmont Mining beweegt in horizontale richting. Newmont Mining laat een potentiële hogere koersbodem zien, wat op aantrekkende vraag duidt. We wachten op een eventuele doorbraak boven de weerstand. De steun bevindt zich rond 32,75 (bodem van 14 februari) en de weerstand rond 35,18 (gevormd op 11 januari).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen16:51:22

  AEX
579,07
+2,38
+0,41%
  Barrick Gold Corp
18,240
+0,600
+3,40%
  Newmont Goldcorp Corp
39,340
+0,290
+0,74%
  Freeport-McMoran
10,590
+0,230
+2,22%