Terug

Columns

Watchlist

TA: Cash is king (voorlopig)

Door Royce Tostrams
op 11 jan 2019 om 08:05

In de afgelopen week heb ik hier de belangrijkste beleggingscategorieën tegen het licht gehouden. Voor aandelen, vastgoed, grondstoffen en staatsleningen heb ik de technische condities geschetst, alsmede de vooruitzichten voor 2019 in kaart gebracht.

Risico

Het lijkt erop dat we een volatiel jaar tegemoet gaan, waarbij risicovolle assets in eerste instantie achterblijvende prestaties zullen laten zien. Als u veilig rendement zoekt, zijn staatsleningen te verkiezen, vooralsnog voor een niet te lange beleggingshorizon.

Als alternatief mag een belegger ook liquide blijven, dus een cashpositie aanhouden. Het nadeel is dan wel dat u het couponrendement van staatleningen misloopt.

Maar als voordeel kunt u uw liquiditeiten weer benutten wanneer u maar wenst. U zou bijvoorbeeld uw aandelenbelang kunnen uitbreiden, zodra de tijd en de technische condities daarvoor rijp zijn.

Daarom als laatste vooruitblik ‘Cash is king en wat kunnen we ermee doen?

Cash

Thans is cash wat ik op basis van het huidige technische beeld voorlopig adviseer. Blijf zitten tijdens het herstel van dit moment, wacht vervolgens een nieuwe daling af, waarop alsnog stukken ingeslagen kunnen worden. De cruciale niveaus van de Nederlandse beurs om in de gaten te houden:
•    Weerstand in de zone 500-510
•    Steun in de zone 430-440.

Pullback scenario

Een pullback kan in zowel in bull- als in bearmarkten optreden. De AEX is neerwaarts uitgebroken (onder de voormalige steunzone van 500-510 punten), wat een verkoopsignaal oplevert. Deze doorbraak suggereert een neerwaartse fase.

Doorgaans, in ongeveer 85% van de gevallen, treedt er tussentijds eerst een herstel op. Indien deze opleving strandt op de voormalige steun van 500-510 punten, dan spreken we van een pullback.

Op basis van de pendulum swing kunnen we naar onderen een koersdoel uitrekenen van 435 punten.

We berekenen dit als volgt:
•    De afstand tussen 506 (steun) en 576 (de top van juli/augustus) bedraagt 70 punten.
•    Indien we die 70 punten onder de voormalige steun van 506 punten projecteren, kunnen we een koersdoel van 436 berekenen.

Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is sprake indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

•    Bij A breekt de koers onder een of meerdere voorgaande bodems, wat een verkoopsignaal genereert.
•    Indien de koers daarna herstelt (B), moet de nieuwe top op of onder de voorgaande bodem(s) gevormd worden.
•    Het verkoopsignaal wordt gecompleteerd indien vervolgens bodem C wordt gebroken.

https://www.tostrams.nl/grafieken/pbbear1.gif


AEX

De Nederlandse beurs (AEX-index) keert terug naar de voormalige bodem. Dit geeft een pullback weer. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Indien deze oude steun wordt doorbroken volgt een verder herstel.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 436,28 punten (de bodem van 11 november 2016). De weerstand bevindt zich rond 511,84 punten (gevormd op 12 december 2018).
DAX

De Duitse beurs heeft de steun van 10.174,92 punten (de bodem van 11 november 2016) bereikt. Ook de DAX kan nu opveren richting de voormalige bodems.

Er ligt een stevige weerstand rond 11.802,40 punten (gevormd op 20 juli 2015). Een eventueel herstel naar deze oude steun treedt op als een klassiek pullback scenario.

In de buurt van de steun liggen overigens weer de eerste koopniveaus.


Dow Jones

Ook Wall Street keert terug naar een voormalige bodem, waarmee zich een pullback scenario aftekent. De Dow Jones index test de voormalige bodems rond 24.117 punten. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Er ligt steun op 21.600,34 punten (de bodem van 21 augustus 2017). De weerstand bevindt zich rond 24.117 punten (gevormd op 27 juni 2018).

Na een uitbraak boven weerstand van 24.117,00 punten wordt 25.980,21 het volgende opwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.