Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Akzo, Randstad en AF-KLM

Door Arend Jan Kamp
op 21 jan 2019 om 16:10

Update 15:15 uur: Superdividenden AkzoNobel

We gaan het meemaken deze week bij AkzoNobel deze week. En volgende maand. Het staat allemaal in het persbericht  van vorige week, maar het is knap ingewikkeld. Martin legt het gelukkig wel haarfijn en tot twee cijfers achter de komma uit.

Voor de niet-abonnees van ons:

  • Morgen gaat AkzoNobel ex-superdividend à €8,78 per aandeel. De waarde van de nominale aandelen wordt aangepast zodat er geen dividendbelasting over dit bedrag betaald hoeft te worden.
  • In februari - datum nog onbekend - komt er nog een keer een superdividend van €4,39 aan
  • Het concern gaat ook nog voor €2,5 miljard eigen aandelen inkopen

Wie ben ik en ik heb niet rechtstreeks de aandelen, maar het was simpeler geweest als AkzoNobel het genereuze bod van dividend aristocrat PPG had geaccepteerd. Ja, dit is een gepasseerd station, maar volgens mij maken die teruggaves ook duidelijk dat AkzoNobel niet meer weet hoe te ondernemen?  


Update 15:15 uur: IMF

Het IMF kijkt vandaag weer in haar glazen bol en stelt de economische groeiverwachtingen neerwaarts bij. Met het filmpje in deze tweet...

 

... en dit plaatje bent u weer helemaal bijgepraat. Let op het VK? Tot de volgend keer maar weer.

 

 


Update 14:00 uur: Randstad

Vandaar die stijging? Vreemde grafiek van Randstad vandaag. Ik had eerlijk gezegd een omzetpiek verwacht op die stijging eind van deze ochtend, want Goldman Sachs zet  het aandeel op de Europese favorietenlijst. De überzakenbank verandert echter niets aan het koersdoel van €65 (ja, 65 euro) en het koopadvies.

Opvallend, want Randstad is vroegcyclisch en we zitten nu laatcyclisch.  

Dit zijn alle adviezen die ik in Reuters aantref. Goldman Sachs loopt uit echt de pas met de rest. 

 


Update 12:30 uur: Vastgoed, beter en slecht

We hebben een beurs, omdat we verschillend denken, zeg ik vaak. Dat is nu mooi te zien aan onze vastgoedfondsen. Zie onderaan dit blog alle adviezen, niemand minder dan JP Morgan zet ze lager met downgrades en koersdoelverlagingen. Helaas, ik heb het rapport niet, anders kon ik vertellen waarom de bank dit doet.

In ieder geval zijn er nu koopjesjagers op de gedaalde koersen? Op papier is vastgoed ook niet duur en de dividendrendementen zijn om van te smullen, hoewel dat er ook weer op kan duiden dat ze wel duur zijn. Volgens de markt dan. En JP Morgan. Kunt u het nog volgen?

 

 


Update 12:15 uur: Gratisser geld

En weer een slok nóg gratisser geld voor de staat. Handig zo'n Triple A-rating en ECB die de rente op nul heeft staan. Daar zeg ik trouwens wat. Waarom zijn (hypotheek)leningen niet à la carte, ofwel de rentes mede afhankelijk van persoonlijk risicoprofiel, financieel trackrecord, toekomstperspectief et cetera?

Bij bedrijven gebeurt dat ook, waarom dan niet bij consumenten? Misschien moet ik dan maar een privé-emissie doen. En niet zo'n kleinje ook. Iemand interesse? 

 

 


Update 10:30 uur: Steroids & Pepper 500

Gisteren gaf ik u deze grafiek ook al in mijn vooruitblik - met nog heel veel meer - maar het is pas vandaag dat is er zó naar kijk:

 

Zo heel uniek is dit echter niet, als ik eventjes goed naar de lange S&P 500 grafiek tuur. In de krach van 2008-2009 gebeurde dit bij wijze van spreken tussen neus en lippen door op weekbasis en ook in de lange, nare, eindeloze bearmarket van 2000-2003 waren van vaak heftige bewegingen.

De meest opvallende gelijkenis met nu kom ik tegen in 1998. Toen zette de S&P 500 ook een all time high neer en er vervolgens gebeurde er dit. De huiskamervraag luidt: wat was de trigger hiervoor? Juist, de LTCM-crisis. Dat was een valuta hedge fund van diverse Nobelprijswinnaars.

De FX-markten maakten hen echter duidelijk dat daar kunde en geen titels en prijzen gelden. Alle banken moesten worden gemobiliseerd om de markten te redden. Tien jaar later werd even de rekening met Bear Steans vereffend, de enige bank die niet wenste mee te delen in de strop. 

 


Update 09:30 uur: Huizenpijzen

Nog een keer: hoeveel rendement hebt u in 2018 gemaakt? Het verbaast mij niet als, gelet op het gewicht van een eigen huis in een gemiddeld huishoud- en vermogensboekje, velen van ons een min nu in een plus kunnen veranderen. Let wel, strikt genomen moet u nog een kwartaaltje geduld hebben, want dit is pas Q3.

 

Presteren we het toch weer om tweede te worden.

 


Update 09:00 uur: Air France-KLM, DSM en vastgoed

Goedemorgen, de ABN Amro analist zag natuurlijk gisteren CEO Feike Sijbesma in Buitenhof en dacht bij zichzelf #juist. Intussen is er meer advies, dit zijn ze allemaal:

  • DSM: naar €96 van €104 (buy) - ABN Amro
  • Eurocommercial Properties: naar houden van kopen - JPMorgan Cazenove
  • Unibail Rodamco Westfield: naar €170 van €196 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • Wereldhave: naar €29 van €32,50 - JPMorgan Cazenove
  • Vastned Retail: naar houden van kopen en naar €34 van €46 - JPMorgan Cazenove
  • Air France-KLM: naar €12 van €10 en kopen - Davy Research
  • Sligro: naar €39 van €42 - Kepler Cheuvreux

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Akzo Nobel
81,050
-0,430
-0,53%
  DSM Koninklijke
110,350
-1,000
-0,90%
  RANDSTAD NV
41,640
-0,520
-1,23%
  Sligro Food Group
26,150
-0,050
-0,19%
  Eurocommercial Properties
22,840
-0,100
-0,44%
  Vastned
26,800
-0,150
-0,56%
  NY-S&P 500
0,00
0,00
0,00%
  Air France-KLM
10,265
+0,065
+0,64%
  UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD
122,000
-0,350
-0,29%