Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Tegenvallende industrie VS

Door Arend Jan Kamp
op 15 feb 2019 om 15:20

Update 15.20 uur: Tegenvaller

De industriele productie is in januari met 0,6% gedaald ten opzichte van december. Dit is een beduidend slechter cijfer dan verwacht, want de consensus lag op een plusje van 0,1%.

In de onderstaande grafiek ziet u de maand op maand groei van de productie over de afgelopen vijf jaar. Zo'n slecht cijfer is in deze periode niet zo vaak voorgekomen. De AEX doet gelukkig niet zo veel op dit tegenvallende cijfer en noteert 1,0% hoger. (NK)

Wessanen

Klik op het plaatje voor een grote versie

 


Update 14.35 uur: Meevaller

De New York Manufacturing index is uitgekomen op 8,80. Een mooie meevaller, want economen rekenden op een stand van 7,10. De beurzen reageren positief op dit cijfer. De AEX noteert momenteel 1,2% in de plus.

Iedere maand worden 200 hooggeplaatste managers uit de industrie gevraagd over hoe zijn denken over de stand van de industrie in New york. Deze wordt uitgevoerd door de Rederal Reserve Bank uit de Amerikaanse hoofdstad, en geeft een beeld over hoe het er op dit moment met de maaksector aan toe gaat, en hoe er gedacht wordt over de komende zes maanden. 

Wessanen

Klik op het plaatje voor een grote versie

Door deze meevaller zien we nu een klein haakje in de grafiek. Dat betekent dat het sentiment in de industrie in ieder geval niet verder afneemt. Over de lange termijn is deze stand redelijk gemiddeld. Kortom, mooie meevaller maar nog geen heel hoog niveau. (NK)


Update 11:50: Arcadis

Doet u natuurlijk al lang en breed, maar houd ook vandaag Arcadis maar in de gaten. De omzet is ook behoorlijk.

 


Update 10:30: Advies

Intussen druppelen adviesjes door en ze zijn vrij voorspelbaar, als ik zo vrij mag zijn.

  • Aegon: naar €4,80 van €5,80 - CFRA
  • Aegon: naar €6,50 van €6,90 - Kepler Cheuvreux
  • DSM: naar €100 van €95 - UBS
  • DSM: naar buy van strong buy en naar €105 van €95 - CFRA
  • DSM: naar €105 van €100 - Berenberg

Het kan ook niet iedere dag feest zijn. Nog even die van gisteren mocht u ze hebben gemist. Hier bent u dan tot de lunch wel zoet mee:

 


Update 09:45: Tijd voor nationale spaardiscussie

Rustig op de beurs en sinds mijn morning call is er niet veel nieuws of input meer bijgekomen. Laat ik eens even heel anders beginnen. Dit is een uitstekend met uitputtend cijfermateriaal uitpuilend verhaal over sparen, wie hoeveel heeft en hoeveel er bij welke bank staat et cetera.

Het antwoord op de vraag is natuurlijk nee. Dat hoef ik u hier op IEX niet uit te leggen. Rente is geen keuze, zonder risico geen rendement en in een gratis geld tijdperk - de officiële ECB rente is nul komma nul - levert sparen dus ook nul op. Daar draait zelfs ECB-president Mario Draghi niet omheen.

Hij heeft diverse keren aangeven dat er andere mogelijkheden zijn om uw geld te alloceren, zonder dit verder te duiden. Zijn boodschap is duidelijk: u gaat maar beleggen als u uw geld wilt laten renderen. En dat doen wij Nederlanders te weinig, of met te weinigen? Wij hebben nu €350 miljard spaargeld.

Daar kunnen wij spaarders bij wijze van ook het halve Damrak van kopen, of bijna heel Royal Dutch Shell en Unilever. Of om de gedachten eens te laten gaan: als de helft van ons spaargeld zeg sinds de oorlog in de beurs was gegaan, was ons land minimaal twee keer zo rijk geweest. Welke professor maakt dit sommetje eens? 

En dat verbaast mij altijd. Waar wij Nederlanders braaf en nijver onze hele leven sparen - met de paplepel ingegoten - kunnen wij het (geduld) niet opbrengen en leren we niet om ons hele leven te beleggen. Dat is in ons land synoniem voor fout, een snelle slag slaan en nog vlugger rijk worden. Gouden tipjes, weet u wel.

Het is het tegenovergestelde van sparen, ofwel torenhoog en al snel onverantwoord risico nemen. Als we dan ons geld kwijt zijn, heeft iedereen het gedaan, behalve wij zelf. En er is echt wel een - letterlijk! - gulden weg. Gewoon net zo braaf ons leven lang beleggen in een breed mandje als we nu onze centjes sparen.  

Verplicht financieel en personal finance onderwijs is mijn oplossing, maar of dat er ooit van komt? En dan zijn we zeker decennia verder, voordat dit rendeert. Zeg het maar, hebt u een oplossing? Een nationale vermogens- of spaardiscussie is geen overbodige luxe. Want van klagen gaat de rente ook niet omhoog. 

En zelfs dat is geen oplossing. Want na aftrek van inflatie en belastingen leveren we altijd op ons spaargeld in. Zonder risico geen rendement. Dit is dan ook de enige ijzeren beurswet die er is. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen15:49:38

  Aegon
4,194
+0,035
+0,84%
  DSM Koninklijke
101,350
+1,000
+1,00%
  Arcadis
16,890
-0,100
-0,59%