Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Banken verrassen

Door Arend Jan Kamp
op 16 jan 2019 om 16:00

Update 16.00: Up up up

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar dit lijstje ziet er toch wel erg goed uit. Als de S&P500 inderdaad 12% gaat stijgen dan staan we aan het eind van het jaar dicht bij de 3000-puntengrens. (NK)


Update 13.45: Goldman Sachs volgt

Ook Goldman Sachs heeft de verwachtingen van analisten ruimschoots weten te verslaan. In het vierde kwartaal heeft de bank een winst van $6,04 per aandeel onderaan de streep verdiend. Beduidend beter dan de consensus van $4,30 per aandeel.

Ook de omzet, bij een bank niet onbelangrijk, viel fors mee. In de laatste drie maanden van 2018 heeft  Goldman Sachs $8,1 miljard aan omzet geboekt en dat terwijl analisten uitgingen van $7,55 miljard. Beleggers zetten het aandeel voorbeurs ruim 3% hoger. (NK)

 


Update 13.20: Goede cijfers Bank of America

Bank of America staat voorbeurs bijna 5% hoger op dat de winst verdriedubbelde naar $7,04 miljard ($0,70 per aandeel). In tegenstelling tot JPMorgan Chase maandag, was dit beduidend beter dan verwacht. Analisten gingen uit van $0,63 per aandeel. De omzet steeg in 2018 met 11% naar $22,7 miljard.

Bank America
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bank of America heeft het in de afgelopen tien jaar behoorlijk gedaan op de beurs. Alleen JPMorgan Chase deed het met een winst van ruim 500% beter. Beslist geen schande. Opvallend hoe vies Citigroup tegenvalt. (NK)

 


Update 13.10 uur: BlackRock stelt teleur

Het beheerd vermogen van Blackrock daalde 7,1% naar $5,98 biljoen. Ook de winst van $6,08 per aandeel viel tegen, aangezien analisten een netto resultaat van $6,27 per aandeel voor ogen hadden. Ceo Larry Fink trapte nog even een open deur in. Hij verwacht dat aandelen over tien jaar hoger staan dan nu.

Dat durf ik ook wel te voorspellen, want de S&P 500 rendeerde de afgelopen dertig jaar gemiddeld 10% per jaar. Oh ja, hij zij er ook nog bij dat de stijging gepaard zal gaan met de nodige schommelingen op de beurs. Joh. (NK)

 


Update 12.50 Vergeet 29 maart

ING heeft berekend dat de deadline van 29 maart, de dag waarop het VK officieel uit de EU moet vertrekken, in alle scenario's niet wordt gehaald. De procedure voor nieuwe verkiezingen, onderhandelingen op een deal á la Noorwegen of een tweede referendum, nemen teveel tijd in beslag.

Gelukkig is er nog een mogelijkheid om deze deadline te verschuiven, want een no deal scenario wil eigenlijk niemand. (NK)

 


Update 12.35: Netflix skyhigh

Bij CNBC wrijven ze het er nog even in. In amper twaalf jaar zou een investering in Netflix met ruim 9000% zijn gestegen. Ik ken maar weinig mensen in mijn omgeving die dat ritje hebben gemaakt. (NK)

 


Update 12.25: Bellen blazen

De wereldwijde schuldenberg wordt alsmaar groter. In totaal bedraagt die $244 biljoen, wat 318% is van wat we in de wereld met zijn allen verdienen. Het IMF waarschuwt met name overheden dat zij buffers moeten opbouwen, zodat zij door de stijgende rente in de toekomst niet in de financiële problemen komen. (NK)

 


Update 11:55: Beter Bed

Beter Bed beweegt. Vrijdag zijn er omzetcijfers, wellicht speculatie in aanloop naar...?

 


Update 11:45: Air France-KLM

Geen idee wat de nieuwe Air France-KLM CEO allemaal roept, maar de koers stijgt. Er zijn ook nog geen headlines te bekennen. Meestal zijn dit ook niet de gelegenheden, zeker niet met een cijferseizoen op komt, om eens flink uit te pakken met nieuwtjes.

 


Update 10:55: Bouw bloopers

Twaalf harenuituwhoofdtrekkers op een rij.

Inderdaad, de Zeesluis IJmuiden staat met stip op één en de bouwsector lijdt aan Corporate Alzheimer, duidt de deskundige. Ga maar kijken, Cobouw pakt uit mét dit verhaal met alle details, namen en rugnummers. Helaas, de beursgenoteerde bouwers BAM, Heijmans en VolkerWessels staan er net even te vaak in.

Schrale troost nu is dat het allemaal is ingeprijsd. En dik ook. De aandelen zijn op papier ook goedkoop, maar de bouwers weten al jáááren geen waarde te scheppen. Wellicht keert eens de wal het schip, maar zeker daar in IJmuiden zou het ook maar zo eens andersom kunnen zijn.

 


Update 10:30: GrandVision

GrandVision, groot in brillen- én borrelglazen?! Geloof het of niet, maar dit keer is het een kleine stap van Heineken naar de brillengigant. Wat een verhaal. Problem solved, dat wel. Dat is het belangrijkste. Eerlijk gezegd interesseert het me niet zo wie dit is.

Inderdaad ging ook de koers dit najaar vrij gestrekt naar beneden, maar dat zal wel toeval zijn :-)

 


Update 10:10: B&S Group

De volumes stellen niet zo veel voor, maar B&S Group maakt dagelijks wilde zwiepers omhoog, maar vooral omlaag. Vandaag weer. Het laatste nieuws is echter alweer van 19 november... Het fonds is nu bijna een jaar genoteerd, deed aanvankelijk niet veel, ging toen lopen en is intussen meer dan terug bij af.

De bodem is precies €12,50.

 


Update 09:55 Heineken

Nog even over Heineken, want ik kan me niet voorstellen dat dit toeval is. Oordeel zelf, want ik heb geen spat bewijs. Als het bedrijf inderdaad (de) analisten heeft ingeseind, is dat wel kwalijk. Beursfondsen zijn hun aandeelhouders, de wettige eigenaren van een onderneming, verantwoording schuldig en niet de marktvorsers.

Hoe het ook zij, in ieder geval is met al die verlagingen Heineken Holding wel beter blijven liggen.

 


Update 09:35 TomTom

Dikke daling, wat nu weer? Hier  gespot, Kepler Cheuvreux verlaagt TomTom naar houden van kopen. Het koersdoel blijft €8,25. Dat houden wordt echter ietsje anders geïnterpreteerd...

 


Update 09:25 Onsje minder pond

Inderdaad, wat Ed zegt. Dit is een hele lange grafiek...

... maar deze is duidelijk. Zeg maar vanaf het helemaal afschaffen van de goudstandaard. Van alles waar het VK sinds die tijd tegen aanliep - vooral consequent broddelwerk op de grote voetbaltoernooien - richtte Brexit misschien nog wel het minste onheil aan.

Precies dit is waarom ik zelf zo van hele lange grafieken houd. Het plaatst de waan van de dag altijd zo prettig in perspectief. Het nadeel is wel - of is het mijn leeftijd? - dat ik zo langzamerhand alles begin te relativeren. Dat is ook niet verstandig, want u weet maar nooit met Mr. Market. Die kan hard tackelen. Van achteren. 

Zo zag ik die Brexit-stemming ook niet aankomen - wordt een non-event riep ik, terwijl ik op vakantie ging - en ook de 2008 crisis verraste mij compleet. Ja, ik wist dat banken failliet konden gaan, maar dat ging toch niet gebeuren? Twee lesjes in nederigheid: sorry dat ik even tegen mezelf preek.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen10:32:34

  Heineken
96,360
-1,040
-1,07%
  BAM Groep Koninklijke
2,416
-0,032
-1,31%
  Beter Bed Holding
1,850
+0,008
+0,43%
  Heijmans
8,130
-0,030
-0,37%
  TomTom
10,822
+0,002
+0,02%
  VolkerWessels
15,580
-0,040
-0,26%
  GrandVision
27,540
+0,040
+0,15%
  B&S Group SA
11,900
0,000
0,00%
  Bank of America Corp
30,000
+0,060
+0,20%
  Goldman Sachs Group
217,080
+1,170
+0,54%
  Air France-KLM
9,070
-0,040
-0,44%