Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Wessanen wildwest

Door Arend Jan Kamp
op 7 feb 2019 om 17:15

Update 17:25 uur: De Nico Show

Krijgt collega Nico de laatste eer in de dit liveblog - of er moeten vanavond nog gekke dingen gebeuren op de Big Board - en hij heeft het onder andere over ASML, ArceloMittal, ING, Alphabet en wedden dat Pharming ook nog wel aan bod aan komt?

 


Update 17:15 uur: EU, rentes, euro en dollar

Dit is de belangrijkste reden dat ik zelf niet heilig in de aandelenrally dit jaar geloof. De rentes vliegen weer omlaag. 

Nu komt het: er was vanmiddag geen VS data ofzo, wat de trigger voor de EUR/USD draai kon zijn. Ik weet het gewoon niet, maar het beweegt wel. En hoe.

Oh wacht, dit zou de trigger zijn. Het zal. Bijna dagelijkse wisselen positieve en negatieve berichten over die handelsbesprekingen elkaar af.

 


Update 16:30: Bankenfusie

SunTrust doet nu +8,8% op de fusie en BB&T +2,7%. Om een idee te geven: in euro's deze twee nu ongeveer even waard als ING (€43 miljard) en ABN Amro (€10 miljard). In de EU zou dit een megafusie zijn, maar in de VS is het klein bier. Zo maar wat beurswaardes:

  • Jamie Morgan Chase: $344 miljard
  • Bank of America: $278 miljard
  • Wells Fargo: $232 miljard
  • Citigroup: $156 miljard

In de EU is Banco Santander de grootste met €67 miljard, gevolgd door BNP Paribas met €57 miljard en daarna ING.

 


Update 16:00: NXP Semiconductors

NXP Semiconductors doet ruim -4% op - en dat zal niemand meer echt verrassen - magere jaarcijfers en outlook. Die daling zit nog niet in deze grafiek verwerkt, maar de nieuwe schattingen wel. Krak, naar beneden. Het aandeel is niet zo duur, grofweg zelfs vergelijkbaar met ASMi en Besi en doet ruim 1% dividendrendement.

 


Update 15:45: Wessanen

De sell en €6,60 koersdoel van Kempen voor Wessanen vandaag hakken er vreselijk in. Hoe (on)realistisch is die €6,60, want dat is bijna de helft van het gemiddelde koersdoel van de analisten. En daar zijn er niet zo heel veel van. 

Eerst de schattingen, want dinsdag komt Wessanen met cijfers.

Grote probleem van het bedrijf is dat het zowat van de een op de andere dag niet meer groeide/groeit, zo bleek vorig jaar begin zomer. En die groei wordt ook niet binnen afzienbare tijd voorzien. Logisch denk u misschien, al die gezonde (dure!) producten trek ik tegenwoordig ook bij de Aldi uit de doos.

De daling van vandaag staat hier nog niet bij, maar u betaalt nu pas minder dan twintig keer voor een voedingsbedrijf dat niet groeit. Ik zeg pas, want vorig jaar ornd deze tijd was Wessanen het duurste aandeel op het Damrak. Toen werd er echter nog double digit groei verwacht. Zo snel kan het gaan.  

Verder leest u Niels, die publiceert net een uitgebreide analyse van het aandeel en een vooruitblik op de cijfers van dinsdag.

 


Update 14:45 uur: De data discussie

Data en privacy kan wel eens een groot beleggingsthema worden. Als het dat al niet is. Gewoon even de oogst van vandaag, een paar dagen tot een week na weer recordcijfers van Alphabet en Facebook. Dit zijn tenslotte de grootste usual supects. Waar we met z'n alleen gretig gebruik van maken, vergeet dat niet.

Puur vanuit beleggingsoogpunt zie ik deze hele discussie zelf eerder dan een buy als een sell voor deze aandelen, maar oordeel zelf. Opsplitsen is denk ik het mooiste scenario, want de som der delen van deze bedrijven is denk ik veel groter dan het geheel. Daar gaat ie. Twitter heeft cijfers... en doet -6,6% pre-market.

Deze poppen juist voor mijn ogen op. Cisco zal hier wel belang bij hebben, denk ik dan meteen al dan niet terecht. 

Dit is natuurlijk het nieuws van vandaag. Facebook mag Facebook, Instagram en Whatsapp data niet meer koppelen en ze mag al helemaal geen data graaien van mensen die helemaal geen gebruik van haar producten maken. Dat jullie dat überhaupt in je hoofd halen, Mark en Sheryl. 

Sorry dat ik een beetje met een bias schrijf, maar ik ben ook maar en mens. FT denkt er trouwens ook zo over.  

Hoe kijkt u hier tegenaan? Ik vind het data graaien, zoals ik het noem, van Facebook, Alphabet en de rest veel te ver gaan, maar ik heb er niks op tegen dat die aandelen in mijn trackers zitten. Is dat amoreel, of is het terecht dat ik de mens en de belegger in mij gescheiden houd? Want zo zie ik dat. Hoe doet u dat?

 


Update 09:40: Air France versus KLM?

Via een retweet van KLM-specialist Yteke de Jong van De Telegraaf kom ik hier op uit. De kop is denk ik duidelijk, daar zit geen woord Frans tussen:

Duwt de Air France CEO de directeur van KLM naar de uitgang?

Misschien is het al raak bij de jaarcijfers op 20 februari en La Tribune meent dat dit zelfs op een politieke rel kan uitlopen. Het aandeel doet nu -1,9%. Significant? Lufthansa doet -0,7% en Ryanair -1,6%. Lastig te zeggen. Ik heb het via Google Translate gelezen en het is een clash van persoonlijkheden en verschillende visies.

Citaatje onder voorbehoud, want digitaal vertalen staat nog altijd in de kinderschoenen:

Volgens onze informatie (La Tribune dus, AJK) is Ben Smith niet van plan terug te gaan naar de groep posities die vandaag in de bedrijven bestaat, zoals in 2013 Alexandre de Juniac, de toenmalige CEO.

Hij wil dat de groep kan beslissen over vlootproblemen, vluchtschema's en zelfs waarom klanten niet ervaren. "Bij IAG beslist de groep over de vlootkwesties. KLM is altijd achterdochtig geweest over een dergelijke strategie. 

 


Update 09:20 uur: Wessanen

Goedemorgen,de AEX plust voorzichtig, cijferaars ArcelorMittal, Intertrust en Fagron liggen goed, maar... wat is er met Wessanen? Dat gaat op hoog volume zwaar onderuit. Ik zie geen nieuws, maar dit ziet er uit als een stevige downgrade van een bank ergens...? Hier ziet u de tick by tick grafiek.

Bingo (10:00 uur), Bloomberg meldt dat Kempen het aandeel op sell en €6,60 euro zet, hoor ik uit zeer betrouwbare bron. Alsjeblieft Kempen, dit zorgt voor ongelijkheid in de markt. Prima dat je je research exclusief voor je klanten houdt, maar gooi er even een headline uit met advies en koersdoel. Dat is genoeg. 

Rein bevestigt:

 


Update 09:00 uur: Advies

Zoals altijd, wat er vandaag nog bij komt, vul ik hier aan.

  • ArcelorMittal: naar €23 van €24 - UBS
  • ING: naar €12 van €11,50 - Credit Suisse
  • ING: naar buy van hold en naar €13 van €12 - CFRA
  • ING: naar €15 van €14 - Deutsche Bank
  • Vopak: naar €45 van €37 (hold) - KBC
  • Wessanen: naar €6,60 van €14,50 (sell) - Kempen

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen16:03:13

  Wessanen
11,320
+0,010
+0,09%
  ING Groep
8,539
-0,044
-0,51%
  ArcelorMittal
12,292
+0,514
+4,36%
  ASML Holding
195,220
+3,800
+1,99%
  Pharming Group
1,155
+0,016
+1,36%
  Vopak Koninklijke
43,840
+0,510
+1,18%
  NXP Semiconductors NV
103,570
+3,800
+3,81%
  Facebook
183,700
+1,110
+0,61%
  Alphabet
1.179,100
+9,780
+0,84%
  Air France-KLM
10,495
+0,305
+2,99%