Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Ordina, Takeaway en Euronext

Door Arend Jan Kamp
op 11 februari 2019 13:15

Update 13:15 uur: Ordina

Ordina gaat er op hoog volume vandoor. Het laatste nieuws is van 5 december, maar donderdag zijn er cijfers. Verder kan ik niets vinden.

Of is dit de fantasie?

Toevallig besteedde ik gisteren in mijn vooruitblik kort aandacht aan Ordina. Copypoaste dan maar. Koers omlaag, winstverwachting naar beneden, maar niet die van de omzet. De waardering loopt echter snel op en al helemaal met die stijging van vandaag er nog achteraan. Uw bierviltje voor donderdag dan: 

  • Winst per aandeel 2018: €0,10
  • Omzet 2018: €361,00 miljoen
  • Verwachte winst per aandeel 2019: €0,13
  • Verwachte omzet 2019: €374,00 miljoen

 


Update 12:10 uur: Bezorgoorlog

De concurrentieslag verhevigt zich, Jumbo gaat zich er na Albert Heijn en PicNic nu ook mee bemoeien. Opmerkelijk dat zoveel bedrijven zich verdringen - het halve Amsterdamse verkeer bijvoorbeeld bestaat zowat al uit bezorgers - om The Last Mile, waar vooralnog geen droog brood aan is te verdienen.

 


Update 12:00 uur: Arm VK

Welgeteld één meevallend cijfer en dat is ook nog gewoon een tekort. Geen Britse data om vrolijk van te worden vandaag. Met zoveel onzekerheid, chaos en misschien wel bangmakerij is het niet raar dat iedereen de hand op de knip houdt? Want daar komt het uiteindelijk wel op neer.

De BBC vertelt u alles.

 


Update 11:45 uur: Go emerging markets?

Misschien is het inderdaad wel een leuk idee.

Te meer daar de MSCI Emerging Markets Index (opkomende landen dus) de hele bullmarket al achter de MSCI World Index (ontwikkelde markten) aan hobbelt. En dat is gelet op de hele koershistorie van die opkomende beurzen niet des emerging markets'.

 


Update 11:30 uur: "Just Eat moet met Takeaway fuseren"

Er is weer eens een brief van een, zoals het zo mooi heet, activistische aandeelhouder.

Wat wordt het Jitse? Just eat it? Takeaway heeft de handen vol aan en de portemonnee leeg met de overname van Delivery Hero Duitsland, maar Groen is een echte ondernemer die groot denkt. Als die een kans ziet... Na Duitsland ook het VK veroveren, wie weet. 

 


Update 11:00 uur: Euronext

Euronext wil de beurs van Oslo echt graag hebben. Nasdaq ook, afwachten of de Amerikanen weer overbieden.

Voor beide partijen is deze kleine beurs, want dat is het, blijkbaar van groot belang. Euronext, eigenaar van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en sinds vorig jaar ook Dublin, moet het van kralen rijgen hebben om in Europa tegen het almachtige London Stock Exchange en Deutsche Börse op te boksen.

Die mochten om deze reden een paar jaar geleden niet zelf fuseren. Nasdaq zoekt gewoon naar nog een ingang in Europa. Het past allemaal in het beeld van hevige concurrentie, almaar zakkende prijzen en snelle technologische ontwikkeling - nu ook blockchain op komst? - die het beurzenwereldje beheersen.

Euronext valt misschien precies tussen servet en tafellaken in. Ze is veel groter dan al die lokale beursjes zoals Dublin en Oslo, maar veel kleiner dan Londen, Frankfort, Nasdaq, NYSE et cetera. Niettemin is het een heel mooi aandeel sinds de nieuwe notering in 2014. Gestage groei. Het doet 3,3% dividendrendement.

Het bedrijf groeit ook netjes, maar ook niet meer dan dat. Dit gaat zeker niet snel genoeg om met de grote jongens mee te doen en wellicht ook niet om de immer hongerige aandeelhouders tevreden te blijven stellen. En dan is ze wellicht zelf een prooi. 


 

Update 10:30 uur: Frankrijk

Verrassend bericht? BBP Q1 van 0,4%, het eerste opwaartse EU-cijfer in tijden. Er moet nog wel even worden geleverd.

De Franse inkoopmanagersindices zouden dan nu moeten uitbodemen. De productie-index heeft dat misschien al gedaan? Kan. 

 


Update 09:45 uur: Advies

Langzaam druppelt er wat door:

  • ING: naar €15 van €14,50 - UBS
  • Flow Traders: naar €35 van €36 - UBS
  • Wereldhave: naar hold van buy en naar €25 van €36 - CFRA

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:44:58

  Euronext
84,900
+0,800
+0,95%
  Flow Traders
31,300
-0,600
-1,88%
  ING Groep
7,130
+0,567
+8,64%
  JUST EAT TAKEAWAY
99,000
-0,920
-0,92%
  Ordina
2,005
-0,030
-1,47%
  Wereldhave
9,915
+0,430
+4,53%