Terug

Columns

Watchlist

Tracker Tips: Hoe scoren de sectoren?

Door Michael Mooijer
op 11 jan 2019 om 08:00

Hoe hebben de tien sectoren binnen de MSCI Europe Index het afgelopen jaar gepresteerd? Welke sectortracker is de top en flop van 2018?

Opmerkelijk feit: slechts één sector heeft zijn voeten droog kunnen houden. Bekijk hieronder welke dat is.

De score


Hoe de diverse sectoren zich verhouden binnen de brede MSCI Europe Index en de top-10 landenweging zijn respectievelijk op onderstaande overzichten te zien.


Toppers

Een mandje met Europese nutsbedrijven heeft als enige sector een netto positief resultaat behaald van 3%. Nutsbedrijven dienen voor het algemeen nut, die zich grotendeels richten op drinkwater-, elektriciteits- of gasvoorzieningen. Hierbij zijn belangen zoals winstgevenheid vaak van ondergeschikt belang.

De grootste relatieve posities in het fonds zijn als volgt:

Bron: SPDR® ETF.

Floppers

De rode lantaarn van afgelopen jaar is de sector Europese financiële instellingen, ofwel een samenstelling van banken en verzekeraars, met een min van 19%. De wegingen van onderliggende bedrijven zijn in onderstaande tabel te lezen.

Bron: SPDR® ETF.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.