Terug

Columns

Watchlist

Vijf mooiste AEX dividenders

Door Arend Jan Kamp
op 14 jan 2019 om 07:00

De AEX staat vrijdag precies op 0,0% als ik dit stukje begin te tikken. Dit is een mooie gelegenheid het eens niet over die eeuwige koers te hebben, maar wat aandelen onderliggend opleveren. De winstdeling dus, ofwel dividend.

Wat dat betreft is het momenteel prima toeven op het Damrak. Dit zijn de actuele dividendrendementen van onze indices. Ik zet de AScX er wel bij, maar helaas: er zijn geen producten op deze index verkrijgbaar.

 • AEX: 3,8%
 • AMX: 3,4%
 • AScX: 3,9%


De lijstjes

Eerste kolom, dit zijn de actuele dividendrendementen van de AEX-fondsen. Dat is dan weer het grote voordeel van een dikke beursdaling eind vorig jaar zonder (nog) aanpassing van de dividenden, want dan vliegen de dividendrendementen omhoog. Wat niet is kan nog komen, maar op lange termijn stijgen dividenden. 

In de tweede kolom ziet u de dividendverwachting voor het komende jaar, dan de komende twee jaar en dan het vijfjarig trackrecord.


Er komen deze week meer verhalen op IEX over aantrekkelijke dividendaandelen, stay tuned, maar ik sorteer vast voor. Dat zijn verhalen, ik doe het klinisch en louter op basis van deze data en statistiek.

Wat zijn de vijf mooiste aandelen om voor het dividend voor minimaal de komende twee jaar te kopen? Hierbij ga ik van het volgende uit:

 • U belegt in die aandelen puur en alleen voor het dividend. Wat de koers doet zal u de spreekwoordelijke worst zijn.
 • Het dividendrendement moet hoger dan dat van de AEX zijn.
 • U wilt aandelen die enerzijds een mooi trackrecord hebben (helaas gaat de historie in mijn tabel niet verder terug dan vijf jaar).
 • U wilt anderzijds ook aandelen waarvan, zoals de analisten nu verwachten, de dividenden de komende jaren stijgen.
 • U wilt ook aandelen bij wie dividend verlagen en laat staan passeren vloeken in de kerk is.

Welke kiest u? Puur op basis van deze criteria - ik kijk niet naar winstverwachtingen, waardering et cetera, kom ik op de ze vijf uit. Welke kiest u?

 1. Unibail: awesome! Halverwege de jaren negentig halveerde ze wel in stapjes. Verder zijn er alleen maar stijgingen sinds 1975. Zelfs als Unibail moet halveren door bijvoorbeeld een (vastgoed)recessie is het percentage nog aantrekkelijk.
 2. ABN Amro: Net even beter dan ING.
 3. ASR: Heeft een héél kort trackrecord, maar de cijfers zijn mooi.
 4. Royal Dutch Shell: Volgens mijn informatie verlaagde Olies voor het laatst in WOII (!) het dividend. Kortom, een no-brainer (maar nooit 100% garantie).
 5. KPN: Twijfelgevalletje, omdat een paar jaar geleden de telecom het dividend toch passeerde, maar de cijfers nu zien er goed uit

U mist dividendkampioen en Unilever in dit rijtje? Ik eigenlijk ook wel, maar volgens deze criteria zijn er nu even betere. Oordeel zelf, of geef anders de vertrokken CEO Paul Polman hier ook nog even de schuld van. Nog een ding: AkzoNobel is vertekend door het superdividend vorig jaar. 

Deze week meer hierover, maar dan nemen mijn collega's wel zaken als koers, marges, fantasie, verwachtingen en allerlei andere subjectieve en objectieve maatstaven mee. Ik ben nu al benieuwd naar overlap en verschillen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen8:21:01

  AEX
558,32
0,00
0,00%