Terug

Columns

Watchlist

Slot: AEX +1,4%

Door Niels Koerts
op 11 jan 2019 om 17:50

In vergelijking met de afgelopen paar weken hebben we een vijftal rustige handelsdagen gekend. Toch was er volop nieuws vanuit Amerika, China en Duitsland. 

Voor het gemak beginnen we met de mindere berichten. De Duitse industriële productie in december viel lelijk tegen met een min van 1,9% maand op maand. Zeker omdat economen juist een groei van 0,3% verwachtten. Ook vanuit de VS kwamen er cijfers binnen waaruit we kunnen opmaken dat het allemaal net even wat minder gaat.

In december werden beleggers van dit soort nieuws erg nerveus, maar nu wordt er heel koeltjes op gereageerd. De AEX liep immers gewoon rustig op en de 500-puntengrens werd zelfs heel eventjes doorbroken.

De belangrijkste trigger voor het verbeterde sentiment is het bericht dat de Amerikaanse President Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping nader tot elkaar aan het komen zijn. Die extra dag van onderhandelingen werd ook als positief beoordeeld door de markt.

AMX niet te stoppen

Vorig jaar waren het de kleine fondsen die flink in de uitverkoop werden gezet, maar nu is het beeld volledig gedraaid. Nieuwe ronde nieuwe kansen, zullen beleggers waarschijnlijk hebben gedacht. Deze week steeg de AMX maar liefst 4,3% en het waren de afgestrafte aandelen van 2018 die werden opgepikt.

De dollar verzwakte deze week 0,6% tegen de euro. Hiervoor is Saint Louis Fed President James Bullard de schuldige. Hij waarschuwde dat nieuwe renteverhogingen de Amerikaanse economie hard zouden kunnen raken.

Excuus overigens voor de uitslagen voor Dow Jones en S&P500, want deze kloppen in dit lijstje niet. Hier wordt aan gewerkt.

 

Indices

De lijstjes

  • AEX deze week +1,4%
  • AEX deze maand +2,2%
  • AEX dit jaar +2,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +2,2% 

AEX

In het lijstje toppers van de week staat wederom Galapagos met een plus van 7,7%. Het biotechbedrijf maakte bekend het klinische fibrose-programma (fase 2) uit te bereiden. KPN (-2,9%) had het mede door een koersdoelverlaging van JPMorgan Cazenove lastig. Gigantische uitschieters zijn er overigens niet onder de hoofdfondsen.

AEX

AMX

De knaller van de week is Fugro met een plus van 17,7%. Afgelopen weekend stond er een positief verhaal in het Amerikaanse beleggersblad Barrons. Daarnaast hielp de fors gestegen olieprijs ook een handje.

AMG (+11,5%) en PostNL (+11,2%) maakte na een rampzalige decembermaand een mooie bounce. Echt specifiek bedrijfsnieuws was er niet. Air France-KLM (-1,6%) flopt deze week, ondanks de prachtige vervoerscijfers over 2018.

Voor het eerst waren er 100 miljoen passagiers bereid te betalen voor een vlucht. Delta Airlines en American Airlines verstierden echter het feestje door met een winstwaarschuwing op de proppen te komen.

AMX

ASCX

De stiekeme stijger binnen de ASCX is Heijmans met een plus van 12,3%. Spetterend nieuws was er niet. Ok, de bouwer kreeg een opdracht om de N629 tussen Oosterhout en Dongen te verbreden. Dat zal de trigger waarschijnlijk niet zijn geweest. 

Kiadis (-6,8%) koelde wat af. Het biotechfonds steeg vorige week nog met 37,1%, dus beleggers hebben inmiddels wel een buffertje opgebouwd. Aan de andere kant was 2018 geen best jaar.

ASCX

Nu nog even dit

Collega Arend Jan heeft nog een leuk artikel geschreven voor dividendbeleggers. Een echte must read voor in het weekend. 

Maar voordat u het artikel leest, luister zo om 18.30 uur even naar BNR, want daar is onze eigen Nico te gast.

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.