Terug

Columns

Watchlist

TA: Financials veren op

Door Royce Tostrams
op 17 jan 2019 om 08:10

Een nieuw jaar, dus ook de cijfers over het afgelopen jaar worden weer gepubliceerd. Voor de AEX-fondsen begint het cijferseizoen pas echt volgende week als ASML woensdag haar cijfers publiceert. In Amerika is de cijferregen deze week al losgebarsten, waarbij vooral de grote financials in het oog springen.

De grote Amerikaanse banken weten overwegend sterke cijfers over 2018 te presenteren en daarmee beleggers enigszins te verrassen. Na de forse koersdalingen van afgelopen jaar laten deze aandelen nu een mooi herstel herstel zien. Toch is de kou nog niet uit de lucht.

Ik bespreek hieronder de technische plaatjes van een aantal grote Amerikaanse banken, maar begin eerst met de AEX index.

AEX index

De Nederlandse beurs laat een herstelbeweging zien binnen de dalende trend. Zoals ik al een aantal keer heb aangegeven, ligt er in de zone 500-512 punten veel weerstand waar de index op nieuwe verkoopdruk kan stuiten.

Pas na een doorbraak boven 512 zal de dalende fase worden afgebroken en klaart het technische beeld weer wat op. De kans hierop acht ik echter klein en een terugval richting de steun rond 477 punten ligt eerder in de lijn der verwachtingen.


Citigroup

Citigroup weet sterk op te veren binnen de lange termijn dalende trend. Na de forse koersdaling van het afgelopen jaar is het aandeel 2019 voortvarend van start gegaan. Met een stijging van ruim 20% weet Citigroup flink wat terrein terug te winnen.

De positieve cijfers over 2018 hebben het korte termijn herstel een extra impuls gegeven. Toch vindt deze herstelbeweging nog altijd plaats binnen de lange termijn dalende trend.

Citigroup lijkt terug te keren naar de oude koersbodems rond $65, waar het ook de dalende 200-dagenlijn tegenkomt. Ik verwacht dat Citigroup rond dit niveau weer een stap terug zal moeten doen.


Bank of America

Bank of America beweegt binnen een gematigd dalende trend. Toppen en bodems lopen in elkaar over. Er hangt wel aanbod boven de markt, maar extreem is dat niet. De dalende trend geeft overigens wel aan dat voorzichtigheid geboden blijft.

Gisteren publiceerde de bank haar cijfers over het vierde kwartaal. Deze vielen bij beleggers in de smaak waardoor de koers nog wat verder kon herstellen. Zolang de dalende trend echter intact is, kan een nieuwe koersdaling niet worden uitgesloten.


JP Morgan Chase

De cijfers die JP Morgan Chase deze week publiceerde, waren wat meer in de lijn der verwachtingen van beleggers waardoor de koers niet veel reageerde. Het lange termijn technische beeld heeft eind vorig jaar een deukje opgelopen toen de koers uit de neutrale bandbreedte zakte.

De afgelopen weken wist JP Morgan wat te herstellen richting de oude bodems die nu als weerstand dienst doen. Ik acht de kans groot dat het aandeel rond deze oude bodems op nieuwe verkoopdruk zal stuiten en opnieuw een stap terug zal moeten doen.


Wells Fargo

Wells Fargo, de op vier na grootste bank in de VS, weet ook nog niet te overtuigen. Eind vorig jaar heeft het aandeel een grote topformatie neerwaarts afgerond. Met de doorbraak onder de bodems van 2017 en 2018 is een hoofd-schouder formatie voltooid en is er ruimte vrijgekomen voor een grotere daling.

Het huidige herstel kan de koers terugbrengen richting de oude koersbodems rond €50. Ik verwacht dat deze pullback een nieuwe lagere koerstop zal opleveren waarna de daling kan worden vervolgd richting koersdoel $40.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen10:36:27

  AEX
577,97
+1,28
+0,22%
  Bank of America Corp
30,000
+0,060
+0,20%
  Citigroup
70,090
+0,610
+0,88%
  JPMorgan Chase & Co
119,760
+1,190
+1,00%