Terug

Columns

Watchlist

Slot: AEX +0,9%

Door Niels Koerts
op 8 feb 2019 om 17:50

Het was de week waarin de AEX de overige Europese indices de hielen liet zien. Met een plus van 0,9% doen alleen de Grieken (+1,3%) het beter. Maar goed, die neemt niemand serieus.

De week werd gedomineerd door tegenvallende macro's en negatieve berichten omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping proberen het onderste uit te kan te halen. Dit resulteert in Europese taferelen waar waarschijnlijk op het allerlaatste moment een deal wordt gesloten.

Tenminste dat is te hopen, want anders is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Helemaal als de groeivooruitzichten verder worden verlaagd. Deze week was het de beurt aan de Europese Commissie. De Nederlandse economische groei wordt getaxeerd op 1,7% en Duitsland mag met een raming van +1,1% vanaf nu niet meer de groeimotor van Europa genoemd worden.

Toch moeten we niet te negatief worden, want de beurzen hebben dit jaar uitstekend gepresteerd. De AEX zet year to date een winst van ruim 8% op het bord en daar zullen weinigen een maandje geleden rekening mee gehouden hebben. Wie weet zitten de economen er gewoon naast en trekt de economie in de tweede jaarhelft weer aan. Dan is die 570 punten van de zomer gewoon haalbaar.

DAX krijgt forse tik

De DAX is deze week het lelijke eendje met een min van maar liefst 2,4%. De yankees hebben het ook niet helemaal en de volatiliteit spuit omhoog. Het meest opvallende is dat de Chinese beurs ondanks alle handelsperikelen redelijk blijft liggen.

 

Indices

Rentes

De rentes maken een duikvlucht. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier daalde gisteren al zo'n zes basispunten en daar komen er vandaag nog drie bij. De Duitse rente (0,08%) hoeft nog maar een klein zetje te krijgen en er staat een minnetje voor de nul. 

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,9%
  • AEX deze maand +1,2%
  • AEX dit jaar +8,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +8,2% 

AEX

ING (+4,0%) profiteert van meevallende cijfers die de bank woensdag presenteerde. Ondanks de schikking van €775 miljoen wist de Nederlandse grootbank de winst op peil te houden. Defensieve havens als Unilever (+2,7%), Heineken (+1,5%) en Relx (+1,3%) deden het prima.

Laagvlieger ArcelorMittal (-7,9%) kwam met redelijke resultaten langs, maar heeft last van de slechte berichten over de handelsoorlog tussen de VS en China. Unibail Rodamco (-3,1%) levert een deel van de jaarwinst weer in.

AEX

AMX

Beleggers staan niet te juichen om de outlook van TomTom (-9,7%). De navigatiespecialist denkt slecht €0,15 per aandeel te verdienen dit jaar. Wereldhave (-8,9%) verlaagde voor de elfde jaar op rij de net asset value. Dit wordt uiteraard afgestraft in deze markt.

Daarentegen worden de saaie cijfers van Intertrust (+4,4%) met gejuich ontvangen. Op dit moment noteert het aandeel negen keer de winst voor 2019. Flow Traders (-5,9%) weet niet te profiteren van de fors opgelopen volatiliteit. Een winst van €0,56 in een kwartaal met zoveel beweging is niet echt denderend.

 

AMX

ASCX

Fagron (+8,0%) wist de omzetgroei in de tweede jaarhelft te versnellen en wordt daarvoor beloond. Wessanen (-13,3%) kreeg een pak rammel van de analisten van Kempen. Het aandeel ging op de verkooplijst en het koersdoel werd teruggebracht naar €6,60. Komende dinsdag komt het bedrijf met cijfers. Lees hier de vooruitblik van IEX Premium.  

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.