Terug

Columns

Watchlist

TA: Tijdelijke dip AEX

Door Royce Tostrams
op 8 feb 2019 om 08:15

De verkoopdruk op de Nederlandse beurs is vrijwel geheel opgedroogd. Ten eerste is de dalende trend gebroken. Bovendien zien we weer sterke geldstromen.

Op de AEX zijn nu duidelijk de fundamenten van een bodem gelegd, maar wat nog ontbreekt is een eerste hogere bodem. Deze moet aangeven dat beleggers, na de trendbreuk, op correcties weer durven in te stappen.

Zeer sterke moneyflow

De omgevingsfactoren staan redelijk positief, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de zeer sterke moneyflow. De moneyflow van de Nederlandse beurs geeft aan dat de uitstroom van kapitaal (die samenviel met de verkoopdruk van eind 2018) volledig is opgedroogd.

Daarnaast zien sinds begin dit jaar een stevige instroom van nieuw geld. Het opvallende koersverloop op de moneyflow grafiek suggereert dat er tijdens de recente opleving van de AEX meer nieuw geld de markt is ingestroomd, dan er tijdens de daling aan de markt is onttrokken. Dit geeft bovendien aan dat er veel vers kapitaal is opgehoopt, dat zijn weg zoek naar aandelen. 

Verder is de Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs minder negatief, maar nog niet structureel verbeterd. Dit suggereert dat het draagvlak (voor een sterke opmars van de AEX) is verbeterd, maar nog niet ijzersterk is.

Kortom, de koersgrafiek van de AEX oogt prima, maar een eerste hogere bodem ontbreekt. Verder wordt de sterke moneyflow enigszins teniet gedaan door de achterblijvende A/D ratio.

AEX-index doet een stapje terug  

De recente correctie brengt de AEX-index terug naar de voorliggende koerstoppen rond 511,84 punten (de bodem van 12 december 2018). Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Een tussentijdse correctie is absoluut niet uitgesloten. Deze kan de broodnodige eerste hogere bodem opleveren. Het zou mooi zijn indien die op of boven 511,84 punten (de bodem van 12 december 2018) gevormd zou worden.

Weerstand ligt op 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018).


Moneyflow blijft sterk

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs breekt boven de oude top. Dit geeft aan dat er sprake is van een flinke instroom van kapitaal. Dit proces, een verbeterde AEX en een sterke moneyflow, geeft aan dat het proces van bodemvorming steeds verder doorzet.

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Zie de uitleg onderaan mijn column.


Draagvlak verbetert wat

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs veert op na de forse daling. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers verder afneemt ten opzichte van het aantal stijgers.

Deze zogenaamde ‘Breadth indicator’ laat hiermee zien dat het draagvlak van de beurs weer wat verbetert. Maar echt duurzaam is de verbetering niet.Uitleg Moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg A/D ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen. De Advance/Decline ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt.

Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen16:24:13

  AEX
547,00
+5,06
+0,93%