Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Arcelor, Flow en W'have

Door Arend Jan Kamp
op 8 feb 2019 om 15:30

Update 15.30 uur: Lage inflatie

Geen inflatiecijfers waar ecb-voorzitter Mario Draghi van zal zweten. De prijzen stijgen in Duitsland gemiddeld met 1,4%. In Japan blijft de inflatie (+0,3%) het meest beperkt. Geen verrassing gezien de vergrijzende bevolking en lage rente. (NK)


Update 15:25 uur: ArcelorMittal: Uit voorzorg

De koersdaling bij ArcelorMittal is fors vandaag. Op haar website publiceert het staal- en mijnbouwbedrijf een verklaring waarin het uitlegt wat er aan de hand is in Brazilië. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen bij een damdoorbraak van mijnbouwer Vale, waar 300 mensen zijn omgekomen, wordt nu ook dorpje bij een dam bij een mijn van ArcelorMittal uit voorzorg ontruimd. 

ArcelorMittal evacuates community situated around its dormant Serra Azul tailing dam as precautionary measure

ArcelorMittal today announces that after very careful consideration it has taken the decision to put in practice the evacuation plan related to its dormant Serra Azul tailing dam, in Brazil. Having informed and discussed the situation with the local authorities, it was agreed that the 200 person community situated downstream to the dam should be evacuated as a precautionary measure.

The action follows an updated site-based assessment commissioned by ArcelorMittal Mining of the tailings dam by the Independent Tailings Review Panel following the recent incidents in the Brazilian mining sector. The assessment included stress tests on the Serra Azul pond applying early observations available from the Feijao dam.

Based on the range of factor of safety evaluation, a decision was taken to evacuate all residents while further testing is undertaken and any mitigation measures can be implemented. The historic failure-flow-path when the dam was active was approximately four to five kilometres.

This is a purely precautionary measure and the community is situated 5km from the dam. The company concluded that absolutely no risk can be taken and, despite the obvious disruption to the community, this is the right decision. The community have been moved into temporary accommodation. They will remain there while further tests are ongoing and until the security of the tailings pond can be 100% guaranteed.


Prettig weekend, ik ben vrij vanmiddag. Ik geef de sleutels van het blog aan Niels. Tot zondag bij mijn vooruitblik.


Update 14:15 uur: In- en uitstroom... u verwacht het niet

Prettig weekend, ik ben vrij vanmiddag. Ik geef de sleutels van het blog aan Niels. Tot zondag bij mijn vooruitblik.


Update 14:00 uur: Zelfreparerend beton?!

Gewoon even tussendoor voor de fantasie. Wow, dit is echt gaaf. Goed nieuws ook voor onze bouwers wellicht, hoeven ze nooit meer bang zijn of de parkeergarage het wel of niet doet. Nu nog zelfreparerende sluisdeuren en uit zichzelf uitrollende snelwegen en ze zijn helemaal gered.

 


Update 13:40 uur: Achtung, Wirecard

Als ArcelorMittal, Flow Traders en Wereldhave u veel te saai zijn, dan is dit misschien een tip om eens lekker de adrenaline door de aderen te laten stromen. Het is weer bal bij het Duitse DAX fonds Wirecard, een sectorgenoot van Adyen. Het is in ieder geval lekker liquide, maar betreden op eigen risico.

Het is al een aardige oogst headlines vandaag. Het is eerste woord dat u ziet is Munich prosecuter, dan weet u het wel. Geen idee meer wat er allemaal aan de hand is - en dat is heel veel - maar het bedrijf ontkent alles, geloof ik. Doet het al een week of twee. U ziet de koers vooral bekennen... 

 


Update 13:25 uur: Amazonde

Briljante actie van Jeff Bezos en meer woorden maak ik er op IEX niet aan vuil. Dat doet zo te zien ook niemand bij het inkloppen van de orderbriefjes. Verder hebt u intussen alles al wat u moeten in wandelgangen en bij koffie-automaat gehoord.

 


Update 13:15 uur: Wereldhave

Wellicht slaat de kop van dit stukje de spijker op z'n dito kop.

Het is niet anders, Wereldhave tikt vandaag de laagste koers aan sinds... een heleboel van ons nog niet waren geboren, geloof ik.

Gelukkig hebben we het dividend nog? Zeker. Ik weet niet waarom u vandaag met z'n allen verkoopt, maar duidelijk is dat het dividend achteraf gezien de enige reden was/is om in dit aandeel te beleggen. En die ruim 9% dividendrendement van nu duidt inderdaad op eerst zien en dan geloven. 

En met dividend was Wereldhave nog geen vetpot. Ik vergelijk met de MSCI Netherlands Index, omdat de AEX nog maar sinds 1983 bestaat. Ik ben uitgepraat. Natuurlijk zegt het verleden niets over de toekomst, dit kan een koopmoment uit duizenden zijn, maar Wereldhave heeft haar trackrecord niet mee.

 


Update 12:30 uur: ArcelorMittal dus

Volgens Royce Tostrams is €19 rond geen technisch niveau in de grafiek van ArcelorMittal. Exacte bodem €19,998 krijg ik net niet in beeld, maar €19 is wel even het magische niveau vandaag voor ArcelorMittal. Excuses, ik heb het moment supreme gemist, want ik zat op de fiets.

U hebt het nieuws intussen al lang en breed gezien. Reuters:

Inhabitants of the Brazilian city of Itatiaiuçu in the state of Minas Gerais have been evacuated as a Arcelor Mittal dam is at risk, firefighters said on Friday.

They did not explain what type of risk the dam posed. Separately, miner Vale SA evacuated 500 people from another dam area in Minas Gerais in a preventive measure.

Nee, ik zat niet op de fiets om ter plaatse de situatie in ogenschouw te nemen en ik wil de zaak zeker niet bagatelliseren, maar iedereen en alles staat natuurlijk nu wel op scherp in Brazilië na die recente mijnbouwdamrampen. En ArcelorMittal bloedt vandaag mee.   

 


Update 10:40 uur: Rentes (of wat daar van over is)

Eigenlijk had ik wel wat herstel verwacht van de rentes na die zeperd van zes baispunten gisteren. Niks daarvan. Een oud gezegde luidt dat vastrentend het slimme geld en aandelen het domme geld is, om de tekst in mijn tweetje even aan te vullen.

 


Update 10:00 uur: Flow Traders

Een daghandelaar zou nu een tikje op de schouders krijgen van de risk manager met het vriendelijke edoch dringende en dwingende advies: Sluit je posities maar en ga vast weekend vieren. Tot maandag. Oh ironie, de AEX VIX Index doet zelf helemaal niets (0%), als ik dit stukje tik

De koers trekt intussen iets bij, maar een klap is het zeker. Misschien is het aandeel nu een mooi koopje, als u dit jaar juist dalende koersen en hoge volatiliteit verwacht met recessie en bearmarket. Want dan gaat de kassa weer draaien bij het vooral op ETF's of trackers gerichte handelshuis. Verwacht u dit niet?

Dan is het misschien nu ook wel een mooi koopje. Ik heb het zelf al vaak geschreven en Paul herhaalt het ook nog eens vandaag. Flow Traders is de perfecte hedge in uw portefeuille tegen marktonrust. Afhankelijk van de winst krijgt u dividend toe. Kun u mooi die bloedlinke en peperdure VIX producten zelf mijden.

Bent u perma-bull of -bear dan hebt u hier niet te zoeken, dat is ook wel weer zo. 

Mr Market heeft altijd gelijk - en krijgt het anders wel - maar als die koersdaling het gevolg is van teleurstelling op vooral de Q4-cijfers, dan begrijp ik dat eerlijk niet zo goed, U kon kort door de bocht aan de VIX indices dat het kwartaal niet uitbundig kon zijn voor het handelsbedrijf. Of zie ik iets over het hoofd?

Wellicht of misschien ongetwijfeld wordt er binnen Flow Traders zelf ook nagedacht hoe ze minder afhankelijk van de marktluimen kan worden en ze autonoom meer waarde kan scheppen. Wie zien het wel. Er is in ieder geval meer dan genoeg vernuft aanwezig binnen Flow Traders.

 


Update 09:45 uur: Retail

Wellicht lezenswaardig voor alle trends in deze sector die volop in beweging is, maar aandelenverhalen komt u er niet in tegen. Wel raakt het natuurlijk hele sectoren tegelijk, zie bijvoorbeeld de cijferende vastgoedfondsen vandaag.

 


Update 09:30: Advies

We zijn los. Kepler Cheuvreux is snel klaar met de cijfers van Wereldhave. Volgt er meer advies, dan plak ik die er bij, ofwel kom nog even terug vandaag.

  • ING: naar €123,30 van €12,60 - Kepler Cheuvreux
  • Corbion: naar €30,80 van €31,80 - Berenberg
  • Wereldhave: naar €32 van €36 - Kepler Cheuvreux
  • Euronext: naar €58 van van €57,60 - Morgan Stanley

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen16:46:11

  Corbion
25,360
+0,040
+0,16%
  ING Groep
8,504
-0,079
-0,92%
  ArcelorMittal
12,198
+0,420
+3,57%
  Wereldhave
17,990
+0,290
+1,64%
  Flow Traders
24,060
-0,200
-0,82%
  Euronext
70,850
+1,050
+1,50%
  Wirecard AG
138,650
+4,150
+3,09%