Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: AEX, DSM, Arcadis en Fugro

Door Arend Jan Kamp
op 14 feb 2019 om 15:00

Update 15:00 uur: JPM Coin

De grootste bank ter wereld gaat er voor:

CNBC vat het zelf samen. Nee, CEO Jamie Dimon heeft naar mijn bescheiden menign niet zitten huichelen. Coins zijn een middel, geen assets. 

Hoe is het eigenlijk met bitcoin? Dat zijwaartst? Het verliest bedraagt ruim 80% vanaf de top.

 


Update 14:45 uur: Slechte VS cijfers

Voor wie dacht dat de Fed met haar rentepauze alleen maar oog had voor de aandelenmarkt... Inflatie neemt af en die winkeverkopen zijn helemaal een dikke misser.

Even snel plaatje van de AEX future en EUR/USD die ik altijd standaard voor mijn neus heb. 

Ik zie dat ik dit blog nog even moeten aanvullen, de rentes reageren als door een adder gebeten:

 


Update 14:30 uur: Handel met voorkennis

De risk/reward verhouding kent bij insider trading inderdaad meerder aspecten... En de straffen voor handelen met voorkennis zijn niet mals in de VS.

 


Update 14:00 uur: Air France KLM

Ja, warrom eigenlijk? :-)

 


Update 12:10 uur: Lage pieken

Interessante grafiek. Steeds minder hoge pieken tijdens hoogconjunctuur. Misschien hoort dit wel bij een volwassen economie. (NK)


 

Update 11:55 uur: Ordina stijgt

Ondanks de vierdekwartaalcijfers van Ordina (+3,1%) niet heel inspirerend zijn, staat het aandeel in de top 5 stijgers van de dag. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 3,7%, wat toch een kleine groeivertraging betekent.

In de onderstaande grafiek ziet u dat de groei er nog niet lekker in zit. Het lukt het ICT-bedrijf niet om het tempo van het derde kwartaal vast te houden.

Wessanen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afgelopen beursjaar was beslist geen gelukkige, zo daalde het aandeel met bijna 30% van €2 naar €1,42. Dit jaar gaat het een stuk beter en is er al zo'n €0,24 bijgekomen. Op dit moment betalen beleggers 12,5 keer de winst voor dit jaar. (NK)

 


Update 10:45 uur: DSM

Kijk, daarom durf ik voorbeurs nooit een koersindicatie te geven als een bedrijf cijfert. Deze zag ik niet aankomen. En dan druk ik me zacht uit. Eerlijk zeggen, u wel?

Het zijn inderdaad prachtige cijfers, maar die werden ook verwacht en tot gisteren was DSM dit jaar al 20% aangedikt. En dan kan de beurs ook maar zo bezit van de zaak is einde vermaak redeneren.

Zorg dat u er bij bent is echter vandaag het motto. Nu heeft op een heel hard rijdende trein springen niet het beste trackrecord op de beurs, maar ook dit is geen wet van meden en perzen. En anders is er bij DSM nog een mooie put. Als het eens gaat tegen zitten, duikt ook het opsplitsingsverhaal vanzelf weer op.

Daar hoort u nu niemand over. Ook de roemruchte Daniel Loeb niet die een paar jaar geleden met zijn Third Point om deze reden positie nam en met stille trom weer vertrok. Het houdt wel druk DSM. Dat kan zich niet permitteren de benen op tafel te gooien. Feike zit nu vast ook weer keurig in pak achter zijn bureau. 

 


Update 10:15 uur: Dividendseizoen geopend

De AEX doet nu 3,6% dividendrendement (Shell 5,9% en Unilever 3,2%) en dat is ook zo ongeveer het langjarig gemiddelde.

Hier hebt u ze allemaal. Gezien? Kijkt nu eens wat u op uw spaarrekening of euro AAA-staatsobligaties beurt. Zeker, veel minder risico en het is eigenlijk daarom een beetje appels met peren vergelijken, maar toch. Want er is een spread waar de hele ECB-balans tussendoor kan. 

 


Update 09:45 uur: Ons BBP en over tot de orde van de dag

Voor de meeste van u gesneden koek, maar bij deze voor wie het zich afvraagt. Onze BBP Q3 2018 is volgens verwachting (+2,5% en +0,5%).

U ziet geen koersreactie, of verhitte gemoederen op de boers. Waarom? Simpel. Beleggen is vooruit kijken en: 

 


Update 09:15 uur: Arcadis

Als u goed kijkt, ziet u wellicht in het westen de rook al uit de City opstijgen. Serieus, hier kan een squeeze ontstaan, te meer omdat zeker een derde van de aandelen vast zit of ligt (huisstichting huppeldepup, APG en good old Heidemij). Intussen loopt de koers weer.

Hier nog een keer de cijfers, de truc zit 'm vooral bij de verrassend sterke cashflow denk ik, zoals ik voorbeurs ook al schreef. Geen emissie meer nodig...? Te meer daar Arcadis het dividend handhaaft. Toch het eerste waar je als bedrijf in hakt en zaagt als je geld nodig en daar hoef je echt geen gabber voor te zijn. 

 


Update 08:35 uur: Fugro

Dit is duidelijk taal en een meer dan serieus belang nu van Lucerne. Of moet ik zeggen duidelijke cijfers?

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen15:38:24

  Unilever Certificate
54,830
+0,070
+0,13%
  Fugro
7,586
-0,050
-0,65%
  Ordina
1,724
+0,004
+0,23%
  AEX
549,03
+1,82
+0,33%
  Arcadis
16,920
-0,070
-0,41%
  Royal Dutch Shell A
28,270
+0,090
+0,32%